Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Adaçayı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
ADAÇAYI
Salvia officinalis L. (Labiatae)
Ballıbabagiller ailesinden olan adaçayının taze veya kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Bu bitki 1 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir. Gövdesi dört köşeli, açık yeşil-boz renklidir. Adaçayının yaprakları basit olup açık renklidir. Üzeri tüylerle kaplı ollan yaprakların üst ve alt yüzeyi pürüzlü bir yapıdadır. Kenarları genellikle tam olan yaprakların şekli genellikle uzun bir ovaldir. Adaçayının çiçekleri diğer ballıbabagiller üyelerinin çiçeklerine göre daha büyük ve gösterişlidir. Beyaz, pembemsi-mavimsi ya da morumsu olan çiçekler iki dudaklıdır.
Adaçayı faranjit ve diş ağrısına iyi gelir
Anavatanı Akdeniz ve Küçük Asya olan bu bitki, günümüzde ılıman kuşakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Özellikle merkezi Avrupa'da süs bitkisi olarak yetiştirilen adaçayı kuvvetli bir kokuya sahiptir. İçinde tanen, acı maddeler ve uçucu yağ bulunur. Tıbbi olarak adaçayının kurutulmuş yaprakları ve su buharı distilasyonu sonucu elde edilen yağı kullanılır. Adaçayından elde edilen yağa "elma yağı" adı verilir. Adaçayı, genellikle infüzyon şeklinde, ağız yaraları, boğaz iltihapları, faranjit, diş ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Elma yağı ise haricen soğuk algınlığı, karın ağrısı, romatizma ağrılarında kullanılır. Elma yağı çok kuvvetli bir yağdır. Tek başına kullanıldığında ciltte yanmalara ve tahrişlere neden olabilir. Bu nedenle susam yağı gibi taşıyıcı yağlar ile birlikte kullanılmalıdır. Bu bitkinin hamilelik döneminde kullanılması sakıncalıdır.