Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sığla (Hamamelidaceae) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
SIĞLA
Liquidambar orientalis Mili (Hamamelidaceae)
Sığla ağaçları dünya üzerinde sadece ülkemizde bulunan, kışın yapraklarını döken tek evcikli, 20 m'ye kadar boylanabilen geniş taçlı ağaçlardır.Yaprak ve meyvelerinin şekilleriyle çınar ağacına benzerler. Ancak sığla ağacının hem yaprakları hem de meyveleri çınarınkinden küçüktür. Gövde koyu kahverengi olup kabukları düzensiz çatlaklıdır. Sürgünleri çıplak ve tomurcukları parlak açık yeşildir. Ülkemizde en geniş yayılımı Muğla'da olan sığla ağaçları, Marmaris, Köyceğiz Dalaman ve Fethiye ile az sayıda Denizli'nin içleri olan Beyağaç ve Tavas'ta bulunur. Yurdumuzda "günlük", "akgünlük" adlarıyla da bilinen sığla balsamı parfümeri sanayinde kullanılan en değerli ürünlerden biridir.
Sığla, parazit öldürür, bronşite iyi gelir
Tıbbi olarak sığla hem balsam şeklinde hem kurutulmuş reçine şeklinde bulunabilir. Kurutulmuş reçineleri aç karnına yutularak kullanılır. Balsam şeklinde kullanımı ise daha güçtür. Akışkan bir hale bulunan balsam genellikle leblebi tozu ile karıştırılarak basit hap şeklinde kullanılmaktadır. Sığla dahilen, ülser, gastrit gibi mide hastalıkları, astım, bronşit gibi solunum hastalıklarında, haricen, antiseptik, parazit öldürücü olarak ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.