Fobiler

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Fobiler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Fobi  nedir?
Klasik anlamda fobi, normalde, korkulmayacak belli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşılınca ortaya çıkan korkudur. Kişi, anlamsızlığını bilmesine rağmen bu düşünceden ve korkudan kendisini kurtaramaz. Herhangi bir düşünce, durum veya obje ile ilgili fobi olabilir. 

Fobiler üç ana gruba ayrılır. 
Özel Fobiler: 
Belli bir duruma (uçmak, yükseklik, asansöre binmek gibi) veya objeye (yılan, örümcek, kan gibi) karşı duyulan korkudur. 

Sosyal Fobiler: 
Toplum içinde otururken, konuşurken ya da herhangi bir eylem yaparken kızarma, terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapma korkusu olarak tanımlanır. 

Agorafobi: 
Yalnız başına kalmaktan, yalnız sokağa çıkmaktan, evden uzak kalmaktan, kalabalık yerlere girmekten korkmak olarak tanımlanır.

Sosyal fobiler ve agorafobi 15-35 yaşlar arasında daha sık görülür. 

Fobilerin belirtileri ve bulguları
Fobisi olan kişilerde aşağıdaki belirti ve bulgular gözlenir. 

- Terleme, derin nefes alma, kalp çarpıntısı, mide krampı, panik reaksiyonu gelişebilir. 

Çekinme ve sakınma fobisi: 
Kişi, korkulan şeyler ve durumlarla karşılaşmaktan çekindiği için bazı davranış kalıplarını benimser. Çekinme ve sakınma, normal hayatın gerekleri ile günlük faaliyetlerdeki kısıtlamalar arasında bir karmaşa yaratır. 

Fobilerin nedenleri
Çoğunlukla sebep belli değildir. 

- Bazı özel fobiler daha önceden geçirilmiş travmatik olaylarla açıklanabilir. 

- Agorafobi, tekrar eden panik atakları sonucu gelişebilir. 

- Sosyal fobilerin kaynağı ise özellikle çocukluk çağında yaşanmış bazı kötü olaylar olabilir. 

Fobiler nasıl tedavi edilir?

Davranış terapileri uygulanır. 
- Özel fobilerde "sistematik duyarsızlaştırma terapisi" ile oldukça başarılı sonuçlar alınır. Hasta, duyarlı olduğu nesne veya duruma yavaş yavaş alıştırılmaya çalışılır. 

- Sosyal fobilerde; hasta, duyarlı olduğu sosyal olayla yavaş yavaş yüzleştirilir. Mizansenler kurulur ve hastaya prova yaptırılır. 

- Agorafobinin en iyi tedavi şekli, endişe ve korku yaratan ortamlara giderek artan oranda girmeye çalışmaktır. Hastanın güvendiği bir kişiyle beraber her gün küçük adımlar atması başarılı sonuçlar elde ettirir. 

- Kaygı giderici ilaçlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) ve MAO inhibitörleri kullanılabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 17:36:29
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Apandisit
Apandisit
Apandisit Apandisit, kalın bağırsağın başladığı yerde 7-10cm uzunluğunda tüp şeklinde bir organdır. Karnın sağ alt kısmında bulunur. Lenf dokusu içerir ve antikor üretebilir, ancak görevinin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kesin olarak bilinen ise, onsuz yaşayabileceğimizdir.  Apandisit, apandisit (kör bağırsağın) akut iltihabıdır. Acil bir durumdur ve ameliyatla hemen...
»» devamını oku »»
Epiglottit Tedavisi ve Çocuklarda Hib Aşısı
Epiglottit Tedavisi ve Çocuklarda Hib Aşısı
Epiglottit Epiglottis, dilin alt bölümünde yiyeceklerin soluk borusuna kaçmasını önleyen bir kapaktır. Daha çok bir ile altı yaş arası çocukları etkileyen epiglottit, Haemophilus influenzae bakterilerinin enfeksiyonu sonucunda bu kapakçığın iltihaplanması ve şişmesidir. Hastalık ender görülür çünkü bebeklerin standart aşıları içinde bu bakterilere karşı Hib aşısı vardır....
»» devamını oku »»
 Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi  Saç dökülmesi, Kellik nedir? Kısmi veya tam saç yokluğudur.  Saç dökülmesi ve kelliğin belirtileri nelerdir? Vulger tip - birden ortaya çıkar; yumuşak saçsız alanlar mevcut olup, ciltte gözenekleri genişlemiştir. Bu alanların kenarındaki saç kılları kırık, sağlıksız, ince ve renksizdir.  Ofiyazik tip : daha çok çocuklarda görülür. Ensede, kulak üstlerinde saçsız...
»» devamını oku »»
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri Kadın memesi ergenlik çağında, adet dönemlerinde ve gebelik sırasında sürekli değişim gösteren bir organdır. Bu değişimler aynı zamanda yaş ilerledikçe de devam eder. Memedeki pek çok değişiklik tümüyle doğaldır ve herhangi bir hastalığa işaret etmez ancak düzenli meme muayenesi ve kontrolü erken teşhis için önemlidir. Meme ağrısı ve memede ele gelen kitle...
»» devamını oku »»
Geniz Eti
Geniz Eti
Geniz Eti ( Adenoid, Adenoid vejetasyon) nedir? Yutağın üst bölümünde, bademciklerin önünde ve arkasında bulunan lenf dokusu kütleleri olan adenoidler çocuklukta özel bir role sahiptir: Yaptıkları antikorlarla, çocuğun solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olurlar. Üç ile yedi yaşları arasında adenoidler büyüyerek boğaz ve akciğerler için ek bir korunma...
»» devamını oku »»
Sivilce
Sivilce
Sivilce ( Akne) Sivilce Tanımı: Sivilce, en sık rastlanan deri problemlerinden birisidir. Kıl köklerinde (folikül) yağ birikimine bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik iltihaplanma ve/veya enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durum, deri altında kist veya nodül oluşumuna sebep olabilir.  Daha çok ergenlik döneminde görülse de, hastaların %20''si yetişkinlerdir. Genellikle ergenlik...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder