Uykunun Kilo Verme Üzerindeki Etkisi

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Uykunun Kilo Verme Üzerindeki Etkisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kilo verme denilince akla ilk olarak düzenli beslenme, sıkı bir diyet ve spor gelir. Düzenli uyku ise genellikle atlanır. Ancak unutulmamalıdır ki bütün bileşenler birbirini etkiler. Örneğin düzenli uyumadığınızda aldığınız besin miktarı artar veya sporsuz diyet yaptığınızda kas kaybınız daha fazla olarak kilo vermenizi durur. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için düzenli beslenme, egzersiz ve uyku aynı özenle ele alınmalıdır. 

Kilo verme denilince akla ilk olarak düzenli beslenme, sıkı bir diyet ve spor gelir. Düzenli uyku ise genellikle atlanır. Ancak unutulmamalıdır ki bütün bileşenler birbirini etkiler. Örneğin düzenli uyumadığınızda aldığınız besin miktarı artar veya sporsuz diyet yaptığınızda kas kaybınız daha fazla olarak kilo vermenizi durur.  Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için düzenli beslenme, egzersiz ve uyku aynı özenle ele alınmalıdır. 

Düzensiz uykunun metabolizma üzerindeki etkileri aşağıdaki iki önerme altında incelebilir;

1- Gece geç yatıp, sabah geç kalkmak daha fazla besin alımına neden olur.

Gece geç yatan kişilerde özellikle abur cubur yemeye eğilim vardır. Çünkü vücutta seratonin salgılanması bilindiği gibi mutluluk verir ve geç saatlere doğru değeri düşer. Siz de bu durumda seratonin salgılatabilmek için çikolata, cips gibi sizi mutlu edecek yiyeceklere yönelirsiniz. Akşam yemeğinden sonra uzun bir zaman dilimi vardır. Belirli bir yatma saati yoksa kişiler ne zaman yatacaklarını planlayamazlar ve yatmalarına yakın yüksek kalorili besinler tüketirler. Bu durum vücutta yağ depolanması ile sonlanır.

2- Kilo verme düzensiz uyku nedeniyle salgılanan bazı hormonları tarafından engellenir.

Metabolizmanın gün ışığıyla paralel olarak uyumasını ve uyanmasını sağlayan hormon melatonin hormonudur. Melatonin, en yüksek seviyesine 23.00-04.00 da ulaşır ve sabah saatlerinde seviyesi tekrar düşer. Bu hormon hava karardığında uykunuzun gelmesini sağlar ve ışıktan etkilenir. Melatonin hormonu güçlü bir antioksidandır yani vücudunuza zararlı olabilecek maddeleri etkisiz hale getirerek vücudun yenilenmesini sağlar. Bu nedenle karanlık bir ortamda ve belirtilen saat aralığında uyumanız önemlidir.
Düzensiz uykudan etkilenen diğer bir hormon ise kortizol hormonudur. Bu hormon vücutta oluşan herhangi bir stres (hastalık, ateş, ameliyat gibi) durumunda salgılanır. Bağışıklık sistemini baskılar kan şekerini yükseltir, yüksek tansiyonu tetikler. Kortizol en düşük seviyesine gece, en yüksek seviyesine ise uykudan uyandıktan 1-2 saat sonra ulaşır. Kortizolün aşırı salınımı vücutta yağlanmaya neden olur. Kortizol üretimi bilgisi, beynin aydınlık/karanlık algısına bağlı olarak beyne iletilir. Bu nedenle uyku düzeniniz bozulduğunda kortizol hormonunun salınımı artar buna bağlı olarak yağ depolanması artar.

Beyne doyulduğu ve yemeyi kesmesi gerektiği sinyalini gönderen leptin hormonudur. Leptin, gece daha az salgılanan bir hormondur. Buna karşılık olarak beyne acıkıldığı sinyalini gönderen ve leptine zıt etki gösteren hormon ise ghrelin hormonudur. Gece uyumadığınızda ghrelin hormonu daha fazla salgılanırken, leptin hormonu daha az salgılanır.

Görüldüğü üzere düzensiz uyku hormonlarla gereksiz besin tüketimini ve sonuçta kilo alımını tetikler.  Bunun için her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkarak daha az açlık hissedersiniz.  Eğer uyku düzenin çoktan bozulduysa ve gece uykun gelmiyorsa aşağıda belirtilen tavsiyeler uygulanabilir.

Yatmadan önce şu besinleri tüketin:
Uykunuzun gelmemesinden şikayetçiyseniz bazı besinler size yardımcı olabilir. Triptofan proteinini içeren besinler uykunuzun gelmesini sağlar. Çünkü triptofan proteini uyku döngüsünü düzenleyen melatonin hormonunun yapısına katılır. Bu besinler; ılık süt, yoğurt, kefir, muz, elma, kayısı, bal, keten tohumu ve bademdir. Akşam yemeğinden sonraki ara öğününüzde keten tohumlu yoğurt veya ılık süt tercih edebilirsiniz.

