AIDS'in Belirtileri Nelerdir

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda AIDS'in Belirtileri Nelerdir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
AIDS'in Belirtileri

Bazı kişilerde HIV enfeksiyonunun ilk bulaşmasından birkaç hafta sonra enfeksiyöz mononükleoza benzer belirtiler ortaya çıkar. Ateş, döküntüler, lenf düğümlerinde şişme ve genel rahatsızlık hissi 3-14 gün sürebilir. Bundan sonra belirtilerin çoğu kaybolur, lenf düğümleri şiş kalabilir. Ek belirtiler yıllarca görülmeyebilir. Ancak, kanda ve diğer vücut sıvılarında hemen çok miktarda virüs ortaya çıkar, bu nedenle kişi enfekte olduktan hemen sonra bulaştırıcı hale gelir. HIV bulaştıktan birkaç ay sonra kişide henüz tam olarak AIDS tanımına uymayan hafif belirtiler ortaya çıkabilir. 

AIDS'i tanımlayan belirgin enfeksiyonlar ya da tümörler gelişmeden önce yıllar boyu HIV enfeksiyonu belirtileri olabilir. Bu belirtiler lenf düğümlerinde şişme, kilo kaybı, inip çıkan ateş, kırıklık, yorgunluk, yineleyen ishal, anemi ve pamukçuktur (ağızdaki bir mantar enfeksiyonu). Kilo kaybı (erime) özellikle rahatsız edici bir sorundur. Tanım olarak AIDS CD4+ lenfosit sayısının düşmesi (bir mikrolitre kanda 200 hücrenin altına) ya da fırsatçı enfeksiyonların (bağışıklık sistemi sağlıklı olan kişilerde hastalığa yol açmayan organizmalarla enfeksiyonlar) gelişmesiyle başlar. Kaposi sarkomu ve Hodgkin dışı lenfoma gibi kanserler de gelişebilir. 

Hem HIV enfeksiyonunun kendisi hem de fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserler AIDS belirtilerini oluşturur. Örneğin, HIV beyni enfekte edip bellek kaybı, konsantrasyon güçlüğü ve bilgi işleme hızında azalmayla birlikte demansa yol açabilir. Ancak, AIDS'li kişilerin pek azı HIV enfeksiyonunun doğrudan etkileri nedeniyle ölür. Genellikle ölüm nedeni çok sayıda fırsatçı enfeksiyon ya da tümörün etkilerinin bir araya gelmesidir. Normal olarak sağlıklı kişiler için bir tehdit oluşturmayan organizmalar ve hastalıklar, özellikle CD4+ lenfosit sayısı bir mikrolitre kanda 50 hücrenin altına düştüğünde, AIDS'lilerde hızla ölüme yol açabilir. 

AIDS'in başlangıcında çok sayıda fırsatçı enfeksiyon ve kanser görülür. Ağız, vajina ya da özofagusta Candida cinsi mayanın üremesi olan pamukçuk ilk ortaya çıkacak enfeksiyon olabilir. Kadında HIV enfeksiyonunun ilk belirtileri vajinada kolayca iyileşmeyen ve sık sık görülen maya enfeksiyonları olabilir. Ancak, yineleyen vajinal maya enfeksiyonları sağlıklı kadınlarda da sık görülür ve doğum kontrol hapları, antibiyotikler ve hormonal değişiklikler gibi başka faktörlere bağlı olabilir. 

Pneumocystis carinii adlı mantara bağlı pnömoni AIDS'lilerde sık rastlanan ve yineleyen bir fırsatçı enfeksiyondur. Pnömosistis pnömonisi sıklıkla ilk gelişen ciddi fırsatçı enfeksiyondur; pnömoninin tedavisi ve önlenmesi için yöntemlerin geliştirilmesinde önce HIV enfeksiyonu olan kişilerde en sık rastlanan ölüm nedeniydi. 

Çocukluktan beri inatçı Toxoplasma ile kronik enfeksiyona (toksoplazmoz) sık rastlanır, ancak AIDS'lilerin ancak küçük bir bölümünde belirtilere yol açar. Toxoplasma AIDS'li hastalarda yeniden aktive olursa öncelikle beyinde ciddi enfeksiyona neden olur. 

Tüberküloz HIV enfeksiyonu olanlarda, olmayanlardakinden daha sık görülür ve daha fazla ölüme neden olur; tüberküloz bakterisi çeşitli antibiyotiklere dirençliyse tedavi edilmesi güç olabilir. Başka bir mikobakteri olan Mycobacterium avium kompleksi hastalığın ilerlemiş olduğu kişilerde sık rastlanan bir ateş, kilo kaybı ve ishal nedenidir. Son zamanlarda geliştirilmiş ilaçlarla tedavi edilebilir ve korunma sağlanabilir. 

AIDS'lilerde gastrointestinal enfeksiyonlara da sık rastlanır. Kontamine besinler ya da sudan bulaşabilecek bir parazit olan Cryptosporidium şiddetli ishal, karın ağrısı ve kilo kayabına neden olabilir. 

Beyindeki bir virüs enfeksiyonu olan ilerleyici mültifokal lökoensefalopati (PML) nörolojik işlevleri etkileyebilir. İlk belirtiler genellikle bir kol ya da bacakta güç kaybı ve koordinasyon ya da denge kaybıdır. Birkaç gün ya da hafta içinde kişi ayakta durup yürüyemeyecek hale gelebilir, genellikle birkaç ay içinde ölür. 

Sitomegalovirüs AIDS'lilerde sıklıkla enfeksiyona neden olur. Hastalığın ilerlemiş olduğu kişilerde, genellikle gözün retinasında yeniden enfeksiyon meydana gelir ve körlüğe yol açar. Antiviral ilaçlarla tedavi sitomegalovirüsün kontrol altına alınmasını sağlar. AIDS'li kişiler ayrıca pek çok başka bakteri, mantar ve virüs enfeksiyonuna karşı son derece duyarlıdır. 

Deride ağrısız, kırmızı-mor, kabarık bölgeler olarak ortaya çıkan bir tümör olan Kaposi sarkomu, özellikle eşcinsel erkekler olmak üzere AIDS'li kişilerde görülür. AIDS'li kişilerde ayrıca ilk kez beyin ya da başka iç organlarda ortaya çıkabilen bağışıklık sistemi tümörleri (lenfomalar) görülebilir. Kadınlarda serviks kanseri gelişmesi eğilimi vardır. Eşcinsel erkeklerde rektum kanseri gelişmesi eğilimi vardır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
19.05.2014 17:02:28
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
AIDS ve HIV Tedavisi
AIDS ve HIV Tedavisi
AIDS ve HIV Tedavisi İçin Aranan Yollar Artık HIV enfeksiyonu tedavisi için çok sayıda ilaç mevcuttur; bunlardan bazıları AZT (zidovudin), ddI (didanosin), ddC (salsitabin), d4T (stavudin) ve 3TC (lamivudin) gibi nükleosid ters transkriptaz inhibitörleri, nevirapin ve delavirdin gibi nükleosid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri ve sakinavir, ritonavir ve indinavir gibi...
»» devamını oku »»
Bel Ağrısında Ne Yapmalı?
Bel Ağrısında Ne Yapmalı?
Bel ağrısı ve tedavi yöntemleri Önce soğuk uygulayın: Bel ağrısına yol açan bir hareket yaptıysanız günde birkaç defa ağrılı bölgeye bir havlu ile sarılı buz torbası ile soğuk uygulama yapın. Ancak her uygulama 20 dakikadan uzun olmasın.  Sonra sıcak uygulama: İlk bir iki gün içinde ağrı hafifledikten sonra ağrılı bölgeye sıcak su torbası veya ısıtılmış havlu ile sıcak...
»» devamını oku »»
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Nedir? Çoğumuz gibi siz de belki kolesterolün kalbinizi ve damarlarınızı nasıl etkileyeceğinizi şimdiye kadar düşünmemiş olabilirsiniz. Doktorunuz kolesterol düzeyinizin yüksek olduğunu, diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisi gerektiğini size söyledi.  Yüksek kolesterol kişilerin yaşamları boyunca etkileyen, en sık görülen durumlardan biridir....
»» devamını oku »»
AIDS ve Korunma
AIDS ve Korunma
AIDS ve Korunmanın Yolları HIV'nin bulaşmasını önleme programları öncelikle, en fazla risk altında olan kişilerin davranışını değiştirme çabasıyla, halkı virüsün bulaşmasına ilişkin bilgilendirme üzerinde odaklanmaktadır.  İnsanların bağımlılık ya da cinsel davranışlarını değiştirmek güç olduğundan, eğitim ve motivasyon programlarının başarısı çok tutarlı değildir. HIV'nin...
»» devamını oku »»
Çocuk Bakıcılığı
Çocuk Bakıcılığı
Çocuk Bakıcısı Sinemaya gitmek, dostları görmek ya da eşinizle başbaşa sakin bir yemek yemek, artık binde bir kavuşacağınız bir nimet haline gelmiştir; bu ender birliktelikleri, "çocuğum bakıcısıyla güvende mi?" kaygılarıyla berbat etmeyin. İster çalışmayıp bütün gün evde çocuğuna bakan, ister çalışan bir kadın olun, günün birinde çocuğunuza bir gün, bir gece ya da birkaç...
»» devamını oku »»
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş eti iltihabı tedavi edilir mi? Evet. Ancak tedavi iltihabın ne derece ilerlediğine bağlıdır. Sadece 'gingivitis' safhasında yapılan tedavi yüksek başarı sağlar. Tedavi süresince, diş hekiminiz dişlerinizi diş taşından arındırıp diş fırçalama tekniğinizi en iyi hale getirecektir. Bundan sonraki sorumluluk size düşmektedir. Usulüne uygun yaptığınız temizlik, diş etlerini,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder