Hemoroid

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hemoroid hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hemoroid (Basur) nedir?
Rektumun ve anüsün en alt kısmındaki damarların genişlemesidir. Damarlar şişer, damar duvarı gerilir ve dışkılama sırasında rahatsızlık verir. Bu genişlemiş damarlar kanadığında, kaşındığında veya ağrıya neden olur. 

Hemoroidler iki gruba ayrılır:

İç hemoroidler: 
Rektum içinde yerleşim gösterirler. Bu tip hemoroidleri göremez ve hissedemezsiniz. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Sadece kanamayla kendilerini belli ederler. Bazen büyüyerek anüsten dışarı çıkarlar.

Dış hemoroidler: 
Anüs civarında yerleşim gösterirler. Genellikle ağrılıdır. Dışkılama sırasında anüsten dışarı çıkabilir. Bazen hemoroid damarı içindeki kan pıhtılaşır. Bu durumda şiddetli ağrı ve kanama görülebilir. 

Hemoroid Belirti ve Bulgular: 
- Dışkılama sırasında kanama. Taze ve parlak renktedir; damlama şeklinde kendini gösterir. 

- Dışkılama sırasında hassasiyet veya ağrı 

- Anüste ağrılı şişkinlik 

- Koyu beyaz renkte bir akıntı olabilir. 

- Anüste kaşıntı 

Hemoroid Nedenleri: 
- Hemoroid veya varis oluşumuna neden olan "zayıf damar"ların kalıtımsal geçişi 

Karın içi basıncı arttıran faktörler: 

- Şişmanlık 

- Gebelik 

- Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak 

- Karaciğer hastalığı 

- Kabızlık veya ishal sırasında aşırı ıkınma 

- Öksürme, kusma 

Beslenme şekli: Sürekli az posalı gıdalarla beslenmek, az sıvı almak 

Hemoroid Teşhis Yöntemleri:
- Anal bölgenin incelenmesi, parmakla makat muayenesi (rektal tuşe

- Anal kanalın ve rektumun endoskopi cihazlarıyla gözlenmesi 

Hemoroid nasıl tedavi edilir?
- Beslenme değişikliği: Posalı gıdalarla beslenmek, bol sebze ve meyve yemek, bol sıvı almak. Burada amaç, kabızlığı önlemek ve dışkı kıvamını yumuşatmaktır. 

- Özellikle dışkılama sonrası, günde 2-3 defa 20 dakikalık ılık oturma banyoları 

- Yerel olarak hemoroid merhemleri ve çeşitli fitiller 

- Yukarıdaki tedavi yöntemlerine cevap alınamazsa cerrahi girişim 

Hemoroidden Korunma ve Önlemler:
- Bir defada 4 saatten uzun oturmamaya çalışın. Eğer uzun süre oturmak zorundaysanız; her saat başı yerinizden kalkın ve 5 dakikalık aralar verin. Otururken simit şeklinde minderler kullanabilirsiniz. Bu minderler hemoroid basıncını ve ağrıyı azaltır. 

- Ağrıyı ve kaşıntıyı azaltmak için reçetesiz satılan merhemler kullanabilirsiniz. 

- Anal bölgenizi temiz tutun. Temizlik yaparken; bölgeyi aşırı tahriş etmekten kaçının, sabun kullanmayın. Sabun, yanmaya neden olur ve ağrıyı daha çok arttırır. 

- Tuvalette 5 dakikadan daha uzun süre oturmayın. Dışkılama sonrası tuvalet kağıdı kullanırken hassas davranın. Tahriş edici uygulamalarda bulunmayın. 

- Herhangi bir şey kaldırırken veya güç gerektiren hareketler yaparken nefesinizi kontrollü kullanın. Pek çok kişi bu tarz işler yaparken nefesini tutar. Zorlama esnasında nefesi tutmak, karın içi basıncı arttırır ve ıkınmaya neden olur.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:09:56
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Şizofreni
Şizofreni
Şizofreni nedir? Şizofreni, genç yaşta başlayan, insanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak, kendine özgü içe kapanık bir dünyada yaşadığı; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü bir psikozdur.  Şizofreni   Belirti ve Bulgular: - Genel görünüm ve dışa-vuran davranış:  Hastaların çoğunda belirgin vurdumduymazlık, duygu küntlüğü,...
»» devamını oku »»
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım kongonun sebebi nedir? KKKA hastalığının etkeni bir virüstür . İnsanlara kene ısırığıyla veya enfekte hayvan ya da insanların kan, vücut sıvıları veya diğer enfekte dokuların doğrudan teması yoluyla bulaşır. En sık bulaşma yolu kene ısırmasıyla olmaktadır. Bulaşmadan sorumlu olan kene türlerinden en etkin olanı Hyalomma cinsi kenelerdir. Hastalık bu cins kenelerin...
»» devamını oku »»
Astım Krizinin Nedenleri ve Çocuklarda Astım
Astım Krizinin Nedenleri ve Çocuklarda Astım
Astım Astım vakalarında artış görülmektedir. Astımın dünya nüfusunun yüzde 5'ini etkilediği tahmin edilmektedir ve bunların yüzde 10'unu 10 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Astım hastalarının sayısı her geçen gün artmakla birlikte, doğru ve yeterli tedavi ile astımlılar normal yaşamlarını sürdürmeyi öğrenmektedirler. Astım tek bir belirli hastalık değil, çeşitli etkenlerle...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Sarılık (Hepatit) Hepatitin sözcük anlamı "karaciğer iltihaplanmasıdır". Genellikle üç tür virüs (hepatit A, B, ve C) bu hastalığa neden olur. Hastalığın şiddeti ve uzun süreli etkileri virüsün türüne bağlıdır. Viral sarılık bulaşıcı bir hastalıktır, ama virüsler farklı biçimlerde yayılırlar. Batı Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı A türü sarılığa yakalanmıştır. Çok...
»» devamını oku »»
Amiloidoz
Amiloidoz
Amiloidoz nedir? İmmünoglobülin hafif zincirleri (primer amiloidoz, multipl miyelom) veya amiloid A (sekonder amiloidoz, ailevi Akdeniz ateşi) yapısında bir maddenin çeşitli organlarda birikerek bu organların fonksiyonunu bozmasıyla kendini belli eden bir hastalıktır.  Amiloidoz belirtileri nelerdir? Tip I (primer amiloidoz)  - Dilde büyüme  - Kalp büyümesi ve kalp...
»» devamını oku »»
Tiroid Hastalıkları
Tiroid Hastalıkları
Tiroid Hastalıkları nelerdir? Tiroid bezi , boynun ön kısmında yerleşmiş olan ve salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmamızı düzenleyen endokrin bir organdır. Tiroid bezi hastalıkları, basit guatrdan hayatı tehdit eden tiroid kanserine kadar değişir. En sık rastlanan hastalıklar, tiroid hormonları üretimindeki düzensizliklerdir. Tiroid hormonları aşırı miktarda...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder