Periferik Nöropati

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Periferik Nöropati hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Periferik nöropati nedir?
Periferik nöropati, omuriliği vücudun her yanı ile bağlayan periferik sinirlerin çeşitli faktörlerce hasarlanmasından ileri gelen ağrılı bir durumdur. 

Periferik (çevrel) sinirler uzun ve kırılgan bir yapıda olduğundan çeşitli etmenler bu sinirleri kolayca tahrip edebilir 

Periferik nöropati belirtileri nelerdir?
- Sebebi ne olursa olsun periferik nöropati genellikle el ve ayak parmaklarında duyu kaybı veya karıncalanma ile başlayıp yavaş yavaş yukarı doğru yayılma gösterir. 

- Semptomlar kimi zaman hiç hissedilmezken özellikle geceleri dayanılmaz bir hal alabilir. Kimi hastalarda semptomlarda sabit bir gidiş görülür. 

Başlıca semptomları: 
Karıncalanma ve batma hissi görünmeyen bir eldiven ya da çorap giyme hissi 

Yakıcı ya da dondurucu bir ağrı 

Keskin bir cismin batmasına veya elektrik çarpmasına benzer ağrı 

Hafif bir dokunmayla bile aşırı duyarlılık 

Kas zayıflığı denge ve koordinasyon kaybıdır. 

- Ayağa kalkıldığında kan basıncında düşme, kabızlık ya da ishal, gece terlemeleri, idrar kaçırma ya da iktidarsızlık da periferik nöropatinin semptomları arasında olabilir 

Periferik nöropati nedenleri
- Periferik nöropatiye yol açan sinir hasarının başlıca nedenleri diyabet (şeker hastalığı), alkolizm, otoimmun hastalıklar (romatoid artrit ve lupus gibi) ve toksik maddelere maruz kalınmasıdır. 

- Viral ve bakteriyel infeksiyonlar, kanser, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, vitamin noksanlıkları ve tek bir sinir üzerine baskı yapan durumlar da (karpal tünel sendromu gibi) periferik nöropatiye neden olabilirler. 

- Böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, az çalışan tiroid bezi ve kalıtsal anormallikleri de periferik nöropati nedenleri arasında sayabiliriz. 

- Bazen hastada hiçbir neden bulunamaz. 

Periferik nöropati nasıl tedavi edilir?
Tedavinin başarısı genellikle nöropatinin nedeninin belirlenmesine bağlıdır. Örneğin nöropatininsebbi bir ilaçsa, o ilacın kesilmesi olayı durdurabilir. Eğer nöropati sinir üzerindeki bir baskıdan kaynaklanıyorsa bu baskı cerrahi girişimle giderilebilir. 

Periferik nöropati hastalığında nelere dikkat etmeli?

Periferik nöropatide ayaklar
Dar ayakkabı ve çoraplar ağrıyı ve batma hissini artırabilir. Yumuşak keten çoraplar ve rahat ayakkabılar giyilmelidir. Ayakta ülser varsa gecikmeden tedavi edilmelidir. 

Periferik nöropatide el ve ayaklara soğuk su banyosu: 
Yanıcı ağrı olduğu takdirde el ve ayaklarınızı günde iki defa 15 dakika süreyle soğuk (ama buzlu değil) suya sokun. Bu uygulama, özelikle gece rahat etmenizi sağlar. Soğuk uygulamadan sonra deriyi yumuşatıcı bir krem sürülmelidir. 

Periferik nöropatide masaj
El ve ayaklara masaj yapılması dolaşımı düzeltir ve sinirlerin uyarılmasını sağlar, ağrıları geçici bir süre dindirir. 

Periferik nöropati hastalığında yürüyüş
Ayaklarınızda ağrı ve acı duyuyorsanız yürüyüş yapın. Ayaktaki dolaşımın artması, ağrını dinmesine yardımcı olacaktır. 

Periferik nöropatide stresten kaçınma 
Stres, nöropati semptomlarını ağırlaştıran bir faktördür. Stres giderici gevşeme egzersizleri gibi önlemler alın. Kafein ve nikotinden uzak durun. Bunlar ağrıyı şiddetlendirirler. Periferik nöropatiyle sıklıkla birlikte görülen durumlar olan uykusuzluk ve depresyonun tedavisi gerekir. 

Periferik nöropati için etkin tedavi arayışları devam etmektedir. Bu konuda umut veren yeni tedaviler: 
- Sinir büyüme faktörleri - vücuda küçük sinir liflerini onarma mesajı veren doğal kimyasal maddelerdir. 

- Alfa-lipoik asit - Antioksidan bir madde olup diyabetik nöropati tedavisinde denenmektedir. 

•- Diğer tedaviler - Kalsiyum kanal blokerleri ve Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar sinir hasarını yavaşlatabilirler. Diyabetik nöropati için selektif serotonin gerialım inhibtörleri (SSRI) ve aldoz redüktaz inhibitörleri umut vadetmektedir. 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 08:57:02
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Menenjit
Menenjit
Menenjit nedir? Menenjit, beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanmasıdır . Hemen hemen bütün vakalarda vücudun başka bir bölgesinde (kulak, sinüsler, üst solunum yolları) görülen bir enfeksiyona bağlı olarak gelişir. Menenjit bakterilere bağlıysa çok acil tıbbi yardım gerektirir. Eğer zamanında tedavi edilmezse birkaç saat içinde kalıcı nörolojik bozukluğa, hatta ölüme neden...
»» devamını oku »»
Safra Taşları
Safra Taşları
Safra taşlar ı ( Kolelitiyaz) nedir? Safra kesesi, karaciğerde üretilen safra sıvısını depolayan armut şeklinde bir organdır. Karaciğerin hemen arkasında bulunur ve safra yolları vasıtasıyla hem karaciğere hem de oniki parmak bağırsağına bağlanır.  Safra taşları, karaciğer dışı safra yolları ve safra kesesinde görülen kristal benzeri oluşumlardır. Ender olarak karaciğer içi...
»» devamını oku »»
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri ( Over Kanseri) nedir?  Yumurtalık kanseri her yaşta görülmekle beraber menopoz sonrası daha sıktır. Vakaların çoğunda hastalık ileri evrelere ulaştığında tanı konabilir. Kadınlarda sık görülen ölüm sebeplerinden biri olduğu için erken teşhis önem kazanmaktadır. Yumurtalık kanserlerinin %96-98''i yumurtalıklardan köken alırken geriye kalanlar ise diğer...
»» devamını oku »»
Mantar Zehirlenmesi
Mantar Zehirlenmesi
Mantar zehirlenmesi nedir? Amanita cinsi mantarların yanlışlıkla yenmesi zehirlenmeye yol açabilir. Amanita muscaria mantarı, sindirim ve sinir sistemleri üzerinde etki gösterir. Amanita phalloides mantarının ise başta karaciğer, böbrek ve kalp olmak üzere bütün doku hücrelerinde zehirli etkisi vardır. Amanita phalloides toksini ısıya duyarlıdır. Bu yüzden ancak mantarı çiğ...
»» devamını oku »»
Aort Darlığı
Aort Darlığı
Aort Darlığı ( Aort Stenozu) nedir? Aort alanının 2 cm 2 ' nin altına inecek şekilde daralmasıdır.  Aort darlığının belirtileri - Semptom vermeyebilir  - Angina pektoris  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Baş dönmesi ve bayılma atakları  - Aort odağında üfürüm  - Nabız bozukluğu  Aort darlığının olma nedenleri - Romatizmal endokardit  - Doğumsal anormallik  -...
»» devamını oku »»
Parkinson Hastalığı
Parkinson Hastalığı
Parkinson Hastalığı ( Paralysis agitans) nedir? Titreme, kaslarda sertlik ve reflekslerin kaybı ile kendini belli eden bir hastalıktır.  Her iki cinsiyette ve her ırkta görülür. Genellikle 50-65 yaşlar arasında başlar, bu yaş grubundakilerin yaklaşık %1''inde görülür. Hastaların yarısında ilaç tedavisi 10 yıl süreyle başarılı olur ve önemli bir düşkünlük ortaya çıkmaz....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder