Soğuk Algınlığı

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Soğuk Algınlığı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Soğuk Algınlığı nedir?
Soğuk algınlığı, en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Boğazınıza veya burun boşluğunuza bir virüs girdiği zaman meydana gelir. Belirtiler, virüs alındıktan sonraki ilk dört gün içinde ortaya çıkar ve yaklaşık üç gün kadar sürer. Bu noktada kendinizi iyileşmiş hissetmenize rağmen bazı belirtiler devam edebilir. 

Bütün yaş gruplarında görülmekle beraber daha çok çocukları etkiler. Soğukalgınlığı, "soğuk mevsimler"de daha sık görülür. Bunun neden; hava soğuk olduğunda insanların kapalı alanlarda kalabalıklaşmaları, kapalı ortamlarda daha uzun süre kalarak birbirleriyle temas süresini uzatmaları ve merkezi ısıtma sistemlerinin yaydığı sıcak havayla burun-boğaz dokularının kurumasıdır. Tüm bunlar, virüslerin insandan insana bulaşmaları ve enfeksiyon yapabilmeleri için uygun şartlardır. 

Yeni doğan bebekler hariç, soğuk algınlığı tehlikeli bir enfeksiyon değildir. Herhangi bir ilaç kullanmaya gerek kalmadan yaklaşık bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. 

BELİRTİ ve BULGULAR
- Burun akıntısı, nefes darlığı 

- Boğaz ağrısı 

- Hapşırma 

- Geceleri görülen kuru öksürük 

- Titreme 

- Gözlerde sulanma 

- Halsizlik 

- Başağrısı 

NEDENLERİ
Soğuk algınlığı bir virüs enfeksiyonudur. Soğuk algınlığına sebep olduğu tespit edilmiş 200''den fazla virüs vardır. Bu virüslerin hiçbirine karşı kesin bir tedavi yoktur. Dolayısıyla kişide soğuk algınlığına sebep olan virüsün tespit edilmesi enfeksiyonun seyrini ve tedavinin şeklini değiştirmez. Virüs, hasta kişinin öksürerek veya hapşırarak içinde virüs bulunan damlacıkları havaya yayması ve bu damlacıkların diğerleri tarafından solunması yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Virüs bulaşmış ortak kullanım malzemelerine kapı kolu, telefon ahizesi gibi- dokunmak ve daha sonra eli ağza veya burna götürmekle de yayılım söz konusu olabilir. 

TEDAVİ 
Soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı spesifik bir tedavi olmadığı için şikayetlere yönelik tedavi yapılır. 

- İstirahat 

- Bol miktarda sıvı alımı 

- Sigara içmemek 

- Vitamin desteği 

- Ağrı kesici ilaçlar 

- Boğaz ağrısı varsa tuzlu suyla gargara yapmak 

KORUNMA
Güçlü bir bağışıklık sistemi, soğuk algınlığı dahil tüm enfeksiyonlara karşı en iyi korunma yöntemidir. Ancak, özellikle soğuk havalarda virüslere yakalanma ihtimalinizi azaltmak ve eğer hasta olursanız şikayetleri hafifletmek için aşağıdaki önerilere kulak vermelisiniz. 

- İyi beslenin. Sigara içmeyin ve alkol almayın. Her gün bol miktarda sıvı almaya çalışın. 

- Soğuk algınlığına yakalanmış kişilerle aynı ortamlarda kalmamaya veya yakın temasta bulunmamaya çalışın. 

- Virüslerin bulaşmış olabileceği ortak kullanıma mahsus cisimleri (kapı kolları, telefon ahizeleri, havlular gibi) elledikten sonra ellerinizi yıkayın. 

- Kalabalıktan ve kapalı ortamlardan uzak durmaya çalışın. Özellikle uçak kabini gibi aynı havanın devridaim ettiği ortamlar virüslere yakalanma riskinin yüksek olduğu yerlerdir. 

- Eğer soğuk algınlığınız varsa, virüsü başkalarına bulaştırmamaya çalışın. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kapayın. 

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR
- Yeni doğan bebekte soğuk algınlığı belirtileri varsa. Soğuk algınlığı, yeni doğan bebeklerde tehlike arz edebilir. 

- Burun akıntısı nefes alıp vermenizi zorlaştırıyorsa veya göğsünüzden hırıltılı sesler geliyorsa. Astımınız olabilir. 

- Üçüncü günden sonra soğuk algınlığı belirtileri şiddetleniyorsa veya yutma güçlüğü çekiyor ve ateşiniz yükseliyorsa. Bademcik iltihabı, sinüzit veya bronşit gibi bakteri kökenli bir enfeksiyonunuz olabilir. 

- Soğuk algınlığı belirtileri aniden ve polen, hayvan tüyü veya parfüm gibi çeşitli maddelere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkıyorsa; ve/veya şikayetleriniz haftalarca sürüyorsa. Alerjik bir durumunuz olabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 11:27:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Cushing Sendromu
Cushing Sendromu
Cushing Sendromu nedir? Kanda kortizol düzeyinin artışına bağlı olarak ortaya çıkan sendrom.  Cushing Sendromu neden olur? - Hipofizden aşırı ACTH salgılanması sonucu böbrek üstü bezlerinin fazla hormon salgılaması  - Böbrek üstü bezi tümörleri  - Kortikotropin (iki taraflı böbrek üstü bezi büyümesi)  - Glukokortikoidler  - Bazı bronş kanserleri gibi habis tümörlerin ACTH...
»» devamını oku »»
Kasılma Nöbeti
Kasılma Nöbeti
Kasılma nöbeti ( Konvülziyon) nedir? Beyin hücrelerindeki çeşitli uyarılar sonucu değişken olarak kasların kasılması ve gevşemesi biçiminde kas spazmları olarak tanımlanabilir.  Kasılma nöbeti belirtileri nelerdir? - Havale öncesi garip bir koku hissi şeklinde duyusal veya görsel bir takım halüsinasyonlar  - Ani ses çıkarma veya çığlık atma  - Bilinç kaybı  - Gövde ve...
»» devamını oku »»
Şeker Hastalığı
Şeker Hastalığı
Şeker Hastalığı ( Diyabet, Diabetes Mellitus) nedir?  Şeker hastalığı, en sık görülen endokrin sistem hastalığıdır. Kandaki insülin seviyelerinin bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. İnsülin hormonu pankreastan salgılanır ve vücudun, kandaki şekeri kullanarak enerji açığa çıkarmasına yardımcı olur.  Hastalık doğru şekilde tedavi edilmez ve gerektiği gibi kontrol altına...
»» devamını oku »»
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza nedir? Bir yeme bozukluğudur. Kişi, temel olarak şişmanlama endişesine odaklanmış durumdadır. Tıbbi olarak "vücut imajı ile ilgili hatalı görüntü düşüncesi sonucu besin almada çok aşırı kısıtlama ve hızlı kilo kaybı" olarak tanımlanır. Beslenme bozukluğu sonucu da vücutta hormon dengesizlikleri, anemi (kansızlık), kalp sorunları, kemik problemleri ve daha...
»» devamını oku »»
Düşük  Nedenleri ve Tedavisi
Düşük Nedenleri ve Tedavisi
Düşük nedir? Düşük, 20. gebelik haftasından önce rahim içindeki bebeğin dışarı atılmasıdır. Kendiliğinden ( spontan düşük ) meydana gelebileceği gibi tedavi amaçlı veya ileride meydana gelebilecek bir takım risklerden kaçınmak amacıyla doktor kontrolü altında da gerçekleşebilir (endüksiyonlu düşü k).  Düşük belirtileri nelerdir? - Parlak kırmızı renkte veya kahverengi...
»» devamını oku »»
Periferik Nöropati
Periferik Nöropati
Periferik nöropati nedir? Periferik nöropati, omuriliği vücudun her yanı ile bağlayan periferik sinirlerin çeşitli faktörlerce hasarlanmasından ileri gelen ağrılı bir durumdur.  Periferik (çevrel) sinirler uzun ve kırılgan bir yapıda olduğundan çeşitli etmenler bu sinirleri kolayca tahrip edebilir  Periferik nöropati belirtileri nelerdir? - Sebebi ne olursa olsun periferik...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder