Astım

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Astım hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Astım nedir?
Bazı faktörlere karşı aşırı duyarlılık nedeniyle bronşların ani kasılması sonucunda solunum güçlüğü ile kendini belli eden kronik solunum yolları hastalığıdır. Bronşit ve amfizemde olduğu gibi göğüste sıkışmaya ve nefes darlığına sebep olur. Ancak bu hastalıklardan farklı olarak astımda, şikayetler sürekli olarak mevcut değildir. Şikayetler, nöbetler halinde seyreder ve genellikle olayı başlatan veya "tetikleyen" bir sebep vardır. Bu sebepler arasında; çeşitli kimyasal maddeler, hava kirliliği, polenler, hayvan tüyleri, sigara dumanı ve stres sayılabilir. 

Astımlı hasta nefes alma sorunu değil, aslında bir nefes verme sorunudur. Astım nöbeti esnasında bronş kaslarının spazmına, aşırı mukus salgılanması ve mukus tıkaçlarına bağlı olarak geçici bronş daralması sonucu nefes darlığı söz konusudur. Dolayısıyla, solunan hava akciğerlerin alt kısımlarında hapis kalır ve dışarıya atılamaz. Nöbet esnasında kişi, akciğerlerinin üst kısmını kullanarak sık ve yüzeysel nefes alır. Nöbetler çabuk geçebileceği gibi bir günden uzun da sürebilir. 

Astım nadiren ölüme sebep olmakla birlikte ciddi bir rahatsızlıktır. Daha çok çocuklarda görülür. Bazı çocuklarda ender gelen nöbetlerle çok hafif seyredebilir, bazılarında ise acil tıbbi girişim gerektirecek kadar şiddetli olabilir. 

Astımın belirtileri nedir?
- Nöbetler halinde gelen, hafif veya orta şiddette nefes darlığı 

- Öksürük ve yapışkan balgam 

- Nefes vermede zorluk, nefes verme süresinde uzama 

- Hırıltılı solunum 

- Huzursuzluk ve uykusuzluk 

Nöbetler dışında, hastada normal fizik muayene bulguları vardır. 

Astımın nedenleri
Tek bir nedene bağlı değildir. Birkaç faktör birlikte rol oynar. 

Alerji kaynaklı astım
Astım hastalarının %50-90''ı alerjiktir. Alerjiye sebep olan faktörler arasında; polenler, toz, küf, çeşitli kimyasal maddeler, hava kirliliği, hayvan tüyleri, sigara dumanı, egzersiz, aspirin benzeri ilaçlar ve stres sayılabilir. 

Kalıtımsal astım 
Alerjiye bağlı astım hastalığı kalıtımsal olabilir. Araştırmacılar bu tezi destekleyen bir gen keşfetmişlerdir. 

Enfeksiyona bağlı astım
Bronşiolit ve bronşit gibi bazı akciğer enfeksiyonları astıma neden olabilir. 

Astım testleri

- Akciğer Fonksiyon Testi (Spirometre): 
Nefes verme gücünü ölçmek amacıyla kullanılır. Normal bir insan, aldığı nefesin %75-85''ini bir saniye içerisinde dışarıya verir. Bu süre, astım hastalarında 6-7 saniyedir. 

- Balgam muayenesi: 
Mukus tıkaçları, eozinofil ve akyuvarlar görülebilir. 

 Deri testleri: 
Alerjiye neden olan maddelere karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu gözlenir. 

 Alerjik hastaların kanında Ige ve eozinofil seviyeleri artar. 

- Akciğer filmi: 
Çoğunlukla normal bulunur. Havalanma artışı görülebilir. 

Astım nasıl tedavi edilir?
Astım teşhisini takiben yapılacak ilk iş, doktor gözetiminde doğru bir tedavi planı çıkarmak olmalıdır. Bu planın bir parçası olarak, doktor hastadan günlük tutarak kendisinde nelerin astım nöbetine sebep olduğunu kaydetmesini isteyebilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi; burada da en iyi tedavi yolu, nöbetlere sebep olduğu bilinen faktörlerden uzak durarak korunmaktır. 

- Hastaya maskeyle veya burundan oksijen verilir. 

Astımda sıvı tedavisi 
%5 dekstroz ve elektrolit çözeltileri verilir. 

Astım  Bronkodilatörler tedavisi 
Bronşları genişleten ilaçlardır. İki formu vardır: Solunum yoluyla uygulananlar (inhalasyon), Ağız yoluyla tablet şeklinde alınanlar 

- Kortikosteroidler 

- Adrenalin 

Astım  Lökotrien antagonistleri tedavisi 
Yeni bir tedavi yöntemidir. 

Astım İmmünoterapi tedavisi 
Eğer astım alerjiye bağlıysa, doktorunuz bu tedavi yöntemini önerebilir. Amaç alerjiye sebep olduğu bilinen maddeleri, doz yavaş yavaş arttırılarak vücuda vermek ve bağışıklık kazandırmaya çalışmaktır. 

Astımdan nasıl korunmalı
- Astım nöbetini nelerin tetiklediğini bulmaya çalışın. 

- Bira, sirke, taze karides, hazır çay, üzüm suyu, pizza, kuru kayısı, konserveler gibi sülfit oranı yüksek besinlerden kaçının. 

- B kompleks vitaminleri (50-100 mg/gün) ve magnezyum (400-600 mg/gün) yararlı olabilir. 

- Evde kullanılabilen bir hava akımı ölçüm cihazı (peak flow meter) edinerek akciğer kapasitenizdeki değişimleri izleyin. Ani ölçümleri erken farkederek gekeli önleme alabilir ve astım nöbetinin şiddetini azaltabilirsiniz. 

- Yolculuklar sırasında ilaçlarınızı yanınızdan ayırmayın. 

- Soğuk havadan korunun. Tozlu ortamlarda bulunmayın. 

- Egzersiz astımı varsa ani egzersizden kaçının. 

Astımda doktora başvurulması gereken durumlar
- İlk kez astım nöbeti geçiriyorsanız. Unutmayın, astım, ciddi ve kronik bir hastalıktır. 

- Her zaman aldığınız astım ilacı nöbet esnasında işe yaramıyorsa. Yeni bir ilaca ihtiyacınız olabilir veya ciddi bir nöbet geçiriyor olabilirsiniz. 

- Eğer boğulma hissi geliyorsa, konuşmakta güçlük çekiyorsanız, kaburgalarınız arasındaki deri içeriye doğru çökmüşse veya dudaklarınızda, tırnak altı derinizde morarma veya mavileşme varsa. Tüm bunlar, ciddi derecede oksijen yetersizliği belirtileridir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
24.11.2015 10:19:06
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu ( Premenstrüel Sendrom) (PMS) nedir? Genellikle adet kanamasından (menstrüasyon) 7-10 gün önce başlayan, farklı belirti ve bulgularla kendini belli eden bir durumdur. Belirtilerin şekli ve şiddeti hastaya göre değişir. Belirtiler genellikle 20 yaşından sonra başlar. Daha çok doğum veya düşük gibi hormon dengelerindeki ciddi değişimlerden sonra...
»» devamını oku »»
Bakır Zehirlenmesi
Bakır Zehirlenmesi
Bakır zehirlenmesi nedir? İyi kalaylanmamış bakır kaplarda pişirilen yiyeceklerle zehirlenme veya boya endüstrisinde kullanılan bakır asetet ve bakır sülfat tuzlarının ağız yoluyla alınması sonucunda ortaya çıkar.  Bakır zehirlenmesi belirtileri - Kusma, bulantı  - Karın ağrısı  - Sulu veya kanlı diyare  Bakır zehirlenmesi tedavisi - Yumurta akı, nişastalı su veya süt...
»» devamını oku »»
Egzama
Egzama
Egzama ( Atopik Dermatit) nedir? Egzema, iltihabi bir deri hastalığıdır. Deride kuruma, kabarma görülür ve bazen de kabarcıklar oluşur. Açık derili insanlarda gri-kahverengi, koyu derili insanlarda ise açık veya daha koyu bir renk değişikliği şeklinde kendini belli eder. Bulaşıcı değildir.Sıklıkla yüzde, el bileklerinde, dirseklerde ve dizlerde görülmekle beraber vücudun her...
»» devamını oku »»
Kuş Gribi Tedavisi
Kuş Gribi Tedavisi
Kuş gribi tanısı: Influenza tanısı için hızlı ve güvenilir test metotları mevcuttur. Ülkemizde de gerek veteriner araştırma enstitüleri gerekse Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuvarlarının lüzumu halinde gereken çalışmaları yapabilecek alt yapıları bulunmaktadır. Kuş gribi nasıl tedavi edilir? Hastalığın tedavisi yoktur ve henüz Avian Influenza'ya karşı aşı...
»» devamını oku »»
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri ( Over Kanseri) nedir?  Yumurtalık kanseri her yaşta görülmekle beraber menopoz sonrası daha sıktır. Vakaların çoğunda hastalık ileri evrelere ulaştığında tanı konabilir. Kadınlarda sık görülen ölüm sebeplerinden biri olduğu için erken teşhis önem kazanmaktadır. Yumurtalık kanserlerinin %96-98''i yumurtalıklardan köken alırken geriye kalanlar ise diğer...
»» devamını oku »»
Meme Kanseri
Meme Kanseri
Meme kanseri nedir? Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür (%28) ve kadın ölümlerinin %20''sinden sorumludur. Her 300 bin erkekten 2''sinde ve her 100 bin kadından da 87''sinde görülür. 30-50 yaşlar arasında daha sıktır.  Meme kanserinin belirtileri nelerdir? - Memede ele gelen veya radyolojik bir inceleme sonrasında saptanan kitle  - Meme derisinde çeşitli değişiklikler;...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder