Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Isırgan hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
ISIRGAN
Urtica dioica L. & Urtica urens L. (Urticaceae)
Günümüzde en popüler şifalı bitkilerden biri olan ısırgan, ılıman kuşakta ye alan tüm ülkelerde yetişebilen kozmopolit bir türdür. Isırgan adıyla ülkemizde hem "Urtica dioica" türü hem de "Urtica urens" türü kullanılmaktadır. Her iki tür morfolojik olarak birbirine benzer. Ancak U. Dioica türü çok yıllık otsu bir türdür ve boyu 150 cm'ye kadar ulaşabilir. Urtica urens türü ise tek yıllık bir tür olup boyu 50 cm'yi geçmez. Bu özellikleri dışında her iki ısırganın çiçekleri ve yaprakları birbirine benzer. Bu bitkilerin her ikisinde de sert ve batıcı salgı tüyleri vardır. Bu tüylerin içindeki yakıcı madde nedeniyle, bitkiye dokunulduğunda deride yanmalara neden olur. Isırgan bitkisinin tıbbi olarak yaprakları ve tohumları kullanılır.
Isırgan ateş düşürmede etkili
Isırgan bitkisi kimyasal içerik açısından zengin bir türdür. Bu bitkinin yapısında yağ asitleri, terpenler, triterpenler, "Sterol" ve "Kumarin" gibi bileşikler bulunur. Isırgan rizomları tıbbi olarak, idrar yolları hastalıkları kullanılır ve iyi bir idrar söktürücüdür. Bunun dışında astım, öksürük, diare, ateş, hemoroit, burun kanamaları ve yılan sokmalarında kullanılır. Isırgan bitkisi kozmetik olarak da saçlar için çok faydalı bir türdür. Isırgan, saçların kısa sürede uzamasını sağlar ve kepeği önler. Isırgan yaprakları da benzer amaçlarla, infüzyon şeklinde kullanılır.