Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Boğulmalar ve İlkyardım hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Boğulmalar karşısında ilk yapılacaklar
Suda Boğulma:
Suda boğulma oldukça sık görülen bir kazayla ölüm nedenidir. Yüzme bilenler de iyi tanımadıkları bölgelerde yüzerken dalga, akıntı ve girdap, kramp girmesi gibi nedenlerle boğulma tehlikesiyle karşılaşabilir. Kişi yüzme bilmiyorsa veya deneyimsiz ise su kanalları, göletler ve havuzlarda boğulabilir.
Küçük çocuklar deniz kıyısında suyun derin olmadığı yerlerde de kolayca boğulabilir. Denizde veya başka bir yerde boğulmak üzere olan biriyle karşılaşıldığında ilk önce güvenli bir şekilde çevrede ona ulaşabileceğiniz bir araç arayın. Bir tekne veya kayık yoksa, bir kalas parçası, otomobil lastiği, cankurtaran simidi ile kazazedenin yardımına gidebilirsiniz. Yüzerek kurtarmak daha zor bir iştir. Deneyimli bir kurtarıcı ve yüzücü iseniz yüzerek boğulan kişiye ulaşabilirsiniz. Gerek kendi güvenliğiniz gerekse yardım için eğer varsa yanınıza bir cankurtaran simidi veya cankurtaran yeleği alın. Belirli kerteriz noktaları seçerek boğulan kişiye doğru yüzün, böylece onun yerini kaybetmezsiniz.
Kazazedeyi sudan çıkardıktan sonra bilinci yerindeyse ve solunum güçlüğü yoksa onu sakinleştirip ısıtın. Kazazede baygın olmakla birlikte solunumu varsa kendisini yan yatırın, bu sayede yuttuğu suyu dışarı çıkarabilir ve suyun akciğerlere gitmesi önlenir. Yardım gelene kadar kazazedenin yanından ayrılmayın.
Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğundan olabildiğince hızlı davranmak gerekir. Kazazede sudan çıkar çıkmaz ağzında protez varsa çıkarılmalı ve boğaz salgıları temizlenmeli, başı iyice arkaya çekilerek alt çene iki elle aşağı ve geriye itilirken başparmaklarla ağız açık tutulmalıdır. Ağızdan ağıza suni solunum uygulanırken göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırılarak kalb masajı da uygulanır. Suni solunum için kazazedenin başı arkaya eğilir, ensesini altına katlanmış giysiler yerleştirilir. Öteki el ise kazazedenin alnına işaret ve baş parmaklar burun deliklerin kapatacak şekilde yerleştirilir. Yardım eden kişi derin bir soluk aldıktan sonra dudakların kazazedenin dudaklarının üstüne yerleştirir ve soluğunu güçle verir.
Kazazede çocuksa soluk verme fazla güçlü olmamalıdır. Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesi için ağzı açık tutulur. Bu işlem iki defa tekrarlandıktan sonra göğüs kafesine bastırarak kalp masajı yapılır. Bunun için kazazedenin yanı başında diz çökerek bir el göğüs kemiğinin alt bölümüne öteki ise bu elin üstüne yerleştirilir. Göğüs kemiğine omuzun ve gövdenin ağırlığı gelecek şekilde bastırıldıktan sonra hızla bırakılır. İki soluk verdikten sonra göğüse 15 bası uygulanır. Dakikada yapılan soluk verme işlemi 15 ile 20 arasında olmalıdır. Eğer yardım edecek biri daha bulunursa suni solunuma iki kişiyle devam edilmelidir. Boğulan kişide düzenli solunum hareketleri ve kalp atımı sağlandıktan sonra suni solunuma son verilir. suyla boğulan kişi akciğerlerinde suyun yol açtığı hasarı değerlendirmek amacıyla mutlaka hastaneye kaldırılmalı ve 48 saat süreyle kontrol altında tutulmalıdır.
Dumandan ve Gazdan Boğulma:
Kapalı yerlerde yanan maddeler havadaki oksijeni tükettiğinden ve zehirli gazlar çıkardığından buralarda bulunanlar boğulma tehlikesiyle karşılaşırlar. Sönmemiş mangaldan ve motorlu taşıtların egzozlarından çıkan gazlar, yangınlarda yanan maddelerden çıkan gazlar tehlike kaynağıdır. Yanma sonucu oluşan karbonmonoksit renksiz, kokusuz bir gazdır. Karbonmonoksit kandaki oksijenin yerini aldığından karbonmonoksit içeren dumanlar çok tehlikelidir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtileri baş ağrısı ve baş dönmesi, kulak çınlaması, yüz kızarması, dudakların kiraz kırmızı rengini alması ve yorgunluktur. Bunları bilinç kaybı ve ölüm takip eder. Tehlikenin farkına varıldığında kazazede bulunduğu yerden açık havaya çıkarılmalıdır. Kazazedenin solunumu durmuşsa suni solunum uygulanmalı ve bir an önce hastaneye ulaştırılmalıdır.
Havasızlıktan Boğulma:
Havasızlıktan boğulma özelikle çocukların naylon torbaları başlarına geçirerek oynarken karşılaştıkları tehlikeli bir durumdur. Naylon torba hemen çıkartılarak çocuğun rengi ve solunum kontrol edilir, havadar bir yerde normale dönünceye kadar gözetimde tutulur. Solunum durmuşsa suni solunuma başlanır. Küçük çocukları ve bebekler büyük bir yatakta tek başına yatırmak da tehlikelidir. Yumuşak yastığın altına kafasını sokan veya yorgana dolanan bebek havasızlıktan boğulabilir.
Asılarak veya Boğaz Sıkılmasıyla Boğulma:
Boğazı sıkılarak ya da gırtlağı bastırılarak veya asılarak boynun dışına yapılan basınç bir yandan solunum yollarını kapatırken bir yandan da kalp ve akciğerlere giden vagus sinirini, boyun toplardamarların ve şah damarını sıkıştırarak hemen tümüyle hava akımının ve kan dolaşımının kesilmesine neden olur. Beyine giden kan dolaşımını durması asılan veya boğazı sıkılan kişide hızla bilinç kaybına yol açar. Asılma olaylarında zaman yitirmeden ilkyardım sağlanması hayat kurtarabilir. Yapılması gereken ilk şey ipi kesmek ve bağı gevşetmektir. Hemen ağızdan ağıza solunuma ve gerekiyorsa kalp masajına başlanmalıdır.