Şizofreni

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Şizofreni hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Şizofreni nedir?
Şizofreni, genç yaşta başlayan, insanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak, kendine özgü içe kapanık bir dünyada yaşadığı; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü bir psikozdur. 

Şizofreni Belirti ve Bulgular:
- Genel görünüm ve dışa-vuran davranış: 
Hastaların çoğunda belirgin vurdumduymazlık, duygu küntlüğü, ilgisizlik, donukluk ve çekingen görünüm vardır. 

- Konuşma ve ilişki kurma: 
Hastada bağlantısız, belli bir hedefi olmayan konuşmalar gözlenir. Söylenenlerden belli bir anlam veya belli bir maksat çıkarılamayabilir. Bazen cümle içindeki kelimelerin birbiri ile ilgisi olmayabilir (kelime salatası). Hasta sözlükte olmayan kelimeler kullanabilir (neolojizm). Konuşmada düzensizlik, tutukluk, hızlanma, yavaşlama, fakirleşme olabilir. Aynı kelimelerin sürekli tekrarı mümkündür. Çok konuşma veya hiç konuşmama (mutizm) gibi değişik belirtiler gözlenebilir. Hastalarla ilişki kurmak genellikle çok zordur. 

- Duygulanım: 
Duygularda azalma, sığlık ve küntlük; ilgi azalması, duygusal reaksiyonlarda değişkenlik ve uyumsuzluk gözlenir. 

- Bilişsel yetiler:
 Bilinç açık, bellek ve yönelim genellikle yerindedir ama önemli algı bozuklukları vardır. Çoğunlukla işitme, bazen görme, koku, tad ve temas halüsinasyonları görülür. Şizofren hastalar bazen kulaklarına gelen seslerin etkisi altında aşırı şiddet halleri gösterebilirler. 

- Düşünce: 
Düşüncenin biçimi ve akımında bozukluk görülür. Kelime salatası ve neolojizme sık rastlanır. Hastalarda gerçeğe uymayan ve mantıklı tartışma ile değiştirilemeyen sanrılar (hezeyan) vardır. 

- Hareket: 
En sık rastlanan belirtiler ağır ilgisizlik, eylem azlığı ve toplumdan çekilmedir. Hastalarda yoğun bir içe-kapanım (otizm) gözlenir. 

- Fizik ve fizyolojik belirtiler: 
Başka bir hastalık yoksa fizik muayene bulguları normaldir. Hastalarda uyku ve uyku-uyanıklık düzeni çok bozulabilir. Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık sık görülen bir belirtidir. 

Şizofreni Nedenleri:
Oluşum mekanizması henüz kesin olarak aydınlatılabilmiş değildir. Görüşler, "organik" ve "psikososyal" faktörlerin beraber rol oynadığı yönündedir. Artık bilinmektedir ki şizofreni tek tip bir hastalık değildir. Genel kanı, genetik faktörlerle belirlenen ve beyindeki dopamin adlı maddeyi etkileyen bir mekanizma üzerinde yoğunlaşmaktadır. 

Şizofreni Tanı Kriterleri:
Şizofreni tanısı koyabilmek için; aşağıdaki belirtilerden en az ikisinin, en az bir ay süreyle hastada mevcut olması gerekir. 

- Gerçeğe uymayan sanrılar (hezeyanlar, delüzyonlar) 

- İşitme, görme, koku, tad ve temas halüsinasyonları 

- Konuşma bozukluğu, konuşmada düzensizlik 

- Taşkınlık, balmumu esnekliği, karşıtçılık, konuşmama gibi katatonik davranışlar 

- İlgi kaybı, amaçsızlık, yalnız kendiyle olma ve toplumdan çekilme gibi negatif belirtiler 

Şizofreni Tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide amaç; hastaların başkalarıyla normal ilişkiler kurmasına yardımcı olmak, hastayı toplum içinde yaşayabilecek hale getirmek ve hastalığı küçük dozlardaki ilaçlar kullanarak kontrol altında tutabilmektir. Hastalarda genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte uygulanır. 

- Akut vakalar hastaneye yatırılmalıdır. 

- Aşırı taşkınlık gösterenlerde ve katatonik vakalarda, her gün veya gün aşırı elektroşok denenebilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:03:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Damar Tıkanıklığı
Damar Tıkanıklığı
Damar tıkanıklığı nedir ve neden olur? Damar tıkanıklığı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. En sık rastlanan şekli ateroskleroz adı verilen ve damar sertliği olarak bilinen hastalıktır. Ateroskleroz, yağların zamanla damar duvarlarında birikmesi sonucu meydana gelir. Ateroskleroz orta ve büyük çaplı damarları tutar. Ateroskleroz beslenme şekli ve hayat tarzıyla yakından...
»» devamını oku »»
Arpacık
Arpacık
Arpacık nedir? Göz kapağı yağ bezlerinin iltihabı.  Arpacığın Belirtileri Nelerdir? - Arpacık bölgesinde şişlik ve kızarıklık vardır.  - Birkaç gün sonra da kızarıklığın ortasında sarı bir nokta belirir ve boşalma olur.  - İç arpacık genellikle boşalmaz ve şalazyona dönüşür.  - Arpacık bölgesine basıldığında ağrı çok şiddetlenir.  - Şişlik bazen bütün kapağa yayılabilir....
»» devamını oku »»
Amfizem
Amfizem
Amfizem nedir? Akciğer alveolleri arasındaki septumların yırtılması sonucu, alveollerin birbirleriyle birleşerek gaz alışverişi olmayan büyük hava boşlukları oluşturmasıdır.  Amfizem belirtileri nelerdir? - Nefes darlığı  - Öksürük ve balgam çıkarma  - Göğüs ön-arka çapında genişleme (fıçı göğüs)  - Morarma  Amfizem nedenleri - Alfa-I-antitripsin eksikliği  - Kronik bronşit...
»» devamını oku »»
Bitlenme
Bitlenme
Bitlenme ( Pediküloz) nedir? Baş bitlenmesi (pediculosis capitis), vücut bitlenmesi (pediculosis corporis), genital bitlenme (pediculosis pubis) olmak üzere üç tipi vardır.  Bitlenmenin belirtileri nelerdir? Baş bitlenmesi - Saçlı deride kaşıntı, pullanma, ensede ürtiker şeklinde papüller.  Vücut bitlenmesi - Kaşıntı, kaşınmaya bağlı cilt tahrişi, ürtiker şeklinde papül,...
»» devamını oku »»
İshalden Korunma Yolları
İshalden Korunma Yolları
İshalde doktora ne zaman başvurmalıyız? Eğer hasta çok sıvı kaybetmiş (gözler çökmüş, deri esnekliğini yitirmiş, aşırı baş dönmesi, göz kararması ya da bayılma var) ve aşırı bulantı ve kusmaya bağlı ağızdan yeterli sıvı alamıyor ise damardan serumla sıvı verilmesi gerekebileceğinden vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında ishalle birlikte yüksek ateş (38...
»» devamını oku »»
Astım
Astım
Astım nedir? Bazı faktörlere karşı aşırı duyarlılık nedeniyle bronşların ani kasılması sonucunda solunum güçlüğü ile kendini belli eden kronik solunum yolları hastalığıdır. Bronşit ve amfizemde olduğu gibi göğüste sıkışmaya ve nefes darlığına sebep olur. Ancak bu hastalıklardan farklı olarak astımda, şikayetler sürekli olarak mevcut değildir. Şikayetler, nöbetler halinde...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder