Oniki Parmak Bağırsağı Ülseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Oniki Parmak Bağırsağı Ülseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Oniki parmak bağırsağı ülseri (Duodenum Ülseri, Duodenal Ülser) nedir?
En sık görülen ülser tipidir. Genellikle oniki parmak bağırsağının ilk birkaç santimetresi içinde gelişir. Ülser sayısı ve boyutları kişiden kişiye farklı olabilir. Ancak oniki parmak bağırsağı ülserleri genellikle mide ülserlerinden daha küçüktür. Sıklıkla 40-50 yaşlar arasında rastlanır. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan 4 kat daha fazladır. 

Oniki parmak bağırsağı ülserinin belirtileri nelerdir?
- Karnın üst kısmında ağrı vardır. Mide ülserlerinin aksine, ağrı genellikle açken hissedilir ve yemek yenmesi ağrıyı hafifletir. Gece yarısından sonra hastayı uyandırabilir. Sırta ve sağ omuza vurabilir. Genellikle bahar mevsimlerinde ve ruhsal gerilimin arttığı dönemlerde şiddetlenme gösterir. 

- Karnın üst kısmında ekşime, yanma ve dolgunluk hissi 

- Bulantı-kusma. Genellikle az miktarda mide sıvısı kusulur. 

- Koyu katran renginde dışkılama veya dışkıda kan varlığı Hastalarda hiç mide yakınması olmaksızın baş ağrısı, sinirlilik gibi tipik olmayan şikayetler görülebilir veya kanama, delinme, yırtılma gibi ülser komplikasyonu bulguları ile ortaya çıkabilir. 

Oniki parmak bağırsağı ülseri neden olur?
Aşırı mide asit salgısı suçlanan temel faktördür. 

Kalıtımsal faktörler, kan grubunun O olması, gastrinoma gibi endokrin tümörler, kronik anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar, siroz ve kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar, cerrahi girişimler, travma, yanıklar ülser gelişiminde rol oynayabilir. 

Yukarıdaki faktörler oniki parmak bağırsağı ülseri gelişiminde rol oynamakla beraber son yıllarda özellikle Helicobacter pylori adlı bir bakteri enfeksiyonu üzerinde durulmaktadır. Bu teoriye göre H. Pylori''nin çeşitli enzimler salgılayarak ülsere neden olduğu düşünülmektedir. Oniki parmak bağırsağı ülseri vakalarının %92''sinde H. Pylori mevcuttur. 

Oniki parmak bağırsağı ülseri nasıl tedavi edilir?
Tedavinin temel amacı şikayetlerin giderilmesi, ülser iyileşmesinin hızlandırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin engellenmesi yönündedir. 

- Tedavide diyetin yeri tartışmalıdır. Hastaya özel kısıtlamalar ve süt gibi asit salgısını arttıran besinlerin kesilmesi ülser iyileşmesini hızlandırabilir. 

- İlaç tedavisinde antasitler, sukralfat, H2-reseptör antagonistleri, proton pompa inhibitörleri (PPİ), bizmut preperatları, prostaglandin E2 ve F2a, antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir. 

- Çeşitli antibiyotikler ve yukarıdaki bazı ilaçlar kombine edilerek Helicobacter pylori tedavisi yapılabilir. 

- Kanama, delinme, tıkanıklık gibi komplikasyonlar gelişmiş vakalarda cerrahi tedaviye gidilebilir. 

Oniki parmak bağırsağı ülserinden korunmanın yolları
- Sindirim sisteminizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durun. 

- Mümkün oldukça posalı gıdalarla beslenin. 

- Sigarayı kesinlikle bırakın. 

- Alkol alıyorsanız aşırıya kaçmayın. 

Oniki parmak bağırsağı ülserinde hangi durumda doktora başvurulmalı?

- Oniki parmak bağırsağı ülseriniz varsa ve halsizlik, çabuk yorulma gibi kansızlık şikayetlerinden yakınıyorsanız. Ülseriniz, sizin fark edemeyeceğiniz şekilde gizlice kanıyor olabilir. 

