Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Cehri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
CEHRİ
Rhamnus frangula L. (Rhamnaceae)
Akdiken olarak da bilen cehri, cehrigiller ailesinden olup anavatanı Akdeniz olan bir bitkidir. Cehriler genellikle yaprak döken küçük ağaçlar ya da çalılar şeklindedir. Gövdeleri dikenli ya da dikensiz, koyu kırmızı ya da morumsu renklidir. Gövde kabuğu üzerinde yeşilimsi gözenekler bulunur. Yapraklan yeşil renkli, küçük, üçgenimsi ya da oval şekillidir. Cehri çiçekleri de küçük, beş parçalı Ve yeşilimsi beyaz renklidir. Meyveleri küçük bir erik şeklindedir, olgunlaştığında kırmızı renkli olan meyvelerin İçinde 2 veya 3 tohum bulunur.
Cehri şeker hastalığının tedavisinde yardımcı
Cehrinin tıbbi olarak kullanılan kısımları kurutulmuş gövde kabuğu ve meyveleridir. Cehrinin içinde çeşitli glikozitler, anthranoitler, "Glukofrangulin" ve "Frangulin" adı verilen kimyasal bileşikler bulunur. Cehri en çok müshil olarak kullanılan bir tıbbi bitkidir. Kurutulmuş kabukları veya kurutulmuş meyveleri bu amaçla kullanılır. Cehri vücuda alındıktan sonra genellikle 6-8 saat sonrasında etkili olur. Bunun dışında şeker hastalığının tedavisinde ve harici olarak bazı cilt hastalıklarında da kullanılır. Cehri dahilen alındığında bazı kişilerde karın ağrılarına ve kramplarına neden olabilir. Bunun yanında sindirim sistemi rahatsızlıkları olanların, hamilelerin, süt emzirenlerin, 1 2 yaşından küçüklerin ve yaşlıların kullanılması sakıncalıdır.