Romatizma

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Romatizma hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Romatizma (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedir?
Eklem iltihabı için kullanılan genel bir terimdir. Artrit başka bir hastalığın veya bir enfeksiyonun sonucunda ortaya çıkabilir. Enfeksiyöz artrit, Juvenil romatoid artrit başlıca artrit tipleridir. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) belirtileri nelerdir?
Osteoartrit: Eklemlerde belirgin bir şişme, ateş olmaksızın ağrı ve ilerleyici eklem sertliği. 

Romatoid artrit: Vücudun her iki yanında, aynı eklemlerde olmak üzere kollarda, bacaklarda, bilek veya parmaklarda ağrılı şişlik, kızarma ve sertlik. Özellikle sabah saatlerinde belirgindir. 

Enfeksiyöz artrit: Başka hastalıklarla birlikte, ateş ve bazen titremenin de eşlik ettiği, eklemlerde kızartı, batıcı ağrı, duyarlılık. 

Juvenil romatoid artrit: Çocuklarda aralıklı ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, kansızlık veya kol ve bacaklarda dökütü ile birlikte eklem yakınmaları. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedenleri
Osteoartrit: Bu sık görün dejeneratif eklem hastalığı, yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. kıkırdak ve kemik onarımı yeterli ölçüde olmaz. Yoğun atletik aktivite sonucunda genç erişkinlerde yük binen eklemlerde yıpranmaya bağlı OA görülebilir. 

Romatoid artrit: neden tam olarak bilinmemektedir. Otoimmün bozuklukların sonucu olduğu düşünülmektedir. Virüslere karşı oluşan reaksiyonların da rolü olabilir. 

Enfeksiyöz artrit: Eklemlerin bakteriler ya da virüsler tarafından istilası sonunda ortaya çıkar. Stafilokok enfeksiyonlar, tüberküloz, gonore veya Lyme hastalığı enfeksiyöz artrite neden olabilir. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) tedavi yöntemleri
Artritin tipine göre değişir. 

- İstirahat, eklemin aşırı yükten kurtulması 

- Fizik tedavi 

- Ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar (NSAID) 

- Eklem içine kortikosteroidler (Akut durumlarda) 

- Ortopedik tedavi 

- Eklem protezleri 

- Dizde osteotomi ve protez 

- Enfeksiyöz artritte antibiyotikler 

- Kortikosteroidler 

- Sitotoksik ilaçlar (azatioprin, siklofosfamid, klorambusil) denenebilir. 

Romatizmada alternatif tıp ve doğal tedavi yöntemleri
- Yoga teknikleri eklem yakınmalarını azaltmada yardımcı olabilir. 

Romatizmadan (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) korunmak için ne yapmalı?
- A vitamini hücreler üzerindeki antioksidan etkisiyle, serbest radikal adı verilen hasarlayıcı molekülleri etkisiz duruma getirir. 

- C, B6 ve E vitaminleri ve çinko kollajen üretimini artırarak bağ dokusunun onarımına yardımcı olur. 

- Aspirin vücudun C vitamini depolarını azalttığından, aspirin alan kişilerin C vitamini alması önerilir. 

Doktora başvurulması gereken durum
- Travma veya bilinmeyen bir nedenle başlayan eklem ağrısı ve sertliği. Sabah tutukluğu. 

- Eklem ağrısı ve ateş. 

- Bir süre hareketsiz kaldıktan sonra kollar, bacaklar veya sırtta ağrı ve tutukluk. 

- Çocuklarda dirsek, diz ve bileklerde ağrı veya döküntü, iştahsızlık, ateş yükselmeleri ve kilo kaybı.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 09:31:17
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
 Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi  Saç dökülmesi, Kellik nedir? Kısmi veya tam saç yokluğudur.  Saç dökülmesi ve kelliğin belirtileri nelerdir? Vulger tip - birden ortaya çıkar; yumuşak saçsız alanlar mevcut olup, ciltte gözenekleri genişlemiştir. Bu alanların kenarındaki saç kılları kırık, sağlıksız, ince ve renksizdir.  Ofiyazik tip : daha çok çocuklarda görülür. Ensede, kulak üstlerinde saçsız...
»» devamını oku »»
Bademcik İltihabı
Bademcik İltihabı
Bademcik İltihabı ( Tonsillit) nedir? Tonsiller (bademcikler), boğazın arka kısmında yerleşmiş lenf dokusu kütleleridir. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı antikor üretmekle görevlidirler. Bu dokuların kendisinde meydana gelen enfeksiyona ise "tonsillit" adı verilir.  Tonsillit daha çok 3-7 yaşlar arasındaki çocuklarda görülür. Bu yaşlarda tonsiller üst...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda bademcik iltihabı ve faranjit "Bademcik iltihabı ve farenjit" boğazı etkileyen iki hastalıktır. İkisini birbirinden ayırt etmek oldukça zordur, çünkü bademciklerin iltihabı genellikle farenksin gırtlağın iltihaplanmasına yol açmaktadır. "Bademcikler" boğazın her iki yanında bulunan badem biçiminde lenf dokularıdır. "Üst solunum yolları enfeksiyonları", özellikle...
»» devamını oku »»
Menopoz
Menopoz
Menopoz nedir? Menopoz, doğurganlık dönemi sonunda adetlerin kesilmesidir. Kadınların çoğu 50 yaşlarında son adetlerini görürler. Menopoz 40-60 yaşlar arasındaki dönemde gerçekleşebilir. Sigara içen kadınlar içmeyenlere kıyasla ortalama 2 yıl daha erken menopoza girerler. Kadınların pek çoğunda adetler kesilmeden önceki birkaç yılda adet düzensizlikleri görülür. Adet...
»» devamını oku »»
Alkol Zehirlenmesi
Alkol Zehirlenmesi
Alkol Zehirlenmesi ( Alkol İntoksikasyonu, Sarhoşluk) nedir?  Metil alkol: Eritici olarak boya endüstrisinde ve antifrizlerde kullanılır. Zehirli dozu 20-100ml civarındadır.  Etil alkol: Kandaki etil alkol düzeyi %0.02'yi geçerse sarhoşluk belirtileri başlar. Kan düzeyinin %0.5'i aşması ise ölüme yol açar.  Alkol zehirlenmesinin belirtileri Metil alkol zehirlenmesi   - Baş...
»» devamını oku »»
Beyin Tümörü
Beyin Tümörü
Beyin tümörü nedir? Beyin, beyin zarları veya kafatasında gelişen selim ve habis urlar veya iltihabi yer kaplayan kitlelerdir. Beyin tümörü her yaşta oluşabilir. Beyin tümörleri beyin ve çevre dokulardan çıkabileceği gibi vücudunun herhangi bir yerinde kanser olan her dört hastadan birinde beyine yayılım (metastaz) söz konusudur.  Beyin tümörü belirtileri nelerdir? Beyin içi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder