Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Gribe Yol Açan Virüsler Hangileridir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Grip Etkeni Virüsler
Influenza A
Epidemi ve pandemilerin en sık nedenidir. Bu virüsün yüzey antijeni hemagglutinindeki noktasal küçük mutasyonlar (antigenic drift) 2-3 yıl arayla tekrarlayan epidemilere yol açmaktadır. Değişik influenza virüs tipleri arasında gerçekleşen gen alışverişi sonucunda ise her 10-15 yılda bir büyük çaplı antijen değişiklikleri ortaya çıkmakta (antigenic shift) ve milyonlarca insanın hastalanmasıyla sonuçlanan pandemiler görülmektedir. 1918-19 yıllarındaki "İspanyol Gribi" salgınında gripten ölen insan sayısı (20 milyondan fazladır) I. Dünya Savaşı'ndaki kayıpları aşmıştır. Antijenik farklılaşma sonucunda ortaya çıkan subtipler veya varyantlar ilk bulundukları yer, sıra numarası, yıl ve antijen (H=hemagglutinin ve N=nöraminidaz) formülü belirtilerek adlandırılmaktadır. (Örnek: Influenza A (H3N2) Beijing 32/92).
Influenza B
Özellikle çocuk ve gençlerdeki enfeksiyonlardan sorumludur. Enfeksiyonları hafif seyirlidir. Bunlarda antigenic shift'e rastlanmamış olup, antigenic drift sonucunda antijen farklılaşması görülmüştür.
Influenza C
Pratikte önemli bir rol oynamaz.
Influenza A ve B tüm yeryüzünde yaygın olarak bulunur ve özellikle kış aylarında epidemilere yol açar. Bağışıklığın alt tipler ve varyantlar tarafından yönlendiriliyor olması nedeniyle bir kişi yaşamı süresince defalarca gribe yakalanabilmektedir.
Grip virüsü insandan insana damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Kuluçka süresi 1-3 gündür.
İnfluenza virüsleri enfekte edeceği hücreye girmek için bakterilerin yardımına gereksinim duyarlar. Bu çerçevede hücreye girebilmek için yüzeyindeki hemagglutininden enzimatik bir reaksiyonla kurtulmak durumunda olan virüslerin bu gereksimini bu enzimi parçalayabilecek özellikteki bir proteaz üreten Stafilokok, Streptokok gibi bazı bakterilerce karşılanmaktadır. Hastalık %80 oranında semptomsuz veya hafif semptomlarla seyretmektedir.