Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Kulak Ağrısı ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda kulakla ilgili sorunlar
Çocuklarda "kulak ağrısının çeşitli nedenleri" vardır. Bunlardan en sık görüleni "akut orta kulak iltihabı" (akut otitis media)'dır ve bu hastalık bazen kulakta tıkanıklığa yol açar. Vakaların çoğu tedavi gerektirmeden, yalnızca hekimin gözetiminde iyileşir.
"Çocuklarda kulak ağrısı" sık görülür. Ana-babalar sabah erkenden çocuklarının acıyla haykırmasına uyanabilir. Çocuklar biraz büyüyünce hangi kulaklarının ağrıdığını söyleyebilirler, ancak küçük çocuklar ve bebekler yalnızca, ağlayarak hasta kulaklarıyla oynama eğilimindedirler; çoğu kez bu tabloya ateş ve kusma eşlik eder.
Orta kulak iltihabı
Orta kulak bölgesi bir virüs sıklıkla "adenovirus" ya da bakteri tarafından enfekte olabilir. "Östaki borusunun iltihaplanması" ve şişmesi sonucu orta kulakta sıvı birikir ve kulak zarına baskı yapar normalde bu sıvı borudan aşağıya akar. Bunların sonucu olarak kulakta ağrı oluşur. Eğer duruma bakteri neden olmuşsa, cerahat de oluşur.
Genellikle çocuğun üst solunum yollarında birkaç gün önceden bir enfeksiyon oluşmuştur, ama yalnızca kulak ağrısı yakınması olur. Ayrıca, rahatsız ve iştahsız olabilir.
Bu tür bir enfeksiyon genellikle birkaç gün içinde geçer, ve kulak ağrısı dışında başka bir yakınması yoksa şişmeye karşı burun damlası ve ateş için parasetamol yeterlidir. Ağrıyan kulağın altına konulan ılık su torbası acıyı hafifletebilir. Kulağın içine kesinlikle ılık yağ damlatmayın. Bu durumda sık sık antibiyotik reçete edilir ama genellikle pek yararlı olmaz.
Bazen kulak zarı delinerek sıvı ve cerahatin akıtılması, acının dinmesini sağlar. Kulağın dışında ya da yastıkta kan ve cerahat görmek ana-baba ve çocuk için hoş olmayan bir görüntü oluşturur, buna karşın, kulağın kuru olması sağlanır ve enfeksiyon sürmezse kulak zarı birkaç hafta içinde kendi kendini onarır.Yine de, kulak zarının delinmesi durumunda hekime başvurulması önerilir. Bazı çocuklarda orta kulakta sıvı birikimi sürer ve kronikleşir. Bu durumda 'kronik orta kulak iltihabı" denilen hastalık ortaya çıkar. Bu nedenle, "otitis media" geçiren çocukların bir-iki hafta sonra kulak zarının ve işitmenin normale dönüp dönmediğinin hekim tarafından kontrol edilmesi önemlidir.
Kulak muayenesi
Eğer hekim çocuğunuzda orta kulak iltihabı olduğundan kuşkulanırsa, otoskopla kulağını muayene eder. Bu hastalıkta erken aşamada kulak zarı kırmızı ve içeriye çekilmiş görünür, daha sonra dışa doğru şişer.