Fıtık

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Fıtık hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Fıtığın diğer adı HERNİ 

Fıtık nedir?
Fıtık bir organ veya dokunun, etrafındaki kas içinde doğuştan veya sonradan olmuş zayıf bir noktadan dışarıya çıkmasıdır. En sık kasık, uyluk, göbek ve ameliyat yerlerinde görülür. İnsanların yaklaşık %2-4'ünde fıtık sorunu vardır. Tüm fıtıkların yaklaşık %80'i ise kasık bölgesinde meydana gelir. Kasık fıtıklarının %86 kadarı erkeklerde, uyluk fıtıklarının %84 kadarı ise kadınlarda olur. 

Bel fıtığı ayrı bir bölümde ele alınmıştır. 

Fıtığın belirtileri ve bulguları
- Karın veya kasık bölgesindeki deri altında belirgin şişlik. Şişlik, yatar durumdayken kaybolabilir. 

- Fıtık bölgesinde ağrı olabilir veya olmayabilir. 

- Özellikle kabızlık çekildiğinde karın bölgesinde ağırlık hissi duyulabilir. 

- Bir şey kaldırırken veya öne doğru eğilirken karın veya kasık bölgesinde rahatsızlık hissi oluşabilir. 

Fıtık kesesi ittirildiğinde karın içine geri kaçabilir. 

Fıtığın nedenleri nedir?
Hemen hemen bütün fıtıklar, çevreleyen kastaki zayıflık ve zorlama sonucu meydana gelir. Zorlamanın yarattığı basınç, kastaki zayıf noktanın yırtılmasına neden olur ve alttaki doku veya organ yırtıktan dışarı çıkar. 

Kasık fıtığı: Bağırsaklar veya mesane, karın duvarı veya kasık kanalı içine fıtıklaşır. Daha çok erkeklerde görülmesinin sebebi, bu bölgenin erkeklerde yapısal olarak daha zayıf olmasıdır. 

Uyluk fıtığı: Bağırsaklar veya mesane uyluğun üst kısmındaki kanal içine fıtıklaşır. Özellikle gebelerde veya şişman kadınlarda görülür. 

Göbek fıtığı: Bağırsakların bir kısmı karın duvarı içine fıtıklaşır. Özellikle yeni doğan bebeklerde, şişman veya çok doğum yapmış kadınlarda görülür. 

- Karın ameliyatı geçirmiş yaşlı veya aşırı şişman kişilerde de ameliyat yerinde fıtıklaşma olabilir. 

- Diğer nedenler arasında aşağıdaki faktörler sayılabilir. 

- Doğumsal kas zayıflığı 

- Beslenme ve gelişim bozukluğu 

- Karın içi basıncın artmasına sebep olan durumlar; kronik öksürük, ağır yük kaldırma, kabızlık, gebelik 

Fıtığın teşhisi nasıl yapılır?
Doktorun yapacağı fizik muayene çoğunlukla teşhis koymada yeterlidir. Uyluk fıtıklarının teşhisi için ultrason yapmak gerekebilir. Ayrıca gerekli görülen vakalarda, aynı zamanda barsak tıkanıklığı olup olmadığını anlamak için karın filmi çekilmesinin yararı vardır. 

Fıtığın tedavisi
- Bebeklerde görülen göbek fıtığı kendi kendine iyileşebilir. Bu nedenle genellikle 2 yaşına kadar beklenir. Bu süre zarfında, fıtık kesesi geri itildikten sonra üzerine küçük bir tampon veya madeni para yerleştirilerek bantla sıkıca kapatılır. 2 yaşından sonra hala sebat eden fıtıklarda ise ameliyat uygundur. 

- Erişkinlerde görülen her türlü fıtık ameliyat edilmelidir. Ameliyat için sağlık durumu uygun olmayan hastalarda kasık bağı denenebilir. Eğer ameliyat yapılmazsa, fıtık kesesi içerisindeki organ boğulabilir ve doku ölümü meydana gelir. Boğulmuş bir barsak fıtığı barsak tıkanmasına, enfeksiyona, kangrene, barsak delinmesine, şoka ve ölüme bile neden olabilir. 

Fıtık rahatsızlığında hangi durumda doktora başvurulmalı?
- Fıtık olduğunuzu biliyor ve bulantı, kusma hissediyor, tuvalete çıkamıyor veya gaz çıkaramıyorsanız. Bu durumda, fıtığınız boğulmuş veya bağırsaklarınız tıkanmış olabilir. Hiç zaman geçirmeden hastaneye gitmelisiniz.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 09:27:56
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kızamık
Kızamık
Kızamık nedir ve nedenleri nelerdir? Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu...
»» devamını oku »»
Astım Krizinin Nedenleri ve Çocuklarda Astım
Astım Krizinin Nedenleri ve Çocuklarda Astım
Astım Astım vakalarında artış görülmektedir. Astımın dünya nüfusunun yüzde 5'ini etkilediği tahmin edilmektedir ve bunların yüzde 10'unu 10 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Astım hastalarının sayısı her geçen gün artmakla birlikte, doğru ve yeterli tedavi ile astımlılar normal yaşamlarını sürdürmeyi öğrenmektedirler. Astım tek bir belirli hastalık değil, çeşitli etkenlerle...
»» devamını oku »»
Yanık
Yanık
Yanık nedir ve tedavisi nasıl yapılmalıdır? Yanığın nedenleri ve tedavisi Deri dıştan içeriye doğru epidermis, dermis ve subkütan doku adlı üç tabakadan oluşmuş canlı bir yapıdır. 50oC üzerindeki herhangi bir sıcaklık deri hücrelerinin ölmesine ve yanığa neden olur. Derileri yetişkinlere göre ince olan çocuklar ve yaşlılar yanıklara karşı daha hassastır.  Birinci derece...
»» devamını oku »»
Batı Nil Humması
Batı Nil Humması
Batı nil humması hastalığı: Batı nil humması hastalığı, c ulex ansı sivrisineklerin ısırması bazen de kenelerin tutunmasıyla flavirüsün insana bulaşması sonucu oluşan sistemik enfeksiyon  hastalığıdır.  Batı nil hummasının bulaşma yolları: Esas olarak kuşlarda hastalık yapan batı nil virüsü ; insanlarda ve at, köpek, kedi, tavşan, sincap gibi hayvanlarda da görülebilir....
»» devamını oku »»
Akciğer Embolisi
Akciğer Embolisi
Akciğer embolisi nedir? Toplardamarlardan kopan pıhtıların akciğerin atardamarlarını tıkamasıdır.  Akciğer embolisi belirtileri - Solunum güçlüğü, en belirgin semptomdur. Semptomlar, tıkanan atardamarın çapına ve infarktüs olup olmamasına bağlıdır.  - Masif emboli (bir ana akciğer atardamarının tıkanması): Akut solunum güçlüğü, endişe hali, göğüs kemiğinin arkasında ağrı,...
»» devamını oku »»
Kuş Gribi Nedir
Kuş Gribi Nedir
Kuş gribi (Tavuk Vebası, Avian Influenza ) Kuş gribi nedir ve çeşitleri var mıdır? Influenza virüsleri klasik olarak grip etkenleridir. Influenza virüsünün A, B. C olmak üzere 3 değişik antijenik tipleri mevcuttur. A tipi en önemli ve en sık rastlanan Influenza virüsüdür. Influenza A insanlarda, kuşlarda, domuzlarda, atlarda, deniz ayılarında, balinalarda ve başka...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder