Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Endişe ve Üzüntü Nedenleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Endişe ve Üzüntü
"Endişe ve üzüntü" mızmızlanma, dırdırlanma, anne ya da babanın dizinin dibinden ayrılamama, utangaçlık, okula veya partilere gitmeyi reddetme gibi zor davranışlara neden olabilir. "Üzüntülerini ailelerine açmakta güçlük çeken çocuklarda stres", ağrılar ve sancılar gibi fiziksel semptomlara yol açabilir. Örneğin birçok çocuğun okula gitme konusundaki endişeleri sonucunda karınları ağrır. Çoğu zaman çocuğunuzla ve öğretmeniyle konuşarak sorunun ne olduğunu anlamaya vakit ayırmak, derslerde yaşanan zorluklardan okuldaki bazı kabadayılar tarafından zorbalık görmeye kadar çeşitli nedenleri olabilecek olan sorunun çözülmesiyle sonuçlanabilir. Eğer sorun derslerse ve çocuk anlayamadığı bir şey yüzünden kendisini aptal gibi hissediyor ya da eleştiriliyorsa, güçlüğün nerede olduğunu belirlemek, uygun eğitim desteğini sağlamak ve kaydettiği aşamalardan dolayı "çocuğu övmek" çok önemlidir. Bu öz saygısını artıracak ve üzüntüsünü hafifletecektir.
"Üzüntünün sonucu olan davranışlar" normal olsa ve hassasiyet ve kararlılıkla ele alındığında azalacak olsa da, devamlı endişe ve üzüntü bunun dışında tutulmalıdır. Çocuğunuz sizin tüm müdahalelerinize rağmen devamlı olarak üzüntülü ve endişeli ise, ve okulda bağımsız bir şekilde faaliyette bulunamıyorsa bunların da olası birer neden olabileceğini unutmayın. Bu tür güçlükler çeken çocuklar sıkıntılı ve üzgün olabilir, çabuk sinirlenebilirler. Ciddi endişeler panik atak, saplantılı veya patavatsız davranışlar ya da fobiler olarak dışa vurulabilir. Bu tür durumlar tedavi edilebilir olup, dikkatinizden kaçmaması gereken şeylerdir. Bu yüzden kaygılanıyorsanız, çocuğunuzu bir doktora götürün.
"Çocuklar üzüntülü olduklarında" başarısızlıklarını eleştirmek yerine duygularını anlamaya çalışmanız, zayıf öz saygılarını geliştirmeye yönelik her adımlarını teşvik etmeniz ve övmeniz büyük önem taşır. Çocuğu anlamaya ve desteklemeye zaman ayıran öğretmenler ve ebeveynler gerçekten bir fark yaratabilir.