Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ameliyata Çocuk Nasıl Hazırlanmalı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ameliyat olacak çocuğumu nasıl hazırlamam gerekir?
Günümüzde A.B.D deki hastanelerin pek çoğunda anestezi gerektirecek bir ameliyata çocuğu önceden hazırlamak için özel programlar uygulanmaktadır. Özel bir eğitim isteyen ve genel olarak hemşireler tarafından yürütülen bu ön hazırlığın amacı, çocuğu karşılaşacağı olaya alıştırmak ve bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Bu şekilde de çocuğun anksiyetesinin azaltılması, çocuğun ve olanaklarının ameliyat olayı için olumlu bir şekilde kanalize edilmesi sağlanmak istenmektedir. Genel olarak bir gün önce, ameliyatta olacaklar anlatılmaktadır. En etkili uygulamada, minyatür bir ameliyat odası teçhizatı ve oyuncak bebekler kullanılmaktadır. Hemşire, çocuğa narkozun bir maske yardımıyla nasıl verildiğini ve nasıl iğne yapıldığını göstermekte dir. Çocuk, oyuncak bir şırıngayla genellikle hemşire kılığındaki bir bebeğe iğne yapmaktadır; bebeğin hemşire kılığına sokulması, hasta bakıcıların zaman zaman canını yaktığı çocuğa karşılık verme olanağı yaratarak psikolojik bir rahatlama sağlamaktadır. Çeşitli damar iğneleri ve şişeler bebeklere tatbik edilerek çocuğa ameliyattan sonra bedeninin ihtiyacı olan sıvının nasıl sağlanacağı gösterilmektedir. Çeşitli pansumanlar tatbik edilmekte, bu sırada çocuktan bu ameliyat öncesi bebek oyununda yardımcı olması istenmektedir. Bütün bunlardan beklenen sonuç, çocuğun ameliyat ve birlikte giden olaylara alışarak psikolojik yönden fazla etkilenmemesidir.
Çocuklar bu ameliyat öncesi bebek oyununa fazla çekingenlik duymadan başlamakta ve tepkileri ılımlı olmaktadır. Zaten beklenen, çocuğun güçlü duygusal bir tepkide bulunması değil, ameliyat konusunda fazla endişe duymamakta olduğunda bile olup bitecekleri önceden öğrenmişidir. Ameliyat sonrası ağrılar sırasında bakımıyla ilgilenen yetişkinlerin, ona, olacakları önceden haber vermiş olduklarını hatırlayacaktır; bu, çocukta bu kimselere her zaman güvenebileceği düşüncesini doğurması nedeniyle son derecede önemlidir.
Çocuğun ameliyat öncesi hazırlığı sırasında çocuğa uyutulmuş olacağı için, hiç acı duymayacağı gibi, olan bitenlerin de hiç farkında olmayacağı ve hiçbir şey hissetmeyeceğini söyleyin. Çocuğa ameliyat konusunda önceden bilgi verilmediğinde ve sonradan her şeyin uyurken hiç haberi olmadan olup bittiğini öğrendiğinde,,ki bunu nasıl olsa öğrenecektir, çocukta uyku bozuklukları, giderek uyumak korkusu baş gösterebilir. Düşünce şeklinde haklıdır da; mademki o uyurken bedeninin bir kısmı yarılmış ya da kesilmiştir, böyle bir şey her uyuyuşunda başına gelebilecektir.
Bu sistemin yararına bütün hastanelerce inanılmış değildir ve gerçek şudur ki, pek çok hastanede o da verilirse çocuğa pek az bilgi verilir. Sizin çocuğunuz içinde durum böyle olduğunda, olacaklar konusunda ona bilgi vermeyi görev bilin. Yapılacak ameliyat konusunda edinebileceğiniz kadar çok bilgi toplayın ve öğrenebildiklerinizi ona anlayabileceği bir şekilde aktarın.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk