Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kolesterol Hakkında Soru ve Cevaplar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kolesterol Testi
Kolesterol nedir?
Kolesterol vücudun normal işlevlerini yerine getirmesinde yaşamsal önemi olan yağ benzeri bir maddedir. Ne var ki kolesterolün kan akımındaki düzeyleri çok yüksek ise kolesterol atardamarların duvarında birikebilir ve burada zaman içinde damarı tıkayan "plaklar" oluşturabilir. Kalbinizin atardamarları kolesterolden etkilenirse içlerindeki kan akımı yavaşlar ve bu muhtemelen kalp krizine neden olur.
Yüksek kolesterol için ne yapabilirim?
Yüksek kolesterolünüz olduğu teşhis edilmişse yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak diyet ve egzersizle bunu kontrol altına alabilirsiniz. Doktorunuz size diyetinizde yapacağız değişimler ve uygun egzersiz programı konusunda önerilerde bulunacaktır.
Kolesterol nereden gelir?
Vücudun kendi kolesterolünü yapar. Gerçekte diyetimizde küçük miktarda kolesterol alırız. Yumurta sarısı ve karaciğer büyük miktarda kolesterol içerir ama meyve, sebzeler ve balık gibi birçok besindeki kolesterol miktarı düşüktür.
Yüksek kolesterol ne anlama gelir?
Genel olarak kolesterol düzeyinin 5.2 mmol/l'nin (200 mg/dl) üzerinde olması kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.
Doymamış ve doymuş yağ nedir?
Yediğimiz besinlerde doymuş ve doymamış olmak üzere- başlıca iki tip yağ vardır. Doymuş yağlar esasen hayvansal kökenlidir. Et, süt, tereyağı ve peynirdeki yağlar doymuş yağa örnek verilebilir. Kolesterol düzeyini düşürmek isteyenlerin bu tip yağlardan kaçınmalar gerekir. Birçok hazır besinde doymuş yağlar bulunduğundan bunlardan kaçınmak gerekir.
Hangi besinlerden kaçınmalı hangilerini yemeliyim?
Süt ürünleri, yumurtalar, yağlı etler ve hazır besinler kolesterol düzeyinizi düşürmek istiyorsanız kesmeniz gereken ürünlerdir. Tahıl, taze meyve, sebze, balık ve tavuk genellikle kolesterol düşürücü diyetin birer parçasıdır. Ancak bazen kolesterol düzeylerini düşürmede diyet tek başına yeterli olmayabilir. Bu durumda doktorunuz kolesterol düşürücü bir ilaç verecektir.
Kolesterol kalp hastalığına katkıda bulunan tek faktör müdür?
Hayır. Kalp hastalığı gelişme riskini gösteren diğer faktörler yüksek tansiyon, şişmanlık, egzersiz eksikliği ve sigaradır.