Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bebeklerde Göbek Kordonu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeğin göbek kordonuna ne olur?
Bebek doğar doğmaz göbek kordonu bağlanırken kısa bir uç bırakılır. Bu uç, kısa zamanda kurur ve koyu bir renk alır. Bağlanan kordonun dibi her gün alkolle silinip göbek tozu serpilir. Göbek bir haftada düşerse de iki hafta da sürebilir. Bu kısım düştükten sonra çocuğun göbek çukuru genellikle kurur ve hiç bir özel bakım gerektirmez. Göbek bazen yaş kalır veya kanar. Bunun sebebi, polip diye bilinen bir et parçasının büyümesidir. Bu da bir kaç haftada kendiliğinden kaybolur ve su ile muntazaman temizlemekten başka bir şey gerektirmez. Göbekte pis kokulu bir akıntı varsa veya çevresi kızarırsa, mikrop kaptığı anlaşılır, o zaman doktora danışıp antibiyotik kullanılır. İlk günler çoğu bebeğin göbeği fırlak olur. Tasalanmak gereksizdir çünkü giderek küçülür. Göbek düştükten sonra, kas halkasının kapanması bazen gecikebilir ve göbek çukuru şişer. Buna göbek fıtığı denir ve bebeklerde çok görülür. Çoğu hallerde göbek fıtığı ilk yılda küçülür. Daha ender olarak çocuk dört yaşına gelince bir ameliyat gerekebilir. Eskiden dolak veya bandaj salık verilirdi ama bunun bir yararı yoktur. Çocuk ağladığı zaman göbeğinin fırlamasına rağmen, fıtık çocuğa bir rahatsızlık vermez. Fıtık çocuk ağladığı için dışarı fırlar. Yoksa çocuk, fıtığı dışarı fırladığı için ağlamaz.