Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Kolesterol Nedir?
Çoğumuz gibi siz de belki kolesterolün kalbinizi ve damarlarınızı nasıl etkileyeceğinizi şimdiye kadar düşünmemiş olabilirsiniz. Doktorunuz kolesterol düzeyinizin yüksek olduğunu, diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisi gerektiğini size söyledi. 

Yüksek kolesterol kişilerin yaşamları boyunca etkileyen, en sık görülen durumlardan biridir. Kolesterol yüksekliğinin damarlarınız ya da kalbiniz üzerindeki etkilerini hissedemezsiniz. Doktorunuzun düşüncelerini ve ne yapmanız gerektiğini de tam olarak anlayamamış olabilirsiniz. 

Doktorunuz size reçetede yazdığı gibi modern ilaçlar dahil günümüzde sorununuzla ilgili uzun dönemli tedavilerin bulunması nedeniyle şanslısınız. İlaç kullanırken kendinizi rahat hissetmeniz için bu ilaçlarla ilgili daha fazla şey bilmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Kolesterol nedir?
Belirli bir zamanda ortalama bir kadın veya erkeğin kanında bir çay kaşığı kolesterol dolaşır. Kolesterolün kendisi vücudun hücrelerini yenilemek için kullandığı ve kan dolaşımıyla gereken yerlere taşıdığı yağlı bir maddedir. 

Kolesterol nereden gelir?
Kolesterolün bir bölümü tam yağlı süt, peynir ve tereyağ gibi yediğimiz besinlerden gelirken büyük bölümü ise vücutta üretilir. Kolesterolün LDL olarak adlandırılan bir formu yağları vücutta taşımak için kullanılır. Bu nedenle beslenmemizdeki yağ miktarını azaltmak önem taşımaktadır. Doymuş yağların yenilmesi LDL kolesterolü yükseltmektedir. Kolesterolünüz fazla ise kan dolaşımında ekstra kolesterol kalmakta ve bu da sorunlara neden olabilmektedir. 

Doymuş yağ nedir ve niçin önemlidir?
Yağlar birçok formda bulunabilir. Doymuş yağlar et, süt, tereyağ ve peynir gibi hayvansal kökenli veya hindistan cevizi gibi bitkisel kökenli olabilir. Doymuş yağların yenilmesi kanda LDL kolesterolün çok fazla yükselmesine neden olabilir. Doymuş yağ oranı yüksek olan besinlerin az tüketilmesi, diyetteki kolesterol miktarını düşürmenin önemli bir parçasıdır. 

Yüksek kolesterolün görülme sıklığı nedir?
Çok sık görülen bir durumdur. Genel olarak 5.2 mmol/L'nin (200 mg/dl) üzerindeki bir kolesterol düzeyinin kalp hastalığı riskini arttırdığı kabul edilmektedir. Dünya çapında milyonlarca kişinin kolesterolü yüksektir. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon kadar sık görülen bir durumdur. 

LDL kolesterol niçin kötüdür?
Kanda çok fazla LDL bulunması, atardamarların iç duvarında "plak" adı verilen birikimlere neden olur. Zamanla bu plaklar genişleyerek damarı daraltır ve oksijenden zengin kanın vücudun bazı bölümlerine gitmesini engeller. Kalbin kendi atardamarları bu plaklarla daraldığında kalp kasına yeterli oksijen gidemez ve bu durum kalp krizi ile sonlanabilir. Beyindeki bir atardamarda aynı olay ortaya çıkarsa "inme" sonucunda kişide felç meydana gelebilir. Her ikisi de ağır sağlık sorunlarıdır. Sonuç olarak yüksek kolesterol sizin için kaçınabileceğiniz gereksiz bir ekstra risk nedenidir. 

Yüksek kolesterolü olan kişi hasta mıdır?
Yüksek kolesterolü olmak hasta olduğunuz anlamına gelmez ama değiştirmediğiniz takdirde bu durum sizin hastalanmanıza yol açacaktır. Tedavi edilmeyen yüksek kolesterol kalp hastalığı ve inme yönünden ekstra risk anlamına gelir. 

Yüksek kolesterol için neden ilaç alıyorum?
Sizin için doğru tedavi başka biri için doğru tedaviden farklı olabilir. Bazı kişiler sadece yedikleri şeyleri değiştirerek ve egzersiz yaparak kolesterol düzeylerini düşürebilirler. Sözgelimi yüksek kolesterolü olan dostlarınızdan bazılarının kolesterol düzeylerini yeniden dengeye oturtmak için egzersiz ve diyet yeterli olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:08:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Ağrı Kesicileri Güvenli ve Etkin Kullanmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Ağrı Kesicileri Güvenli ve Etkin Kullanmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?
ağrı kesicileri nasıl kullanmalı? • Sağlık sorunlarınızın farkında olun: Kan pıhtılaşmasını azaltan ilaçlar kullanıyorsanız, böbrek hastalığı, ülser veya aspirin alerjiniz varsa NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen) almanız sakıncalıdır.  • İlaç etkileşimlerinden kaçının: Başka nedenlerle kullandığınız ilaçlar varsa ağrı kesici almadan önce doktor veya...
»» devamını oku »»
Ayak Bakımı ve Sağlığımız
Ayak Bakımı ve Sağlığımız
Ayak Bakımının Sağlığımız İçin Önemi  Yaz aylarında sıcak ve nemli ortamda bakımsız kalan ayakların parmak aralarında kolayca ortaya çıkan mantar hastalığı kaşıntı, kızartı, kabarcıklar ve deri soyulmasıyla kendini belli eder. Yazın sürekli kapalı ayakkabı giymek, ayak temizliğine özen göstermemek ve ayakları uzun süre ıslak ve nemli bırakmak ayakta mantar hastalığının daha...
»» devamını oku »»
Hepatit A Nedir?
Hepatit A Nedir?
Hepatit A Nedir? Hepatit A son derece bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Hepatit A karaciğeri tutar ve çeşitli derecede hastalığa neden olur. Her yıl dünyada 1.4 milyon kişi hepatit A hastalığına yakalanmaktadır. Hepatit A genel temizlik koşullarının kötü olduğu bölgelerde daha sık görülür. Hepatit A tifo'dan 10 ile 100 kat, kolera'dan 1000 kat daha sık görülür. Zaman zaman...
»» devamını oku »»
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Nedir? Çoğumuz gibi siz de belki kolesterolün kalbinizi ve damarlarınızı nasıl etkileyeceğinizi şimdiye kadar düşünmemiş olabilirsiniz. Doktorunuz kolesterol düzeyinizin yüksek olduğunu, diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisi gerektiğini size söyledi.  Yüksek kolesterol kişilerin yaşamları boyunca etkileyen, en sık görülen durumlardan biridir....
»» devamını oku »»
Vücut İmajı Nedir
Vücut İmajı Nedir
Vücut İmajı: Aynaya baktığımızda ne görüyoruz? Bir boy aynasına baktığımızda, aklımızdan farklı şeyler geçebilir: Kendimizi çok zayıf ya da çok şişman bulabiliriz ya da yüzümüzdeki kırışıklıklara odaklanırız. Ama sonuç olarak aynadaki görüntümüzü beğenir ya da beğenmeyiz ve aynadaki görüntümüz hakkında bir karar veririz. İşte bu karar, bizim vücut imajımızdır, yani aynadaki...
»» devamını oku »»
İnsan Bağışıklık Eksikliği Virüsü (HIV) ve AIDS
İnsan Bağışıklık Eksikliği Virüsü (HIV) ve AIDS
İnsan Bağışıklık Eksikliği Virüsü (HIV) İnsan bağışıklık eksikliği virüsü (HIV) enfeksiyonu, lenfosit olarak adlandırılan akyuvarları yok eden virüsün yol açtığı enfeksiyondur, edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromuna (AIDS) ve bağışıklığın bozulmasından kaynaklanan başka hastalıklara yol açar.  1980'lerin ilk yıllarında epidemiyologlar (hastalıkların sıklığı ve dağılımını...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder