Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sarı Kantaron (Guttiferae) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
SARI KANTARON
Hypericum perforatum L (Guttiferae)
Ülkemizde "binbirdelikotu" adıyla da bilinen sarı kantaron son yıllarda üzerinde en fazla çalışma yapılan bitkilerden biridir. Kuzey yarım kürenin büyük bir kısmında doğal olarak yayılış gösteren bu tür aromatik bir bitkidir. Boyu 1 m'ye kadar ulaşabilen türün gövdesi yuvarlak, yaprakları oval, uçları sivridir. San kantaron yaprakları güneşe doğru tutulduğunda üzerinde onlarca küçük yağ damlası görülür. Bu özelliği nedeniyle diğer türlerden kolayca ayırt edilebilir. Bu türün çiçekleri 5 parçalı olup parlak sarı renklidir. Çiçeklerin üzerinde de yağ damlacıkları bulunur. Ülkemizde çok fazla türü bunan kantaron bitkisinin en çok H. Perforatum, H. Triquetritolium türleri tıbbi amaçlı olarak kullanılır.
Sarı kantaron deri hastalıkları için şifa kaynağı
Bu türün gövde, yaprak ve çiçekleri tıbbi amaçla kullanılır. Kurutulmuş gövde ve yaprakları bitki çayı olarak kullanılır. Ayrıca çiçekli gövde ve yaprakların zeytinyağı içinde bekletilmesi ile kantaron yağı elde edilir. Kantaron bitkisinin İçinde flavonoitler, tanin, "Hyperisin", Pseudohyperisin" ve "Hyperforin" gibi bileşikler bulunur. Kantaron bitkisinden elde edilen kantaron yağı, yara iyileştirici özelliğe sahiptir. Bu nedenle, haricen hemoroit, yanık ve yaraların ve de deride meydana gelen çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılır. Sarı kantaron dahilen ise idrar yolu hastalıkları, soğuk algınlığı, siyatik, ülser ve gastritin tedavisinde kullanılır. Yapılan klinik çalışmalar sonucunda sarı kantaronun antidepresan özelliğinin de bulunduğu ispatlanmıştır. Bunun için de kurutulmuş san kantaron bitkisi infüzyon seklinde günde üç kez içilebilir. Sarı kantaron bitkisi ışığa karsı hassas bir bitkidir. Özellikle kantaron yağının güneş ışığı altında kullanılması ciltte çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca bu bitkinin dahili olarak sekiz haftadan uzun süreli kullanımı sakıncalı olabilir.