Kadınlar için Bebeklerde Uyku Problemi ve Nedenleri bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bebeklerde Uykuyu Engelleyen Nedenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklerde Uyku Problemi ve Nedenleri kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Daha Büyük Bebekler İçin Yatak Zamanı Rutini Uygulamak
Eğer hala bu rutini uygulamıyorsanız aşağıda önerilenleri uygulayın. Ancak bunları bebeğiniz yatağa gitmeden bir saat önce yapın. Banyo zamanı rutini birkaç gece denedikten sonra bebeğinizin yatağa gitmesini istediğiniz zamana ulaşıncaya kadar süreyi kısaltın. Açıkçası bebeğiniz geceleri iyi uyuyamıyorsa bir çeşit uyku düzenleme eğitimi uygulamanız şarttır ancak önce gün içinde beslenmesinin doğru olduğundan emin olmalısınız.
Bebeklerde Uykuyu Engelleyen Nedenler
Bebeklerin ve çocukları iyi uyumasını engelleyen bir sürü etken vardır ve bebeğinizde bu etkenlerden herhangi birinin etkisi olmadığından emin olmalısınız. Aşağıda bu ana nedenlerle ilgili kısa açıklamalar bulacaksınız:
Bebek aç olunca uyur mu?
Gün içinde bebeğinizin yeterli ve doyurucu bir şekilde beslendiğinden emin olmak son derece önemlidir. İlk günlerde gün içinde yeterince besin alamadığı için bebeğinizin uyanmaması çok önemlidir. Sık sık gün içinde yeterince besin alamadığı için geceleri uyanan büyük bebeklerin aileleri ile konuşuyorum. Dokuz aylık olduklarında bir kısır döngü oluşuyor. Bebek gün içinde yeterince besin almaz çünkü geceleri de beslenir, gece ise uyumaz çünkü önce beslenmesi gereklidir.
Açıkçası küçük bebekler aç olduklarında asla bekletilmemeli ve hemen beslenmelidir. Ancak yaşına göre günlük alması gereken besin miktarını anlamak da bir o kadar önemlidir.
Bebeğin uyumasını annenin yedikleri etkiler mi?
Bazı yiyecek ve içecekler bebeğinizin uyku düzenini etkileyebilir. Bebeklerini emziren anneler alkol, yapay tatlandırıcı, aşırı kafein, kahve ve gazlı içeceklerden sakınmalılar. Yine bazı bebekler anneleri aşırı domates, böğürtlen, mantar veya soğan yediğinde veya fazla meyve suyu içtiğinde buna tepki göstermektedir. Emziren annelerin sağlıklı ve bol çeşitli bir diyet uygulaması önemlidir, bu nedenle yukarıda sözünü ettiğim her şeyi kesmenizi önermiyorum. Ancak bebeğiniz aç olmadığı halde geceleri birden fazla kez uyanıyorsa yediğiniz veya içtiğiniz bir şeyler onu etkilemiş olabilir. Yediklerinizi bir günlüğe yazmak ve rahatsız olduğu gecelerde yediklerinizi inceleyerek onu neyin rahatsız ettiğini bulabilirsiniz.
Katı yiyeceğe başladığınız günden itibaren de bebeğiniz için günlük tutmak ve bebeğinizin yediklerine verdiği tepkiyi ölçmek yararlıdır. Altı ayın altındaki bebeklerin yedikleri ve onları en çok uyandıran şeylerin başında muz, narenciye, domates, patates ve havuç vardır.
Aşırı yorgunluk bebeğin uykusunu etkiler mi?
Bir bebek fiziksel veya zihinsel olarak aşırı yorgun düşerse stres ve rahatsızlık kaçınılmazdır. Bir bebeğin ve çocuğun düzgün uyumaması ve geceleri uyanmasının asıl nedenlerinden birisi aşırı yorgunluktur.
Birçok bebek herhangi bir yorgunluk sinyali vermeden gündüz uykuları arasında izin verildiği kadar uyanık kalır. Diğerleri ise gece daha iyi uyur diyerek ebeveynleri tarafından geç saate kadar uyanık tutulur. Her iki durumda da bebekler aşırı yorgun düşer ve uykuyla savaşmaya başlar. Bebeklerinin uyumasına yardımcı olamayan ebeveynler çaresizce onları beslemeye, sallamaya veya meme vermeye çalışırlar. Aşırı yorgunluk ve yanlış uyku düzeni çok çabuk birleşen sorunlardır.
Bebeğinizin sosyal hayatını beslenme ve uyku ihtiyaçları ile düzenleyerek onun daha sağlıklı uyumasını sağlayabilirsiniz. Bunun için ilk yapmanız gereken onun bu ihtiyaçlarını tam olarak anlamaktır.
Aşırt kucakta kalma bebeğin uyku düzenini bozar mı?
Altı aydan küçük bebekler için uyku öncesi kucakta fazla kalması ciddi bir sorundur. Uykudan önce biraz sallanmayı herkes ister. Ancak farklı farklı insanların biraz sallaması bebeğinizi yoracak ve onu fazlasıyla uyaracaktır. İlk aylarda uyku öncesi bebeğinizi sallamak isteyenlere 'hayır' dediğiniz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Uyku zamanından önce gaz çıkarmak için 15-20 dakika ayrın ve fazla konuşmaktan ve göz teması kurmaktan kaçının. Bu bebeğinize bunun sessiz zaman olduğu sinyalini verecek ve uyumasını kolaylaştıracaktır.
Bebeklerde Gaz Çıkarma
Bebeğiniz düzenli olarak gaz çıkarmıyorsa bu durum uyku zamanında bebeğinizi çok ciddi olarak rahatsız eder. Bu nedenle uykusuzluk ve ağlama nedeni olarak gaz sorunu çözülmelidir. Bu konuda bebeğinizin sizi yönlendirmesine izin verin. Gaz çıkarması için beslenmesini sürekli bölmeniz onu daha fazla rahatsız edecektir. Bu nedenle bırakın ne zaman gaz çıkaracağına o karar versin. Gerçek şu ki, çok az bebek beslenirken birden fazla kez gaz çıkarmak ister. Gaz çıkarmak isteyen bebek beslenmenin ardından çığlık çığlığa ağlayacaktır ve gaz çıkarmak dışında hiçbir şey onu susturamaz.