Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hamilelikte Doğru Beslenme Şekli hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte beslenmenin önemi herkesçe bilinen bir konudur.
Hamilelikte beslenmenin iki amacı vardır:
- Birincisi anneye ve ilerde çocuğa gerekli olan temel besinleri sağlamak.
- İkincisi aşırı, ya da yetersiz beslenmeden doğacak tehlikeleri önlemek.
Cenin, sağlığı ve gelişimi için gerekli bütün besin maddeleri plasentadan sağlar. İlerde bebeğin ihtiyacı olan bütün besinlerin sağlanması ve annenin hamileliğin güçlüklerini atlatabilmesi için anne adayının, iki kişinin ihtiyacını karşılayacak şekilde yemesi gereklidir. Ancak iki kişinin ihtiyacı kadar yemek demek, miktarın artması değil besin kalitesinin artması olarak anlaşılmalıdır.
Bilindiği gibi vücudumuz için gerekli temel besinler çoğunlukla enerji veren gıdalarda bulunur. Bu besinler organizma için gerekli kaloriyi sağlarlar. Proteinler, şekerli ve yağlı besinler olmak üzere üçe ayrılırlar. Bu besinler düzenli bir biçimde ve birbirleriyle orantılı olarak alınmalıdır.
Proteinler çoğunlukla et, süt, peynir, yumurta, balık gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Hücrelerin oluşmasını ve yenilenmesini sağlarlar. Ayrıca hamilelikte ceninin dokularının oluşmasını, rahmin gelişmesini, sağlar ve bebeğin beslendiği zamanı artırırlar. Bu yüzden proteinlerin önemi hamilelikte bir kat daha artar.
Şeker ise çoğunlukla ekmek, makarna, pilav, patates, sebze, meyve, bal ve tahıllarda bulunur. Şekerin görevi enerjiyi üretmektir. Vücudumuz sarf ettiği güç oranında enerji tüketir. Fazla seker alınması halinde, organizma hepsini birden harcayamaz ve dolayısıyla şişmanlar.
Yağlar vücudumuza gerekli olan kalori ve enerjiyi sağlar. Yağlı besinlerin aşırı tüketilmesine çok dikkat edilmelidir. Zira kalori değerleri çok yüksektir. Ayrıca fazla yağ tüketimi kanda kolesterolün yükselmesine sebep olur.
Hamilelikte bütün bunlar göz önünde bulundurulmalı, düzenli ve uygun bir perhiz uygulanmalıdır. Kısaca özetlemek gerekirse hamilelik döneminde ağır yağları azaltın. Yemekleri, hazmı kolay, ayçiçeği yağında kızartın. Daha iyisi kızartmadan vazgeçip ızgara yapmaya başlayın. Günde yarım kilo süt için. Bol bol taze meyve ve sebze yiyin. Hatta kabuğunu soymadan, kepekli ekmek, salata, et özellikle böbrek ve karaciğer, tavuk, balık, yumurta, fasulye, nohut ve mercimek yiyerek mineralleri, vitaminleri ve gereken proteinleri alabilirsiniz. Şekerli kekler ve undan vazgeçin. Bol bol sıhhi yemek yiyin.