Kolik Nedir ve Kolik Tedavisi

Kadınlar için Bebeklerde Uyku Problemi ve Nedenleri bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kolik Nedir ve Kolik Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklerde Uyku Problemi ve Nedenleri kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kolik nedir, nasıl tedavi edilir
Üç aylığın altındaki bebeklerde görülen" aşırı ağlama" çoğu zaman kolik olarak değerlendirilmez. "Kolikli bebek tanımı" genelde dizlerini karnına doğru çektiğinizde acı çekip ağlayan, karnı şişen ve oldukça gürültü yapan bebekler için kullanılır. Bu uzun ağlayışlar genelde öğleden sonra geç saatlerde ya da akşamın ilk saatlerinde görülür ve bir başladı mı saatlerce sürebilir. Sağlık uzmanları "kolik" konusunda ikiye bölünmüştür. Bazıları koliğin varlığına bile inanmaz. Diğerleri ise, gelişmemiş sindirim sisteminin ve bağırsaklardaki ağrının ağlama ve karındaki şişmenin nedenleri olduğuna inanmaktadır. Bebeğin ihtiyaçları giderilirse beslenme, altının değiştirilmesi, emzik verilmesi bunlar, bebeği sakinleştirecektir. Bu bebeklere günün sonunda içlerindeki gerilimi boşaltmaları için fırsat verilmesi gerekir.

- Eğer bebek kolay rahatlatılmıyorsa, 15-20 dakika ağlamasına izin verin.

- Hala rahat değilse, hafif ve sakin bir şekilde onunla konuşarak nazikçe bir kez daha onu besleyebilirsiniz.

- Aileler zıplayarak ya da benzer bir şekilde bebeği uyararak onu sakinleştirmekten kaçınmalıdır. Eğer hassas denemeler işe yaramazsa, bebeğin 15-30 dakika ağlamasına izin vermeliler.

Bebeklerin iki üç "kolik dönem" süresinde rahatsız etmeden ağlamalarına izin vermek tansiyonu düşürür. Bir iki gün içinde, ağlamanın yoğunluğu düşecek ve bebek daha rahat uyuyacaktır.

Kolikle baş edebilmek için bebek iyi beslenmeli, temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Bebek sıkı sarılmalı ama aşırı sarılmamalıdır. Aynı uygulama aşırı yorgun bebekler için de geçerlidir.

Kolik tedavisi ve dikkat edilmesi gerekenler
Normalde kolik üç ay içinde yok olur. "Kolikli bir bebekle" uğraşan aileler için durum gerçekten üzücüdür. Kolikli bebeği olan birçok ailenin kabul edeceği gibi, kolik üç ay içinde yok olur ama ne yazık ki, uyku sorunları yok olmaz. Bebeği sakinleştirmek için yapılan sallamalar, kucaklamalar genelde bebeğin yanlış uyku programlarına girmesine yol açar. Akşam yatmayı reddeder ve gece birkaç defa uyanır. Her uyandığında emzirilmeyi, kucaklanmayı ya da sallanmayı bekler. Bu sorun aylarca hatta yıllarca sürebilir.

Kolikli bebek ile nasıl uğraştığım konusunda çok fazla soru alıyorum. Dürüst olmak gerekirse, bakımına yardımcı olduğum yüzlerce bebeğin hiçbiri kolikten şikayetçi olmamıştır. Beslenme ve uyku düzenlerini daha ilk günden itibaren düzenlediğim için böyle bir sorunla karşılaşılmamıştır. Eğer bebeğinizin hiçbir zaman aç kalmayacağı ve aşırı yorgun olmayacağı bir program kurarsanız, kolik ortaya çıkmayacaktır.

Akşam "aşırı ağlama veya kolik" sorunları için birçok farklı neden vardır. Bebeğiniz her akşam saatlerce ağlıyorsa, aşağıdaki nedenlerden bir ve birkaçı yüzünden olabilir. Bütün bu olası nedenleri ortadan kaldırarak ve bebeğinizin yaşına uygun rutin programı uygulayarak bu aşırı ağlamalardan kurtulabilirsiniz.

- Memeden beslenen çoğu bebek anne sütü yetersiz olduğu için rahatsız olur. Akşam beslenmelerinden sonra ya mama ya da memeden boşaltılmış süt ile bebeğe takviye yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer bunu yaptıktan sonra bir gelişme varsa, yetersiz anne sütünün sorunun temeli olduğu görülecektir. Az anne sütünün memeden emzirmeyi bırakmanızla sonuçlanacak uzun süreli bir sorun olmasını engellemek için memenizden süt boşaltarak süt miktarını arttırın.

- Hem memeden hem de şişeden beslenen bebekler öğleden sonra saat 2.15'ten daha geç emzirilmemelidir. Böylelikle saat 5/6 gibi gerçekten iyi şekilde beslenmiş olurlar.

- Talebe göre beslenen bebekler koliğe daha eğilimlidir.

- Sabah geç saatlere kadar uyumalarına izin verilen bebeklerin akşam 7 de uykuya yatmaları mümkün değildir. Bebeğiniz gece kaçta uyursa uyusun, onu sabah saat 7'de kaldırın.

- Her beslenmede ağlayan ve sırtını ortaya doğru kıvıran bebekler reflüden şikayetçi olabilir. Bu yüzden doktorunuza danışınız.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
13.02.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde beslenme ve uyku düzeni Bebeklerin ihtiyaç duydukları uyku saati büyüdükçe değişse de uykuyu daha iyi anlamak bebeğinizin uzun dönemli bir uyku sorunu olup olmadığını bulmanıza yardımcı olur. Herhangi bir tedavi veya eğitime başvurmadan önce bebeklerin ve küçük çocukların uykularının temel evreleri konusunda bilmeniz gerekenler vardır. Bu evreleri tam olarak...
»» devamını oku »»
İkiz Bebekler Nasıl Beslenmeli ve Uyutulmalı
İkiz Bebekler Nasıl Beslenmeli ve Uyutulmalı
İkizler bebek bakımı Çok erkenden bir rutine başlamak "ikiz aileleri" için önemlidir. İkizler genelde erken doğum olduğu için, beslenmenin bir parçası hastanede yapılacaktır. Bakımını yaptığım ikizlerin çoğu hastaneden çıktıktan sonra üç saat arayla beslenmekteydi. Doğum kiloları normalde 2.300 ile 2.700 arasında olduğundan, kiloları 3.200 olana kadar üç saatte bir emzirmeye...
»» devamını oku »»
Yenidoğanda Dördüncü Haftaya Uyku ve Beslenme
Yenidoğanda Dördüncü Haftaya Uyku ve Beslenme
Doğumdan dördüncü haftaya kadar bebeklerde uyku ve beslenme "Yeni doğan bir bebeğin uyku miktarı" ilk günlerde oldukça değişkendir. Bazıları beslenmeler arasında uyurken diğerleri bu zaman içinde huysuzlanır. İlk günlerde bebekler ortalama 16 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde uyku 24 saate yayılmış kısa gündüz uykuları gibidir. Sütünüz gelene kadar bebeğin daha fazla...
»» devamını oku »»
Altı Aylık Bebeklerde Uyku ve Beslenme
Altı Aylık Bebeklerde Uyku ve Beslenme
Bebeklerde sabah erken kalkma İlk bir kaç ay sabah erken kalkışlarla ebeveynin baş etme durumunun bebeğin erken kalkan bir bebek olup olmayacağını belirleyeceğine inanıyorum. Bütün bebek ve çocuklar gece saat 5 ile 6 arasında hafif bir uyku içindedir. İlk haftalarda, gece saat 2 ile 2.30 arasında uyanan ve emzirilen bir bebek saat 5 ile 6 arasında bir daha uyanır ve...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde Uyku İlk birkaç hafta bebeğiniz aralıklı olarak uyur ve uyanır. Uyuduğu toplam süre bebeğe göre değişir. Bazısı toplam 14 saat ya da daha çok, bazısı daha az uyur. Geceleyin bebeğinizi beslerken onunla sessizce konuşun ve odayı loş bırakın ki, bir süre sonra zamanın gece olduğunu ve uyumak gerektiğini anlasın. Bebeğinizi emzirirken uyutmak yerine, emzirme...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Uykuyu Engelleyen Nedenler
Bebeklerde Uykuyu Engelleyen Nedenler
Daha Büyük Bebekler İçin Yatak Zamanı Rutini Uygulamak Eğer hala bu rutini uygulamıyorsanız aşağıda önerilenleri uygulayın. Ancak bunları bebeğiniz yatağa gitmeden bir saat önce yapın. Banyo zamanı rutini birkaç gece denedikten sonra bebeğinizin yatağa gitmesini istediğiniz zamana ulaşıncaya kadar süreyi kısaltın. Açıkçası bebeğiniz geceleri iyi uyuyamıyorsa bir çeşit uyku...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder