Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hintyağı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
HİNTYAĞI
Ricinus communis L (Euphorbiaceae)
Sütleğengiller ailesinden olan hintyağı bitkisinin anavatanı Etiyopya'dır. Otsu bir bitki olan hintyağı ülkemizin sıcak bölgelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilir ve morfolojik olarak çok farklılıklar göstermektedir. Yaprakçıkların kenarları dişli, uç kısmı sivridir. Bu bitkinin çiçekleri 20-60 cm'lik dik bir salkım şeklinde bulunur. Kırmızımsı-pembemsi olan bu çiçekler küre şeklinde görülür ve çınar kozalaklarını andırır. Hintyağı bitkisinin meyveleri 3 gözlü kapsül şeklindedir ve dış yüzeyleri yumuşak ve uzun dikenlerle kaplıdır. Meyvelerin içinde yuvarlak yapılı çok sayıda tohum bulunur. Bu tohumlar renk ve desen özellikleri nedeniyle barbunya tohumlarına benzer.
Romatizma ağrılarını hafifleştirici sebebi olarak bu bitkinin tohumlarının sıkılmasıyla elde edilen sabit yağı kullanılır. Renksiz ya da soluk sarı renkli olan bu yağın içinde "Palmitik", "Stearik", "Oleik", "Linoleik" ve "Risinoleik" asitler bulunur. Hint yağı en etkili müsillerden biridir. Bunun dışında bazı yanıkların tedavisinde, bronşitte, kulak ağrısı, hemoroit ve romatizma ağrılarında da kullanılmaktadır. Hintyağı bitkisi bazı kişilerde toksik etki gösterebilir. Bu nedenle Hintyağı çocuklarda, hamilelerde ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Ayrıca bazı kişilerde haricen kullanıldığında ciltte lekeler ya da tahrişlere neden olabilir.