Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ağrıların Nedenleri ve Tedavileri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ağrılar ve bilinmesi gerekenler
Ağrı vücudumuzun uyarı sinyalidir. Nedenini bilmediğimiz ani, şiddetli ve önceden mevcut olmayan ağrılar, acil müdahale gerektiren bir durumun göstergesi olabilir. Örneğin olağandışı, şiddetli ve baş ağrısının beraberinde görme bulanıklığı, konuşma veya duyu bozukluğu varsa bu, bir beyin kanaması veya felcin sinyali olabilir. Ateş, kusma ve bilinç bulanıklığının eşlik ettiği bir baş ağrısı ise menenjit (beyin zarlarını enfeksiyonu) belirtisi olabilir.
Gözdeki ani ve şiddetli ağrı, göz içi basıncının artışı (glokom) gibi ciddi görme sorunlarına yol açabilen bir durumu gösterebilir.
Cerrahi operasyonların iyileşme dönemleri, kanser, romatizma gibi kronik ağrılı hastalıklar, kazalar gibi durumlarda ise ağrı beklenen bir sonuçtur. Yetersiz tedavi edilen ağrı kronikleşmeye eğilim gösterir. Kronikleşme, sıklıkla ağrının başlamasından sonra üç ile altı ay içinde ağrının geçmemesidir. Kronik ağrıya geçiş genellikle fark edilmeden olur ve hasta tedavinin bir işe yaramadığı düşüncesiyle düş kırıklığına uğrar. Bu durumdan kurtulmak için ağrılı hastaların ağrı ile başa çıkmak için bazı yollar bulmaları gerekir. İşte size ağrılı hastalıklarda işinize yarayacak birkaç teknik:
• Ne beklediğinizi bilin: Cerrahi bir operasyondan sonra ne kadar ağrınız olacağını ve bununla nasıl başa çıkılacağını doktorunuza sorun. Kişiler kendilerini hangi şiddette ve ne sürede bir ağrının beklediğini bildiklerinde ve bunun nedenini anladıklarında ağrı ile başa çıkmaları kolaylaşır, ağrı kesici ilaç gereksinimleri ve hastanede kalış süreleri kısalır.
• İlaçları zamanında alın: Ağrıyı sürekli olarak kontrol altında tutmak istiyorsanız ilaçları ağrı ilk başladığı zaman ve belirli bir plan dahilinde düzenli olarak alın. Ağrı bir defa yerleştikten sonra ilaçlarla bunu dindirmek daha güçtür. İlaçlarınızı, ağrıyı arttıran bir harekete başlamadan önce almayı tercih edin.
• Geçmeyen ağrıyı doktorunuza bildirin: Geçmesi beklenen bir ağrı devam ediyorsa bu durumu doktorunuza veya hemşirenize bildirin. Ağrı başka sorunların göstergesi olabilir.
• Gevşeme tekniklerini öğrenin: Kasları gevşetmek ağrıyı azaltır. Derin soluk alma ve çene kaslarını gevşetme gibi teknikler öğrenilmesi kolay ve her yerde uygulanabilen tekniklerdir.