Uykunuzu kaçıracak durumlardan uzak durun:                
Kafein içeriği yüksek içecek ve yiyecekleri yatma saatine yakın tüketmeyin. Kahve, çay, çikolata, enerji içecekleri kafein içeriği yüksek besinler arasındadır. Alkol ve sigara da uyku kalitenizi etkiler. Alkol başta uykunuzu getiriyor olabilir ancak uyku kalitesini düşüren bir içecektir. Gece uyanmaları, kâbusları, baş ağrısı, mide bulantısı, diüretik (idrara çıkışı artırma) özelliği ile uykunuzu bölebilir. Sigara ise nikotin içeriği ile kafein benzeri etki gösterir ve uykunuzu kaçırabilir.  Ayrıca uyku saatine yakın kızartma, yağlı ve protein içeriği yüksek besinler(yağlı etler, soslu besinler gibi) tüketmekten kaçının. Sindirimi zor olduğundan bu besinler hazımsızlık yaratarak uyumanızı zorlaştırabilir.

Kaliteli uyku için ne yapılmalı? 
1- Gece yatmadan 2-3 saat öncesinde yemek yemeyi bırakın. Akşam yemeğinde yağlı besinlerden ve kızartmalardan uzak durun.
2- Yatmanıza yakın koyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler tercih etmeyin.
3- Uykunuzu daha iyi alabilmek için karanlıkta yatın.
4- Sırt üstü veya anne karnındaki (cenin pozisyonu) pozisyonda uyumak uykunuzu iyi almanızı sağladığı gibi ve bel-omurga sağlığınız açısından önemlidir.
5- Gün içinde yaptığınız spor ve egzersizler gece daha kaliteli bir uyku uyumanıza sebep olur. Ancak yatmadan hemen önce yapmayın. Egzersiz amacınız kilo verme ise metabolizma hızınızı artırmak amacıyla sporunuzu sabahları yapabilirsiniz.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
24.04.2014 22:25:21
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Güneş ve Zararları
Güneş ve Zararları
Güneşin zararları nasıl önlenir? Güneşe çıkmadan önce cildinizin temiz olmasına dikkat edin. Güneş banyosundan önce cildin ince ve duyarlı kısımlarına yağlı kremler sürülebilir. Bu tür kremler cildi besler, gözeneklerini açar, cildin ısı ve rüzgara direncini arttırır.  Güneşlenme sonucunda cildin kuruması ve kaşıntı durumunda güneş banyosundan sonra nemlendirici kremler...
»» devamını oku »»
Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz
Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz
Ergonomi, iş yerinde vücut sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler Kısaca iş yerinde çalışanlar ile iş yerinin fiziki yapısı arasında uyum sağlamak anlamına gelen ergonomi , oldukça yeni bir bilim dalı. Ergonomi uzmanları günlük yaşantımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz iş yerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlıyorlar. İş yerinde vücudu aşırı yüklenmeden korumak...
»» devamını oku »»
Allantoin Nedir, Faydaları Nelerdir
Allantoin Nedir, Faydaları Nelerdir
Allantoin - Hücre yenileyici - Yara iyileştirici - Hassasiyet giderici Allantoin, komfrey (Symphytum officinale) kökünden ve yapraklarından elde edilen antioksidan bir bileşiktir . Hücre çoğalmasını uyararak yara iyileşmesine yardım eder; nekrotik dokuyu temizler. Uzun zamandan beri allantoinin, deriyi koruyucu olarak, kozmetik kremlerin, losyonların etkinliğini ve...
»» devamını oku »»
Çocukları Kazadan Korumak İçin Önlemler
Çocukları Kazadan Korumak İçin Önlemler
Çocukları kazadan korumak için ne yapmalı? Küçük çocuk ölümlerinin en başta gelen nedenlerinin hemen hemen tümü önlenebilen kazalara bağlıdır. Bunların büyük bölümü yaz aylarında gerçekleşir. En sık yaralanma ve ölümle sonuçlanan 7 kazaya karşı alacağınız önlemlerle çocuklarınızın güvenliğini büyük ölçüde sağlayabilirsiniz: düşmeler, motorlu araç kazaları, boğulma,...
»» devamını oku »»
Ter Kokusu ve Kurtulmanın Yolları
Ter Kokusu ve Kurtulmanın Yolları
Ter kokusuna nasıl engel olunur? Aşırı terleme ve ter kokusu özellikle yaz aylarında birçok kişiyi rahatsız eden ve sosyal hayatta sorun yaratan bir olaydır. Vücudun en çok terleyen bölgeleri avuçlar, ayak tabanları, koltuk altları, meme altları ve kasıklardır.  Terleme, normalde vücudun iç sıcaklığını sabit tutmak amacıyla ısı kaybetmek için başvurduğu bir mekanizmadır....
»» devamını oku »»
Migren Ağrısına Pratik Çözüm
Migren Ağrısına Pratik Çözüm
Migrene karşı yapılacak  kompleks Siz de birçokları gibi migrenden mi şikayetçisiniz? Öyleyse, insanı canından bezdiren baş ağrısına karşı soğuk suyla savaş açabilirsiniz. Bunun için de sadece ıslak bir havluya ihtiyacınız var. Rahat bir şekilde bir yere uzanın ve soğuk suyla ıslattığınız havluyu alnınıza bastırın. Ve gözlerinizi kapatıp, bu şekilde birkaç dakika durun....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder