Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yaşlıları Etkileyen Başlıca Hastalıklar
Alzheimer hastalığı ve diğer demans (bunama) tipleri: Bellekte ve entellektüel işlevlerde zaman içinde artan bir kayıp oluşturan beyin bozuklukları
Yatak yaraları (dekübitüs ülserleri): Derinin uzun süreli basınca bağlı olarak tahribatı
İyi huylu (selim) prostat hiperplazisi: Erkeklerde prostat bezinin büyümesi nedeniyle idrar akımının engellenmesi
Katarakt: Gözün mercek kısmının saydamlığını yitirmesi ve görmenin bulanıklaşması
Kronik lenfositik lösemi: Bir lösemi tipi
Tip 2 diyabet (erişkin yaşta başlayan tip): İnsülin tedavisine gerek olmayan diyabet tipi
Glokom: Gözün içinde basınç artışına bağlı olarak görmede azalma ve ileri durumlarda körlük
Monoklonal gammopatiler: Kanda tek bir hücre tipinin anormal derecede çoğalmasıyla immünoglobülin düzeylerinin arttığı bir bozukluklar grubu.
Osteoartrit: Eklemlerin çevresinde bulunan kıkırdakta dejenerasyon (ağrılıdır)
Osteoporoz: Kemiklerden kalsiyum kaybı; kemikler kırılgan hale gelir ve kolaylıkla kırılabilirler
Parkinson hastalığı: Titreme, kas katılığı, hareket güçlüğü ve postüral bozukluklara yol açan ve yavaş ilerleyen bir beyin bozukluğu.
Prostat kanseri: Prostat bezinin kanseri (erkeklerde)
Zona (herpes zoster): Sessiz kalan suçiçeği virüsünün yeniden aktive olması sonucunda deride kızarıklık/döküntü ve uzun süreli ağrı
İnme: Beyindeki bir kan damarının blokajı veya kanaması sonucunda güçsüzlük, duyu kaybı, konuşma güçlüğü ve başka nörolojik sorunlar.
İdrar tutma zorluğu: İdrar tutmada güçlük, idrar kaçırma
Yaşlılarda Hastalıkların Sonuçları
Geriatri yaşlı insanların tıbbi bakımıyla ilgilenen ve yaşlılıkla ilgili tıbbi sorunları araştıran bilim dalıdır. Gerontoloji yaşlanmayı inceleyen bilimdir. Bireyin "yaşlı" sınıfına alınacağı belirli bir yaş yoktur ancak klasik olarak bu yaş, emeklilik yaşı olan 65'tir.
Geriatrik sendromlar veya geriatrik hastalıklar olarak da adlandırılan birçok bozukluk yalnızca yaşlılarda görülür. Diğer bozukluklar her yaştan insanları etkiler ama yaşlılarda daha yaygın veya şiddetli olabilir ya da farklı semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilirler.
Yaşlı insanlar hastalığı gençlerden daha farklı yaşarlar. Hastalıklar yaşlı insanlarda farklı semptomlar oluşturabilir. Örneğin tiroid bezi normalin altında çalışan genç insanlarda kilo artışı görülebilir. Yaşlılarda ise yeterince çalışmayan tiroid bezi bunamayla karıştırılabilecek konfüzyona (bilinç bulanıklığı) neden olur. Aşırı çalışan tiroid bezi, gençlerde huzursuzluk ve kilo kaybına neden olurken yaşlılarda uyuklama hali, çevreye ilginin azalması, depresyon ve bilinç bulanıklığına neden olur. Depresyon genç insanlarda kederlenme, içe kapanma ve belirgin bir mutsuzluğa yol açar. Yaşlılarda depresyon bazen bilinç bulanıklığı, bellek kaybı ve çevreye karşı ilgisizliğe neden olur ve bu semptomlar bunamayla karıştırılabilir.
Eskiden kalp krizi, kalça kırığı ve pnömoni gibi akut hastalıklar yaşlılardaki önemli ölüm nedenleri arasındaydı. Günümüzde bu hastalıklar tedavi edilebilen ya da kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Buna karşılık, kronik bir hastalık artık güçten düşme anlamına gelmemektedir. Diyabet, böbrek problemleri, kalp hastalığı ve başka kronik hastalıkları olan birçok insanda yine normal işlevler devam etmekte, bu insanlar aktif kalmakta ve bağımsız yaşayabilmektedir.
Sosyolojik ve ekonomik faktörler, yaşlı bireylerin tıbbi bakıma ulaşma ve bu bakımdan faydalanmalarını etkilemektedir. Birçok yaşlı, küçük sorunları gözardı ederek bu sorunlar büyüyene kadar tıbbi yardım istemezler. Yaşlı bireylerde aynı anda birden fazla hastalık bulunabilir ve bu hastalıklar birbirlerini etkiler. Örneğin depresyon bunamayı ağırlaştırabilir ve diyabet enfeksiyonu şiddetlendirebilir.
Sosyolojik faktörler yaşlılarda hastalığı karmaşık duruma getirebilir. Hastalık yaşlı bireyin bağımsız yaşamasını geçici veya sürekli olarak engelliyorsa birey depresyona girebilir ve hem sosyal hizmetlere, hem de psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle geriatri uzmanları, yaşlı hastaların bakım ve tedavisinde genelde farklı dalların bir arada çalışmasını önerirler. Geriatrik bakımda doktorları, hemşireleri, sosyal görevlileri, terapistleri, eczacıları ve psikologları içeren tıbbi personel, bir doktorun gözetimi altında plan yaparak tedavileri uygularlar.