El Yıkamak ve Çocuk Bakımı

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda El Yıkamak ve Çocuk Bakımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
El yıkamak ve çocuk bakımı nasıl olmalı

Çocuklarınızla beraber 15 saniyede gerçekleştirebileceğiniz, özel donanım ve eğitim gerektirmeyen tıbbi bir girişim olduğunu biliyor muydunuz?  El yıkamaktan bahsediyoruz. Sadece sabun, su ve biraz da sabır, yeterli. El yıkamanın önemini gösteren verilere rağmen uygulamanın çok farklı olduğu görülmektedir. Bunu rastgele yapacağınız bir gözlemle genel tuvaletlerden çıkan insanlardan ne kadarının ellerini yıkamadığını inceleyerek anlayabilirsiniz. 

Çocuk bakımından el yıkamanın önemi
Çocuklarınızın evde el yıkamayı öğrenirken ne kadar sabırlı olmanız gerektiğini hatırlayın. Ya bebek bakımında? Yapılan çalışmalar, el yıkamanın virüslere bağlı soğuk algınlığını önlemede ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar üniversiteye bağlı bir çocuk bakım merkezinde çalışan personel ve çocukları iki gruba ayırarak incelemiştir. Bir grupta çocuk bakım merkezleri için uygulanan standart el yıkama rejimi, diğer grupta ise çalışma yöneticisinin geliştirdiği daha ayrıntılı el yıkama programı uygulanmıştır.

Sonuçlar: Hem çocuklar hem de personellerde daha ayrıntılı programın uygulandığı grupta soğuk algınlığı anlamlı düzeyde olmak üzere daha az görülmüştür. 

- Sabun ve akar su kullanın 

- Ellerinizi yıkarken ovuşturun 

- Tüm yüzeyleri yıkayın (el sırtları, bilekler, parmak araları ve tırnak araları) 

- Tek kullanımlık havlularla ellerinizi kurulayın 

- Suyu kağıt havlu kullanarak kapatın. 

Purdue çalışmasına katılanlara ek önerilerde bulunuldu. El yıkarken 10 ila 15 saniye harcamaları, sabun köpükleri oluşana kadar ellerin ovuşturulması, sabun kalıplarında bakteriler çoğalabildiği için şişelerdeki sıvı sabunların tercih edilmesi önerilmiştir. 

Mikrop mücadelesinin bedeli nedir?
Purdue çalışmasının yöneticisi, Dr. Joann Niffenegger çocuklara el yıkarken mikroplara ne olduğunu göstermiştir. Hindistan cevizi ile petrol yağını karıştırarak hindistan cevizini mikrop olarak düşünmelerini istemiştir. 

- Çocuklar ellerini petrol yağından temizlerken hindistan cevizlerinin tamamen yıkanmasına da dikkat etmişlerdir. 

- Çocuklarınızın alışkanlık kazanmasına yardımcı olun 

- Örnek göstererek öğretin. Onlarla birlikte el yıkayın. Lavaboya yakın ve çocukların görebileceği yerlere uyarılar asın. İşi eğlenceli hale getirin. 

- Lavabonun yakınına ellerini yıkadıkları her seferi kaydetmelerini sağlayacak bir çizelge asılabilir 

- Çocukların günlük el yıkama sayıları için hedefler belirleyin 

- Gerçekleşen hedefleri ödüllendirin. 

- Ellerin kurumasına karşı nemlendirici kullanın. 

- Çocuk bakıcılarını izleyin 

- Çocuğunuzun sağlığı için hijyen kurallarına uyan ve sık el yıkayan kişileri seçin. 

Uzmanlar çocuk yuvalarında alınabilecek en iyi önlemin çocukların ulaşabileceği yükseklikteki lavabolar olduğunu belirtiyorlar. Gerektiğinde bir tabure veya basamakla çocuğun lavaboya erişebilmesi sağlanmalıdır. Dr.Hoecker yuvadaki çocukların sadece yemek zamanı değil günde birkaç kez ellerinin yıkanması üzerinde durmaktadır. Çocukların altlarının değiştirildiği ve yemek yedikleri alanların ayrı olması da bir diğer önemli noktadır.