- Oniki parmak bağırsağı ülseriniz varsa ve aniden şiddetli sırt ağrısı gelişirse. Ülseriniz bağırsak duvarını deliyor veya delmiş olabilir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Oniki parmak bağırsağı ülseri şikayetleriniz varsa ve kahve telvesi gibi koyu kan kusarsanız veya katran gibi koyu kanlı dışkı yaparsanız. Bunlar bağırsak kanaması belirtileridir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Oniki parmak bağırsağı ülseriniz varsa ve vücudunuz soğuyor, kendinizi bayılacakmış gibi hissediyorsanız veya gerçekten bayılırsanız. Bunlar yoğun kan kaybına bağlı şok belirtileridir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:11:32
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Periferik Nöropati
Periferik Nöropati
Periferik nöropati nedir? Periferik nöropati, omuriliği vücudun her yanı ile bağlayan periferik sinirlerin çeşitli faktörlerce hasarlanmasından ileri gelen ağrılı bir durumdur.  Periferik (çevrel) sinirler uzun ve kırılgan bir yapıda olduğundan çeşitli etmenler bu sinirleri kolayca tahrip edebilir  Periferik nöropati belirtileri nelerdir? - Sebebi ne olursa olsun periferik...
»» devamını oku »»
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar Kesik ve küçük yaralanmalar nedir? Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda sık karşılaştığımız olaylardır. Meydana gelen hasar çoğunlukla kendiliğinden geçse de alınması gereken bir takım önlemler vardır. Yara mutlaka temizlenmeli ve kanama durdurulmalıdır. Kesikler ve yaralanmalar çok değişik şekillerde meydana gelebilir.  Bıçak gibi...
»» devamını oku »»
Gebelik Sorunları
Gebelik Sorunları
Gebelik Sorunları nelerdir? Gebeliklerin çoğu tıbbi yönden olaysız bir biçimde ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesiyle sonuçlanır. Ancak her hamile kadın normal bir gebelikte aşağıdaki sorunların ortaya çıkmasına karşı hazırlıklı olmalıdır.  Gebelik sorunları belirtileri nelerdir? - İlk üç ayda Adetlerin kesilmesi, sabah bulantıları ve gebelik kusmaları, iştah...
»» devamını oku »»
Mesane Kanseri
Mesane Kanseri
Mesane kanseri nedir? Mesanenin en iç tabakasından çıkan tümörler olup, tümü habis kabul edilir. Selim mesane tümörü yoktur. Mesane kanseri çoğunlukla yakın organlara yayılır. Mesaneyi tümüyle kaplayabilir, alt karın duvarına yayılabilir. Çoğunluğu yaşlı olan hastalarda hızlı seyreder ve nükseder. Görülme sıklığı erkekte 100 binde 25, kadında 100 binde 8 kadardır.  Mesane...
»» devamını oku »»
Atriyal Septal Defekt
Atriyal Septal Defekt
Atriyal Septal Defekt ( ASD) nedir? Atriyumlar arasındaki bölmenin (septumun) açık olmasıdır. Sık rastlanan bir doğumsal kalp anomalisidir.  Atriyal Septal Defekt ( ASD)  belirtileri nelerdir? - Kalpte dinleme bulguları  Atriyal Septal Defekt ( ASD) için yapılan testler - Göğüs radyoskopisi: hiler dans  - EKG  - Göğüs teleradyografisi  - Kalp kateterizasyonu  Atriyal Septal...
»» devamını oku »»
Baş Ağrısından Kurtulmak İçin Ne Yapmalıyız?
Baş Ağrısından Kurtulmak İçin Ne Yapmalıyız?
Baş ağrısından kurtulmanın yolları 5 hastadan 4’ ü migren sorunu yaşıyor: Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 raporuna göre; baş ağrısı nedeniyle doktora başvuran hastaların %30’u migren, %35’i gerilim tipi baş ağrısı, %12’si ise migren ve gerilim tipi baş ağrısından şikayetçidir. %6 oranında aşırı ilaç kullanımı nedeni ile baş ağrısı görülmektedir. Bunların çoğunun kökeninde...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder