Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mürver (Caprifoliaceae) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
MÜRVER
Sambucus nigra L. (Caprifoliaceae)
Hanımeligiller ailesinden olan mürver, yaprak döken çalı ya da küçük ağaç formunda olan bir bitkidir. Boyu 4-6 m'ye kadar uzayabilen bu bitkinin yaprakları parçalı olup yaprak kenarları dişlidir. 10-30 cm uzunluğunda olan yapraklar gövde üzerinde karşılıklı şekilde bulunur. Mürver çiçekleri 5-6 mm çapında, kirli beyaz veya açık sarı renkli olup yalancı şemsiye şeklinde dal uçlarında bulunur. Mürver meyveleri küçük bir üzüm şeklindedir. Koyu mor veya siyah olan bu meyveler 3-5 mm çapındadır. Avrupa ve Asya'da doğal olarak bulunan mürverler nemli ve yüksek yerleri tercih ederler.
İdrar söktürür, tas düşürür
Sinüzit tedavisi için kullanılabilir. Gıda olarak da kullanılan mürverin kimyasal yapısına bakıldığında içinde flavonoidler, triterpenler, uçucu yağ, pektin müsilaj, şeker ve "Sambunihrin" adı verilen bir bileşikler bulunur. Bu özellikleri nedeniyle "kara altın" olarak da anılan mürver, idrar söktürücü, yumuşatıcı ve yanma hissini önleyici olarak ayrıca soğuk algınlığı, grip, burun hastalıkları ve sinüzit tedavisinde kullanılır. Mürverin tıbbi olarak çoğunlukla kurtulmuş çiçekleri kullanılır. Bunun için 2-4 gr kuru çiçek infüzyon şeklinde günde 3 kez kullanılabilir. Mürver bitkisinin çiçekleri dışında kalan yaprak gövde, kök kısımları zehirlidir. Aşırı miktarda tüketildiğinde çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ancak çiçeklerinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılması sakıncalı olabilir. Ülkemizde tıbbi özellikleri veya daha çok tohum bulunur.