Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ter Kokusu ve Kurtulmanın Yolları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ter kokusuna nasıl engel olunur?
Aşırı terleme ve ter kokusu özellikle yaz aylarında birçok kişiyi rahatsız eden ve sosyal hayatta sorun yaratan bir olaydır. Vücudun en çok terleyen bölgeleri avuçlar, ayak tabanları, koltuk altları, meme altları ve kasıklardır.
Terleme, normalde vücudun iç sıcaklığını sabit tutmak amacıyla ısı kaybetmek için başvurduğu bir mekanizmadır. çeşitli hastalıklarda ateş yükselmesi, çevre ısısının yüksek olmasına bağlı olarak veya bazı hormonal rahtsızlıklarda (tiroid hormonu fazlalığı gibi) ya da bazı merkez sinir sistemi hastalıklarında terleme artar. Terli avuçlar ve ayak tabanları sinirsel gerilim ve endişe haline de bağlı olabilir ve stres altındaki kişilerde ortaya çıkabilir. Birçok kişide ise belirgin bir neden olmaksızın aşırı terleme söz konusudur. Terlemeyi takiben ter salgısının ve içindeki hücre artıklarının ciltteki bakteriler ve mayalar tarafından parçalanması sonucunda ortaya çıkan ağır ter kokusu yazın sık karşılaşılan ve sosyal hayatta çevreyi rahatsız eden bir sorundur. Aşırı terlemenin altında yatan neden ortaya çıkarılabilirse buna yönelik tedavi genellikle kokuyu giderir. Ancak ter kokusunda yeterli vücut temizliği ve bakımının yapılamaması, sarımsak, pastırma gibi bazı besinlerin tüketilmesini de rolü vardır.
Deodorantlar kokunun gizlenmesinde etkili olabilir. Aluminyum klorür heksahidrat içeren deodorantlar terlemenin yanı sıra bakteri çoğalmasını da durdurarak ter kokusunun giderilmesinde yararlı olurlar, klorheksidin içeren sıvı sabunlar da ciltteki bakterilere karşı etkilidir. Yaz aylarında antibakteriyel sabunlarla sık sık duş alması, koltuk altı kıllarının traşlanması ter kokusuna karşı etkili önlemlerdir.