Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aspir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
ASPİR
Carthamus tinctorius L. (Asteraceae)
Papatyagiller ailesinden olan aspir Akdeniz havzasında, Afrika ve Çin'de doğal olarak bulunan, ancak tüm dünya genelinde kültürü yapılan ekonomik bir bitkidir. Gövdesi beyazımsı renkli, silindirik yapılı ve oldukça serttir. Yaprakları basit, sapsız, yumurtamsı veya mızrak şeklinde ve kenarları dikenlidir. Çiçekleri 2,5-4 cm çapında olup bir başcıkta 30-90 adet bulunur. Sadece tüpsü çiçeklerden oluşan aspir çiçekleri, sarı-kavuniçi renkli olup bu tüpsü çiçeklerin boyu yaklaşık 4 cm uzunluğundadır.
Ağrılı ve iltihaplı yaralan iyileştirir
Önemli bir boya bitkisi olan aspirin tıbbi amaçla, kurutulmuş çiçekleri kullanılır. Kuruduğunda kırmızı-kahve renkli olan aspir çiçekleri çoğu zaman aktarlarda safran yerine satılır. Aspir çiçekleri içinde "Carthamin" adı verilen bir glikozit ile çeşitli flavonoitler bulunur. Aspir çiçekleri tıbbi olarak menstrüasyonun düzenlenmesinde, ağrılı ve iltihaplı yaraların tedavisinde ve arterosklerozun önlenmesinde kullanılır. Bunun dışında halk arasında, terletici, kabız edici, gebeliği önleyici, yumuşatıcı ve kurt düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Aspir çiçekleri günlük 3-9 gr olmak üzere infüzyon veya dekoksiyon şeklinde kullanılabilir. Aspir bitkisinin hamileler ve ülser hastaları tarafından kullanılması uygun değildir.