Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bebek ve Küçük Çocuklarda Cilt, Saç ve Tırnak Bakımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebek ve çocukların bakımı
- Gereken tek şey cildi ılık suyla yıkamaktır
- Antibakteriyel ve parfümlü sabun gereksizdir
- Soğuk havada cilt kuruyabilir ve günde iki ya da üç defa nemlendirici kullanılabilir
- Güneşli havada bebeği güneşten korumak için kapalı giysiler giydiriniz, şapka takınız, çocuk arabasının üzerine gölgelik koyunuz ve dışarıda gölgede durunuz
- Küçük çocuk ve bebeklerin ciltleri kimyasal maddeleri yetişkinlerinkinden daha fazla emer
- Küçük bebeklerin cildine sürülen ürün sayısını en azda tutunuz
- Bebeğin altını sık sık değiştiriniz
- Emici özelliği fazla olan malzemelerden yapılmış bezleri kullanınız
Yenidoğan bebek ve küçük çocukların ciltleri neden özeldir?
Doğumdan sonra bebeğin cildinin yeni ortama alışması zaman alır. Çevrede, yenidoğan bebeğin yaşamının ileri aşamalarına göre cildinin daha duyarlı olabileceği birçok faktör bulunmaktadır. Bununla beraber, bebeğin cildinin çevresel faktörlere alışabilmesini sağlamak için evde bazı basit önlemler alınabilir.
Bebeğin vücudunu yıkama işlemi nasıl yapılmalı?
Çoğu kez gereken tek şey bebeğinizin vücudunu ılık suyla yıkamaktır. Sabun cildin kurumasına neden olabilir. Bebeğin banyosuna az miktarda parfümsüz banyo yağı ilave edilmesi cildin yumuşaklığını koruyacaktır.
Cildin doğal yağını aldığından, banyo köpüğü kullanmaktan kaçınınız. Antibakteriyel ya da parfümlü sabunlar gereksizdir ve kullanmaktan kaçınılması gerekir. Banyodan sonra koltuk altları, kasıklar, boyun ve kulak arkası gibi vücudun kıvrımlı yerlerini havluyu hafifçe değdirerek özenli bir şekilde kurulamak önemlidir. Bebeğin cildinin kuru ya da egzamalı olması durumunda, sabun kullanmaktan tamamen kaçınmak ve nemlendirici ürünleri düzenli olarak kullanmanın yanı sıra, banyoda da kullanmak önemlidir. Soğuk hava cildi daha da kuruttuğundan, çocuğunuzu kışın daha az sıklıkta yıkayınız. Cildin genellikle kuru olması halinde, günde birkaç kez, özellikle banyodan sonra nemlendirici sürmek gerekebilir.
Bebeğimin cildi farklı ısı dereceleri ile nasıl başa çıkabilir?
Deri vücudun ısısını kontrol etmede yardımcı olur. Çok küçük çocuklarda, aşırı sıcak ya da soğukla başa çıkmada ısı kontrolü daha zordur. Sıcak havada pamuklu ve pamuklu/sentetik karışımı ince ve bol giysiler giydirmek en uygun olanıdır. Çocuğa çok sıcak gelebileceğinden, özellikle sıcak havalarda yorgan kullanmaktan kaçınınız.
Soğuk havada pamuklu ya da pamuklu, sentetik karışımı giysiler giydirilebilir. Pamuklu giysinin üzerine yün giysi giydirilebilir, ancak kaşıntıya neden olabileceğinden, yün giysiler cilt ile doğrudan temas etmemelidir. Çok küçük bebeklerde el ve ayaklar soğukta mavi benekli bir görünüm alabilir. Bu önemli bir sorun değildir. Ancak, soğukta el ve ayakları örtmek bu durumu önleyecektir.
