Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sarılık (Hepatit)
Hepatitin sözcük anlamı "karaciğer iltihaplanmasıdır". Genellikle üç tür virüs (hepatit A, B, ve C) bu hastalığa neden olur. Hastalığın şiddeti ve uzun süreli etkileri virüsün türüne bağlıdır.
Viral sarılık bulaşıcı bir hastalıktır, ama virüsler farklı biçimlerde yayılırlar. Batı Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı A türü sarılığa yakalanmıştır. Çok daha küçük bir yüzde ise, "serum hepatit" denilen B türü sarılık ve C türü sarılık virüsü taşımaktadır. B ve C türü sarılığı olan kişilerin bazıları virüsü taşıdıklarının farkında değildir, çünkü sarılık belirtileri ortaya çıkmamıştır. Bunlar taşıyıcıdır ve hastalığı başkalarına bulaştırabilirler.
"A türü sarılığı olan çocukların" çoğu hiç belirti göstermez, ya da yalnızca ateş, mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrısı ve halsizlik gibi hafif belirtiler gösterirler. Bir hafta sonra gözlerde ve deride sarılaşma, idrarın koyulaşması ve açık renkli dışkı görülür. Çocuklar bir ay içinde iyileşirler.
B ve C türü sarılıkta da benzer belirtiler vardır ama bunlar daha şiddetli olabilir, bazen de hiçbir belirti görülmez. Bir uzman hekime gösterilmesi gereken "kronik karaciğer hastalığına" neden olabilir. B türü sarılığı olan çocukta ayrıca eklem ağrıları ya da döküntü gelişebilir.
SARILIK ÇEŞİTLERİ
Virüs Tipi
A Tipi sarılık nasıl bulaşır
A tipi sarılık virüsü enfekte olmuş kişilerin dışkısında bulunur. Eller, su, yiyecek kabı ya da yiyecekler mikroplu dışkı ile temas etmişse, mikrop ağızdan vücuda bulaşır.
A tipi sarılığın tedavi yöntemleri ve önlemleri
Özellikle tuvaletten çıktıktan sonra ve yemekten önce ellerin yıkanmasını sağlayın. Temiz olmayan yada hijyene dikkat edilmeyen yerlere yolculuğa çıkacaksanız hepatit A aşısı olmalısınız.
B tipi sarılık nasıl bulaşır
B tipi virüs mikroplu beden sıvıları ile, özellikle kan yoluyla geçer. B tipi virüsü almış anne doğum esnasında ya da sonrasında bebeğe mikrobu geçirir. Olası mikrop geçişini önlemek için çocuklar diş fırçalarını ortak kullanmamalıdır.
B tipi sarılığın tedavi yöntemleri ve önlemleri
İlk birkaç ayda besleyici diyet yapılması önerilir. Gebelikte sarılık olmuş ya da virüs taşıyıcısı olan annenin bebeğine immunogtobulin verilmeli ve bunu takiben dört kez aşı yapılmalıdır.
C tipi sarılık nasıl bulaşır
Hepatit C, kan taramasından geçmemiş kan ürünlerinden ve kan nakillerinden geçer; kan taraması sonucu bu tür bulaşma çok nadir olur. Gebelikte anneden bebeğe geçebilir ama bu da enderdir. Çocuklar aynı diş fırçasını kullanmamalıdır,
C tipi sarılığın tedavi yöntemleri ve önlemleri
Besleyici diyet önerilir. C tipi sarılığa karşı aşı yoktur. Bebek hastalığa yakalanmışsa özel pediatri birimine götürülerek izlemeye alınmalıdır. Bazen interferon ile tedavi önerilebilir.