Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocukların İlk Arkadaşları ve İlişkileri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yaşıtlarla ilişkiler
"Çocuklar yürümeye yeni başladığı" bu yaş döneminde, başka çocuklarla birlikte oynamaya ve onların arkadaşlığından zevk almaya başlarlar yeter ki onlardan eşyalarını paylaşmaları istenmesin. Bu dönemde yaşıtlar birer potansiyel rakip ve tehdittirler. İki-üç yaştan itibaren giderek birbirleriyle daha çok etkileşime giren çocuklar, bir tek arkadaşlarını tüm arkadaş grubuna tercih edeceklerdir. Küçük çocuklar genellikle birçok çocuğun bulunduğu sosyal ortamları korkutucu bulurlar. "Sosyal açıdan öz güvenleri" geliştikçe, daha büyük gruplarda da güvende hissetmeyi öğreneceklerdir. Ancak çocuğunuz kendisini hazır hissedene dek, onu birisiyle oyun oynamaya ya da kalabalık bir gruba katılmaya zorlamanın bir anlamı yoktur. Çocuklar bu gibi stresli durumlarda daha çok kaygı duyarlar. Oturup çocuğunuzla birlikte etrafı izlemek size zaman kaybı gibi gelebilir ancak çocuğunuz için bu gruba katılma öncesi bir hazırlık yöntemidir. Bazı çocuklar bunu diğerlerinden daha geç öğrenirler. Sabırlı olun ve çocuğunuzu destekleyin, eninde sonunda o da gruba katılacaktır.
Doğumdan önce ilk çocuğa ne söylenmeli?
- Çocuğunuza bir an önce bebekten bahsedin.
- Planlama sürecine çocuğunuzu da dahil edin.
- Çocuğunuza bebeğin iyi ve kötü taraflarını anlatan öyküler okuyun.
Doğum sırasında ilk çocuğa nasıl davranılmalı?
- Çocuğunuza iyi bakıldığından ve özel şeylerle ödüllendirildiğinden emin olun.
Bebek doğduktan sonra ilk çocuğa nasıl davranılmalı?
- Çocuğunuzun ağabey ya da abla rolünü üstlenerek kardeşiyle ilgili olmasını sağlayın.
- Çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğini öğretin.
- Çocuğunuzun bebeğe yönelik tüm olumlu davranışlarını övün, örneğim sen dünyanın en iyi ablasısın.
- Çocuğunuza bebeğin olmadığı bir ortamda sıklıkla ve bolca ilgi gösterin.
- Çocuğunuzun meşgul ve aktif olmasını sağlayın, onunla beraber etkinliklerde bulunun.
- Çocuğunuza bol miktarda sevgi gösterin, onu sık sık kucaklayın, ödüller verin ve bebeğin asla onun yerini almayacağına dair ona güvence verin.