Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuğu Doktora Götürürken Söylenmesi Gereken Nedir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Doktora giderken çocuğa ne söylemeliyim?
Ona gerçeği söyleyin. Herhangi bir tıbbi müdahale ya da doktor kontrolü için en önemli kural budur. Eğer aşı olması gerekiyorsa: «Aşı olacaksın, herhalde biraz canın yanacak, içinden ağlamak gelirse ağla, çünkü insanın canı yanınca ağlaması normaldir» demelisiniz. Bu hazırlanmadan sonra iğne olan çocuk ağladığında, anlayışlı bir tavırla: «Biliyorum, canım acıdı onun için ağlıyorsun» diyerek yardımcı olabilirsiniz. Bu arada çocuk, iğne olup da ağlamadığında: «Aferin sana, çok cesurmuşsun, canın acıdığı halde ağlamadın» demeniz yerinde olacaktır.
Çocuğunuzu bu şekilde yani dürüst davranarak önceden hazırlamışsanız onun tepkilerinin azalmasını sağlarsınız. Çocuk, durumu cesaretle karşıladığında da onu övmenizin bir sakıncası yoktur. Övgünüz, kendine olan saygısını güçlendirecek ve buna benzer durumlarda yardımcı olacaktır. Ağlarsa sizin önceden dürüstçe söylediğiniz şey gerçekleşmiştir. Böylece çocuk, hoşa gitmeyecek bir durumla karşı karşıya kalmış, yersiz olmayan bir tepkide bulunmuş, sizin tarafınızdan desteklenmiş ve paniğe kapılmamıştır. Çocuğun tepkisi ne olursa olsun, ona duruma hâkim olma şansını tanımış olmanız, daha da önemlisi ona karşı dürüst davranmanız son derecede olumludur. Sizin dürüstlüğünüzü hatırlayacak ve size her zaman güvenecektir.
Çocuğunuzun doktor muayenesi sırasında neyle karşılaşacağından emin değilseniz, öğrenmeye çalışın; böylece çocuğa kendisini neyin beklediğini anlatarak onu hazırlayabilirsiniz. Eğer çabalarınıza rağmen bilgi edinemezseniz sanki biliyormuş gibi davranıp birtakım şeyler uydurma yolunu seçmeyin. Çocuk, bilgisizliğinizi sezecek ve sizin bu konudaki tutarsızlığınız onun endişelenmesine yol açacaktır. Aslında çocuklar, sizin ne olup biteceği konusunda bilgi sahibi olmayışınızı doğal karşılar ve kabul eder. Yalnızca: «Doğrusunu istersen, doktorun ne yapacağını ben de bilmiyorum» demeniz de dürüst bir hazırlama sayılabilir.
Ne yazık ki pek çok ana babanın uyguladığı yöntem tamamen ters sonuçlar doğuracak niteliktedir. Anne, çocuğa: «Hiç korkma canikom, canın bir lokmacık bile acımayacak» der. Sonra doktor, çocuğa iğne yapar ki bu gerçekten de can yakan bir şeydir. Çocuk ağlamaya başlar. Bu göz yaşlarında acının olduğu , kızgınlık, şaşkınlık ve düş kırıklığının da payı vardır. Ve çoğu zaman yanlış yolu seçmiş anne: «Ne var bunda ağlanacak, sana canının hiç acımayacağını söylemiştim» diyerek hatasını perçinler. Bu durumda ise ebeveynin acıya biraz da hakaret kattığı açıkça ortadadır. Bu sözle çocuğa aşırı bir tepkide bulunduğunu, can acıtmayan bir şeyi rahatlıkla karşılayacak kadar bile cesur olmadığını, davranışının yersiz olduğunu belirtmiş olur. Sonuç olarak çocuk mahcup, ezik, şaşkın ve acılıdır.
Gerçekse şudur; bu tutumu benimseyen ana baba, çocuğuna açıkça yalan söylemiştir; çünkü, iğne olmak can acıtır. Yalanını, dolayısıyle de hatasını sanki hata çocuktaymış gibi bir tavır takınarak örtbas etmeye çalışır. Durumu bu şekilde denetlemek isteyen kimse, çocuğun duygularını ve güç bir durumla karşılaşıp ona hâkim olma yeteneğini hiçe saymıştır. Üzüntüyle şunu da belirtmem gerekir ki, bu yaklaşım pek çok hasta bakıcı, doktor ve hastane tarafından da sıklıkla uygulanmaktadır.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk