Mide Kanseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Kanseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide kanseri nedir?
Mide kanseri, mide duvarının içine doğru yayılabileceği gibi duvar boyunca da yayılabilir. Kanser hücreleri kan ve lenf dolaşımına geçebilir. Mide kanseri fazla yayılmadan erken teşhis edilirse tedavisi mümkündür. Ne yazık ki pek çok mide kanseri vakası teşhis edildiğinde diğer organlar hastalıktan etkilenmiş durumdadır. Mide kanseri 50 yaşın üzerindeki erkeklerde daha sık görülür. Görülme sıklığı erkekte 100 binde 30, kadında 100 binde 20 dir. 

Mide kanseri belirtileri nelerdir?
Mide kanseri hazımsızlık, iştah ve kilo kaybı dışında erken belirti vermez. Bu şikayetler ise pek çok kişi tarafından kolayca gözardı edilir. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki kişilerde hazımsızlık, iştah ve kilo kaybı daima şüphe ile karşılanmalıdır. 

- Özellikle etli gıdalara karşı isteksizlik 

- Sigaraya karşı isteksizlik 

- Özellikle yemek yemekle şiddetlenen hazımsızlık, göğüste yanma hissi, karın ağrısı 

- Az miktarda yemek yenmesine rağmen hissedilen dolgunluk hissi 

- Kabızlık veya ishal 

- Halsizlik, çabuk yorulma 

- Anemi (kansızlık), demir eksikliği anemisi 

- Kilo kaybı 

- Karında ele gelen kitle 

- Yemeklerden sonra bulantı, kusma 

- Sol köprücük kemiği üzerindeki lenf bezlerinde büyüme 

Mide kanseri nedenleri
Kesin nedeni bilinmemekle beraber mide kanserinin daha sık görüldüğü yüksek risk grupları ve belli durumlar söz konusudur. 

- Uzun süre kuru, tuzlu, tütsülenmiş gıdalarla beslenmek mide kanseri ihtimalini arttırır. Mide kanseri özellikle uzak doğu ülkelerinde yaygındır. 

- Her ne kadar mide ülserlerinin kansere yol açtığı düşünülmese de, kanser genellikle ülsere yakın dokularda başlar. Burada şüphe altında olan faktörlerden birisi de midede kronik ülserlere sebep olan Helicobacter pylori enfeksiyonudur. 

- Sigara içmek ve alkol kullanmak mide kanseri riskini arttırabilir. 

- Mantarlar tarafından üretilen ve kansere neden olabilen aflatoksinler mide kanserinde rol oynayabilir. 

- Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olanlarda, kan grubu A olan kişilerde, maden ve metal işlerinde çalışan işçilerde ve önceden mide ameliyatı geçirmiş olanlarda mide kanserine daha sık rastlanmaktadır. 

Mide kanseri nasıl tedavi edilir?
- Esas tedavi, tümörü mümkün mertebe içine alan mide ameliyatıdır. Tümör dokusu ve kanserden etkilenen tüm dokular çıkarılmaya çalışılır. Karın içi veya uzak metastaz varlığında dahi tümörün çıkarılması tıkanma, kanama gibi komplikasyonları önler.

- Lokal radyoterapi veya sistemik kemoterapi, erken teşhis edilenlerde tümör hacmini azaltmak amacıyla bazen uygulanmaktadır. Radyoterapi veya kemoterapinin tedavide fazla yeri yoktur.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:02:17
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı nedir? Soğuk algınlığı, en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Boğazınıza veya burun boşluğunuza bir virüs girdiği zaman meydana gelir. Belirtiler, virüs alındıktan sonraki ilk dört gün içinde ortaya çıkar ve yaklaşık üç gün kadar sürer. Bu noktada kendinizi iyileşmiş hissetmenize rağmen bazı belirtiler devam edebilir.  Bütün yaş gruplarında...
»» devamını oku »»
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal Fibrilasyon nedir? Atriyumların dakikada 400-600 kez titreşmesidir. Nabız dakika sayısı 80-180 arasındadır ve düzensizdir.  Atriyal Fibrilasyon nedenleri   - Areriyosklerotik kalp hastalığı  - Mitral stenozu  - Tireotoksikoz  - Hipertansiyon  - Konstriktif perikardit  - Karbonmonoksit zehirlenmesi  - Aşırı çay, kahve, alkol alınması  Atriyal Fibrilasyon belirtileri...
»» devamını oku »»
Damar Tıkanıklığı
Damar Tıkanıklığı
Damar tıkanıklığı nedir ve neden olur? Damar tıkanıklığı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. En sık rastlanan şekli ateroskleroz adı verilen ve damar sertliği olarak bilinen hastalıktır. Ateroskleroz, yağların zamanla damar duvarlarında birikmesi sonucu meydana gelir. Ateroskleroz orta ve büyük çaplı damarları tutar. Ateroskleroz beslenme şekli ve hayat tarzıyla yakından...
»» devamını oku »»
Bitlenme
Bitlenme
Bitlenme ( Pediküloz) nedir? Baş bitlenmesi (pediculosis capitis), vücut bitlenmesi (pediculosis corporis), genital bitlenme (pediculosis pubis) olmak üzere üç tipi vardır.  Bitlenmenin belirtileri nelerdir? Baş bitlenmesi - Saçlı deride kaşıntı, pullanma, ensede ürtiker şeklinde papüller.  Vücut bitlenmesi - Kaşıntı, kaşınmaya bağlı cilt tahrişi, ürtiker şeklinde papül,...
»» devamını oku »»
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit ( Mikrobik Sarılık, Bulaşıcı Sarılık) nedir?   Çeşitli virüslerin neden olduğu akut karaciğer iltihabıdır. Hepatit A, B, C, D ve E olarak bilinir. Virüsler dışında alkolizm, bazı ilaçlar, bazı zehirli maddeler ve vücudun karaciğere karşı kendi kendine ürettiği antikorlar da hepatite neden olabilir.  Hepatite neden olan virüsler farklı yollarla bulaşır. Bunların ortak...
»» devamını oku »»
Mesane Kanseri
Mesane Kanseri
Mesane kanseri nedir? Mesanenin en iç tabakasından çıkan tümörler olup, tümü habis kabul edilir. Selim mesane tümörü yoktur. Mesane kanseri çoğunlukla yakın organlara yayılır. Mesaneyi tümüyle kaplayabilir, alt karın duvarına yayılabilir. Çoğunluğu yaşlı olan hastalarda hızlı seyreder ve nükseder. Görülme sıklığı erkekte 100 binde 25, kadında 100 binde 8 kadardır.  Mesane...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder