Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bilinç Kaybı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bilinç Kaybı nedenleri
Herhangi bir nedene bağlı bilinç kaybı olan bir kişiyle karşılaşıldığında ilkyardımın amacı, hastanın solunum yollarını açık tutacak güvenli bir konuma getirilmesi ve solunum, kalp atımı, göz bebeklerin genişlemesi gibi yaşamsal göstergelere bakılmasıdır. Şayet gerekiyorsa suni solunum ve kalp masajı uygulanmasına geçilir.
Bilinci kapalı bir kişiyi cankurtaran veya doktor gelinceye kadar güvenli bir konumda tutmak amacıyla, yerde yatan kişi omuzdan tutularak ve bir elle yakında bulunan dizin altından girilerek kalçasının üzerinde yan yatıncaya kadar döndürülür. Baş kendi ekseni üzerinde olacak şekilde hafifçe geriye çekik, ağız açık ve aşağı dönük olmalıdır. Böylece kusmuk ve kanın dışarı çıkması kolaylaşır ve solunum yolları açık tutulur.
Güvenli duruşun bozulmasını önlemek için üstte kalan bacak, diz yere değecek biçimde bükülmeli aynı taraftaki kol da bükülerek omuz sıkıca desteklenmelidir. Kişi yaralı ise yaralı olmayan tarafa döndürülmelidir. Bilinci kapalı olan hasta taşınırken de bu pozisyon korunmalıdır. Şayet hasta kanama nedeniyle kan kaybediyorsa taşınırken başı 15 derece daha alçakta tutulmalı böylece beyine giden kanın azalması önlenmelidir.
Bilinç kaybı olan kişinin yakınlarında olayı gören veya hastayı tanıyan varsa onlardan bilgi edinilebilir. Böylece kişinin hastalıkları, aldığı ilaçlar, ruhsal durumu veya geçirdiği kaza hakkında tedavide önem taşıyan ipuçları elde edilebilir.