Çiller normal olarak doğumdan sonra oluşur. Pigmentlerin (deriye renk veren hücreler) ürettiği boya maddeleri ile renkleri koyulaşır. Çiller, çocukluk döneminde yanaklar, ellerin üst kısımları ve dirsekle bilek arası gibi vücudun en fazla güneş gören yerlerinde normal ile aşırı güneş ışınlarına maruz kalma sonucu oluşmaktadır. Çil oluşumu iyi bir güneşten korunma yöntemi ile önlenebilir. Güneşli havada ince giysiler giydirme, şapka takma, çocuk arabasına gölgelik takma dışarıda gölgede durma güneşin morötesi ışınlarına (UV) karşı en iyi korunma yöntemleridir. Gerekli olduğunda, koruma faktörü 15 ya da daha fazla olan koruyucu bir güneş kremi giysilerle korunmayan yüz, ellerin üst kısmı ve ayaklara az miktarda sürülebilir. Çok küçük çocuklar için, hafif bir losyon ağır bir kremden daha yararlıdır. Çocuğun derisinin çok kuru olması durumunda, krem losyondan daha etkili olabilir.
Bezin kapladığı alanın bakımı nasıl yapılır?
Çocuğun altını sık sık değiştiriniz. Bezlerin çok sık değiştirilememesi durumunda, naylon kilot giydirmekten kaçınınız. Emici özelliği fazla olan malzemeden yapılmış bezleri kullanınız. Çamaşır makinesinin son durulama işleminde suya herhangi bir kimyasal madde ilave etmek gerekmez. Bebek ve çok küçük bebeklerin ciltleri kimyasal maddeleri daha fazla emer. Bu nedenle, cilt ürünlerini fazla kullanmayınız.
Bebek ve çocuklarda saç ve tırnak bakımı nasıl yapılır?
Bazı bebekler fazla saçlı olarak doğarlar. Bu saçlar, tekrar yumuşak ve ince yeni saçlar çıkmadan önce ilk birkaç ay içinde dökülebilir. Bebeklerin yumuşak olan saçları, daha kuvvetli, uzun ve kalın olan yetişkin saçlarından farklıdır. Bazı bebekler çok az saçla doğarlar. Bu saçlar giderek normal büyüme düzenine döner ve ilk bir ya da ikinci yılda dökülürler. Çocuk ve küçük bebeklerin saçlarının kesilmesi gerekmez. Sırtüstü yatan ve hareket eden bebeklerin başlarında saç derisinin yatak çarşaflarına sürtündüğü yerlerde saçlarda seyrelme olabilir. Küçük bebeklerin çoğunun saçlarını şampuan ile yıkamaya gerek yoktur. Eğer şampuan kullanılacaksa, olabildiğince az miktarda ve sıklıkta çok hafif bir şampuan kullanmak uygun olur. Çocuklarda, saçlı derideki yağ bezlerinin çalışma bozukluğu sonucu oluşan kabuklu deri iltihabı oldukça yaygın olup, çoğu zamanla geçer. Kabuklar, baş derisine zeytinyağı ya da nemlendiriciler ile masaj yaparak çıkarılabilir. Banyodan önce bebeğin saçlarını leğene eğerek yıkayınız. Aksi takdirde bebek, küvette cildinin kurumasına neden olan şampuanlı suyun içinde oturacaktır. Bebeklerde saç rengi oldukça çeşitlilik gösterir. Bazı bebeklerin saçları doğduklarında koyudur. Bu saçlar daha sonra dökülerek yerlerine açık renkli saçlar çıkar. Tersi daha az yaygındır. Kızıl saç, saçların normal büyüme düzenine girdikleri altı ya da dokuz aya kadar belirgin olmayabilir. Ayrıca, saç rengi, bebek büyüdükçe de değişebilir. Bu bağlamda, sarışın çocukların saçları genellikle sekiz yaş civarında koyulaşır.
Yenidoğan bebeklerde tırnaklar çoğunlukla yumuşaktır ve ilk birkaç ay kesilmeleri gerekmez. Daha sonra gerektiğinde büyüyen tırnak uçlarını soymak daha uygundur. Yenidoğan bebekte tırnaklar oldukça düz ya da kaşık şeklinde olabilir. Bu durum normal olup, tırnaklar üç ile dört yaşına doğru normal şeklini alırlar. Bazen tırnak altındaki deri tırnağın ilk gelişimi sırasında yeterince düz olmayabilir. Bu durumda tırnak deriye batar ve el ya da ayak parmağının ucunda şişlik veya kızarıklık oluşabilir. Bu, tedaviye gerek kalmadan tırnak büyüdükçe zamanla geçecektir.