Oyuncaklar da hijyenin önemli bir parçasıdır. Plastik oyuncaklar her gün, doldurulmuş oyuncaklar ise haftada bir yıkanmalıdır. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 12:54:41
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Beden Isısı
Beden Isısı
Çocuklarda beden ısısı Altı yaşının üstünde olan çocukların beden ısıları genellikle ağızdan alınır; ama bu yaşın altındaki çocuklarda, termometre çocuğun koltuk altına yerleştirilmelidir. Bebeklerde, ısıyı makattan almak, özellikle 12 aylıktan küçük bebeklerde, en kolay yollardan biridir.  Çocuklarda yüksek beden ısıları (ateş) 37,7oC''nın üstündeki beden ısısı, ateş...
»» devamını oku »»
Ev Hayvanları
Ev Hayvanları
Ev Hayvanları çocuklar için zararlı mı? Çocuklar ev hayvanlarına bayılır ve hayvan çok geçmeden bir dost, oyun arkadaşı olup çıkar. Çocuk ile dört ayaklı arkadaşı arasındaki bu bağın, çocuğun büyümesinde önemli bir yeri vardır ve bir ev hayvanı, çocuğa yıllarca süren bir neşe ve arkadaşlık sağlayabilir.  Yaşı ilerlemiş kişiler doğal dünyanın ne kadar ilgi çekici, şaşırtıcı...
»» devamını oku »»
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Nedir? Çoğumuz gibi siz de belki kolesterolün kalbinizi ve damarlarınızı nasıl etkileyeceğinizi şimdiye kadar düşünmemiş olabilirsiniz. Doktorunuz kolesterol düzeyinizin yüksek olduğunu, diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisi gerektiğini size söyledi.  Yüksek kolesterol kişilerin yaşamları boyunca etkileyen, en sık görülen durumlardan biridir....
»» devamını oku »»
Ciltteki Mantar Hastalıkları
Ciltteki Mantar Hastalıkları
Sağlığımız İçin Ciltteki Mantara Dikkat Ciltteki mantar hastalıkları arasında en sık görüleni olan alacalı tinea (tinea versicolor) Pityrosporum cinsinden asalak mantarların neden olduğu bir durumdur. Tipik olarak bu mantar hastalığı gövde, boyun ve kollarda bazen de yüzde düzensiz olarak yayılan, hafif soyulan sütlü kahve renkli lekelerle kendini belli eder. Hastalık yaz...
»» devamını oku »»
Hayatımızda Stresi Arttıran Faktörler
Hayatımızda Stresi Arttıran Faktörler
Stres Yaratan Faktörler Nelerdir ve Nasıl başa Çıkılır? Ilık ve az nemli bahar havası insana huzur ve rahatlık verir. Buna karşılık atmosferdeki ısı ve nem oranı yükseldikçe insanın bedensel gücü azalır. Hareketleri zorlaşır. Çabası, ilgisi, giderek isteği kaybolur. Havadaki ısı ve nem oranı daha fazla yükselirse bitkinlik, halsizlik, yorgunluk artar. Ruhsal yaşantı bozulur....
»» devamını oku »»
Diyabet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diyabet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diyabet riski neden artar, nasıl azaltılır? "Sizde şeker hastalığı var." Doktorlar bu kısa ve net cümleyi her yıl daha fazla kullanmak zorunda kalıyorlar. İlginçtir ki bu hastaların yarısı, şeker hastası olduklarının bile farkında değil. Çünkü şeker hastalığı semptomları yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve bu nedenle başlangıçta hastalığı saptamak kolay olmuyor. Oysa şeker...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder