Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Fesleğen hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
FESLEĞEN
Ocimum sanctum L, (Labiatae)
Adaçayıgiller ailesinden olan fesleğen ülkemizde genellikle hoş kokusu nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Fesleğen çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdeleri dört köşeli ve sık dallıdır. Yaprakları basit, karşılıklı olup uç kısmı sivri, dip kısmı yuvarlaktır. Yaprak büyüklüğü çeşitlere bağlı olarak büyük veya küçük olabilir. Fesleğen çiçekleri iki dudaklı ve beyaz renklidir.
Fesleğen kalp hastalıkları ve sinüzitte faydalı
Fesleğenin tıbbi olarak kurutulmuş yaprakları kullanılır. Kültüre alınmış fesleğen yaprakları 2,5-7,5 cm uzunluğunda 1-3 cm genişliğindedir. Bu yaprakların kendine has hoş bir kokusu vardır. Tadı keskindir. Fesleğenin içinde, sabit yağ, uçucu yağ, tanen ve eugenol adı verilen bileşikler vardır. Tıbbi olarak fesleğen artirit, astım, bronşit, soğuk algınlığı ve nezle tedavisinde kullanılır. Bunun dışında kulak ağrısı, kalp hastalıkları, sıtma, sinüzit, yılan sokması, mide ağrısı ve kusmada da geleneksel olarak kullanılmaktadır. Fesleğen bitkisi yan etkileri olmayan bir bitkidir. Ancak fesleğenin hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması sakıncalıdır.