Kesikler ve Küçük Yaralanmalar

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kesikler ve Küçük Yaralanmalar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar

Kesik ve küçük yaralanmalar nedir?
Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda sık karşılaştığımız olaylardır. Meydana gelen hasar çoğunlukla kendiliğinden geçse de alınması gereken bir takım önlemler vardır. Yara mutlaka temizlenmeli ve kanama durdurulmalıdır. Kesikler ve yaralanmalar çok değişik şekillerde meydana gelebilir. 

Bıçak gibi kesici bir aletle meydana gelen yaralanmalar: Eğer kesi derinse yoğun kanama meydana gelebilir. Kaslar, kas kirişleri ve sinirler zedelenebilir. Yara mikrop kaparsa enfeksiyon görülebilir. 

Kırık bir cam veya buna benzer kenarları düzensiz kesici maddelerle meydana gelen yaralanmalar: Basit bir kesikten öte daha derin dokular hasar görebilir. Enfeksiyon riski daha yüksektir. 

Derinin sert bir yüzey tarafından tahriş edilmesi sonucu meydana gelen yaralanmalar: Derideki küçük kan damarları hasar görür. Sızma şeklinde kanama oluşur. Tahriş olan bölge diğer yaralanma şekillerinden daha büyük ve yara yüzeyi daha kirli olduğu için kolayca bakteri bulaşabilir. Enfeksiyon riski yüksektir. 

Batma, delinme şeklinde meydana gelen yaralanmalar: Çivi gibi delici maddeler yaralanmaya neden olur. Nadiren yoğun kanama görülür. Fakat derin dokular hasara uğrar ve tetanoz riski vardır. 

Kesik ve küçük yaralanmaların belirtileri
Tüm kesik ve küçük yaralanmalarda en büyük tehlike enfeksiyondur. Özellikle yaralanma hayvan ısırıklarına bağlıysa, derin ve karışıksa, veya yara düzgün şekilde temizlenmemişse enfeksiyon ihtimali artar. Enfeksiyon belirti ve bulguları arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

- Yaradan akıntı gelmesi, yara civarında kızarıklık ve şişkinlik olması, ağrının şiddetlenmesi 

- Ateş, lenf bezlerinde büyüme 

- Yara etrafındaki damarların belirginleşmesi 

Kesiklerin ve küçük yaralanmaların tedavisi nasıl yapılır?
Yarayı veya kesiği temizlemeden önce ellerinizi mutlaka sabunlu suyla yıkamalısınız. 

- Kesiğin bir müddet kanamasına müsaade edin. Böylece yara içindeki pislik dışarıya akacaktır. 

- Yarayı yumuşak bir sabunla bol su akıtarak yıkayın. 

- Daha sonra elinizde bulunan antiseptik solüsyonla yarayı temizleyin. Temizleme işlemini yaranın merkezinden başlayarak dışarıya doğru süpürme hareketiyle yapın ve süpürme hareketini kullandığınız malzemenin -gazlı bez, pamuk, temiz bez parçası her seferinde temiz bir tarafıyla tekrarlayın. 

- Temizlik işlemi bittikten sonra steril bir gazlı bezle veya temiz bir bez parçasıyla yaranın üzerine hafifçe basın. Kanama durduktan sonra yarayı kapatın. 

- Eğer elinizin altında antibiyotikli pomadlar varsa, temizleme işlemi sonrası bu pomadları ince bir tabaka halinde doğrudan doğruya yara bölgesine sürebilirsiniz. Fakat delinme şeklinde bir yara söz konusuysa pomad kullanmamalısınız. 

Kesik ve küçük yaralanmalarda ne zaman doktora başvurulmalı?
- Üzerine basmanıza rağmen kanama durmuyorsa. Yaranın dikilmesi gerekebilir. 

- İç kanama şüpheniz varsa. Belirtiler arasında; halsizlik, hızlı soluk alıp verme ve yara boyutuyla açıklanamayacak derecede ağrı sayılabilir. 

- Eğer hastada kemik kırığı veya özellikle karın içi yaralanma şüphesi varsa. 

- Kesik veya yaralanma kafada ise. Kafa travması şüphesi varsa. 

- Yara, eklemlerin veya parmakların hareketini engelliyorsa. 

- Kesik veya yaralanma yüzde veya estetik kaygı duyulan bir bölgedeyse. 

- Hasta son beş yıl içinde tetanoz aşısı olmamışsa. 

- Enfeksiyon belirtileri varsa. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 09:31:05
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı ( Otitis Media) nedir? Kulak ağrısı nedenleri arasında ilk sırada gelir. Sıklıkla çocuklarda görülmekle beraber yetişkinler de otitis media geçirebilir. Genellikle soğuk algınlığı, grip veya bir başka solunum yolları enfeksiyonuyla beraber görülür. Bunun sebebi; orta kulağın, östaki tüpü adı verilen bir kanalla solunum yollarına bağlı olmasıdır.  Otitis...
»» devamını oku »»
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri "Varicella zoster virüsü" çok bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğine neden olur. Çocuklarda genellikle hafif geçer, ama özellikle lösemi ve diğer bağışıklık önleyen hastalıkları olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Su çiçeği havadaki mikroplu taneciklerden ve deri lezyonlarından çıkan sıvı ile ya da mikroplanmış malzemeler...
»» devamını oku »»
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit ( Mikrobik Sarılık, Bulaşıcı Sarılık) nedir?   Çeşitli virüslerin neden olduğu akut karaciğer iltihabıdır. Hepatit A, B, C, D ve E olarak bilinir. Virüsler dışında alkolizm, bazı ilaçlar, bazı zehirli maddeler ve vücudun karaciğere karşı kendi kendine ürettiği antikorlar da hepatite neden olabilir.  Hepatite neden olan virüsler farklı yollarla bulaşır. Bunların ortak...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızamık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kızamık Belirtileri ve Tedavisi
Kızamık Bu yüksek derecede mikrobik viral hastalık daha çok çocukluk döneminde geçirilir. Bebeklerin ilk altı ile sekiz ay süresince anneden aldıkları doğal bağışıklığı vardır, daha sonra yapılan aşılar kızamık vakalarının sayısını önemli ölçüde düşürmüştür. Kızamığa yakalanan çocuklar için bu hastalık hala bir tehlike olmaya devam etmektedir; 15 çocuktan birinde hastalık...
»» devamını oku »»
Sara
Sara
Sara ( Epilepsi) nedir? Epilepsi ani başlayan, kendiliğinden geçebilen, tekrarlamaya eğilimli nörolojik bir hastalıktır. Temel olarak bir beyin fonksiyon bozukluğudur. Beyin hücrelerindeki elektriksel uyarılarda dengesizlik söz konusudur. Bu uyarılar epilepsi hastalığına özgü nöbetlerin ortaya çıkmasını sağlar. Epilepsi vakaları birbirinden farklıdır.  Sara ( Epilepsi)...
»» devamını oku »»
Meme Kanseri
Meme Kanseri
Meme kanseri nedir? Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür (%28) ve kadın ölümlerinin %20''sinden sorumludur. Her 300 bin erkekten 2''sinde ve her 100 bin kadından da 87''sinde görülür. 30-50 yaşlar arasında daha sıktır.  Meme kanserinin belirtileri nelerdir? - Memede ele gelen veya radyolojik bir inceleme sonrasında saptanan kitle  - Meme derisinde çeşitli değişiklikler;...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder