Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sinameki (Leguminosae) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
SİNAMEKİ
Cassia senna L. (Leguminosae)
Baklagiller ailesinden olan sinameki 1,5 m'ye kadar yükselebilen kısa boylu çalılardır. Anavatanı Afrika olan sinameki günümüzde Afrika başta olmak üzere Hindistan, Pakistan, Arap yarımadası ve Sudan'da yetiştirilmektedir. Sinameki bitkisinin yaprakları birleşik yapraktır ve bu yapraklar 3-7 yaprakçıktan oluşur. Bu türün çiçekleri kelebek şeklinde olup sarı renklidir. Taç yaprakların üzerinde kahverengi damarlar bulunur.
Sinameki, kabızlığın tedavisinde kullanılır
Ülkemizde en çok kullanılan yumuşatıcılardan biri olan sinamekinin genellikle yaprakları kullanılır. Son yıllarda erkek sinameki adı altında bu bitkinin meyveleri de satılmaya başlamıştır. Sinameki meyveleri yapraklarına göre daha az etken madde içerir. Bu nedenle etkisi daha hafiftir. Açık yeşil renkli olan sinamekinin kimyasal içeriğinde sennosid adı verilen glikozitler ile müsilaj ve flavonoidler bulunur. Sinamekinin en etkili olduğu alan kabızlıktır. Bunun için 2-3 gr kurutulmuş sinameki yaprağı sıcak suyun içinde bekletilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde 2-3 kez içilebilir. Sinamekinin uzun süre kullanılması bağırsaklarda tahribata neden olabilir. Bu nedenle aşırı dozda ve uzun süre kullanılması sakıncalıdır. Sinameki kabızlığın dışında öksürük kesici, yara iyileştirici, ateş düşürücü, çeşitli cilt hastalıklarında ve hemoroitin tedavisinde de kullanılır. Kanamalı hastalıklarda ve bağırsak hastalıkları olan kişilerin sinameki kullanılması sakıncalıdır. Ayrıca süt emzirme döneminde kullanıldığı taktirde süt salgılanmasını azalttığı bilinmektedir.