Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Okula Alıştıktan Sonra Ve Ergenlikten Önce, Başka Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşılabilir? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Okula alıştıktan sonra ve ergenlikten önce, başka ne gibi sorunlarla karşılaşılabilir?
Çocuğun hayatındaki bu dönemde karşılaşılan başlıca sorunlar, okuldan kaçma, isyankârlık, kanuna karşı gelme ve çeşitli suçluluk konularıdır. Bu dönemde, hırsızlık en fazla rastlanan davranış bozukluğudur. Genellikle, yabancılara saldırma, hayvan öldürme, kırma, yıkma eğilimleri, çocuğun daha fazla dikkat görme isteğini ortaya koyan davranışlardır. Çekeceği dikkat ters tepki olduğu halde, anne babanın ihmalini ve ilgisizliğini ispatlayan bir kanıttır. Çocuk, dolaylı bir yönden yardım istemektedir. Çeşitli suçluluklar gösteren çocuklar tedavi edilirken, çoğu kez, suçlu davranışların ihmalkâr bir babaya karşı tepki olduğu fark edilmiştir. Bazen suçluluk, yanına yaklaşılamayan, saygı ve sevgisi çok zor kullanılan, çocuktan beklentileri aşırı olan babanın ilgisini çekmek için son bir çaba olarak gerçekleştirilir. Her iki durumda baba, yaklaşması güç bir insandır. Çocuğun suçu, ceza görmesini ve babanın utanmasını öngörse bile, babaya yaklaşma, ilgisini ve dikkatini çekmek için bir çabadır.
Hırsızlık, bir suç örneğidir, ancak bu davranış çoğu kez, yanlış yola itilme sonucu ya da bir macera olarak ortaya çıkar. Hırsızlık, genellikle sürekli olmaz. Bu tür hırsızlık arkadaşların teşvikiyle gerçekleşir ve çocuk zihninde, haris bir şekilde mal sahibi olmaktan çok, arkadaş grubunun baskısına boyun eğme anlamını taşır. Dolayısı ile çocuğunuzun hırsızlık yaptığını fark ederseniz, tepkiniz onun reaksiyonlarına ve kendi hakkında düşündüklerine yön vermesini sağlayacaktır. Böyle bir çocuk, istemeyerek kabahat yapmış bir kimse durumuna getirilebileceği gibi, geleceği umutsuz bir suçlu durumuna da sokulabilir. Bu son duruma yol açılmaması için ana babalara ilk hırsızlığın üstünde önemle durmalarını, fakat aşırı şekilde cezalandırmamalarını öğütlerim. Çocuğunuzu hırsız olarak nitelendirip, yaptığı her hareketten kuşkulanmayınız. Eğer böyle davranırsanız, çocuğunuzun kendine karşı olan saygı ve güvenini yok edersiniz ve zihninde, kabahatini tekrarlamasını beklediğiniz fikrini uyandırırsınız. Çocuğunuz bilinçsiz olarak bu korku ya da isteğinizi yerine getirebilir.
Bazen çocuklar, arkadaşları arasında özel bir yer sahibi olmak için "rüşvet" vermek amacıyla kullanılan küçük eşyaları çalarlar. Bu nedenle hırsızlık, en fazla, arkadaşlar arasındaki yarışmalarda, başarısız olan çocuklarda görülür. Bu çocuklar, saygı görmedikleri gibi, kendilerine de saygı duymazlar ve oyunun kurallarını izleyip, kendilerini kabul ettiremezlerse; böyle bir yolu deneyebilirler. Bu arada çocuğun bu fikri, iyi davranışına karşılık ödül veren anne babadan öğrenmiş olması da mümkündür.
Toplumsal çevreleri ve maddi olanakları ne olursa olsun, hırsızlık yapmadan yaşayamayan bazı yetişkinler vardır. Bu insanlar bir bakıma, bilinçaltı bazı ihtiyaç ve isteklerini tatmine çalışırlar. Dükkândan eşya çalmaya istemeden sürüklenirler ve hırsızlık heyecanından büyük zevk duyarlar. Aradıkları, başlıca ihtiyaçları da, bu tehlike duygusudur. Bu yetişkin ve ergenlerin hepsi benzer nedenlerle hırsızlık yaparlar; kimi, geçmiş bir suçun bedelini ödemek için ceza arar; kimi, ancak tehlikeli durumlarda hissettiği zevk duygusunu tatmine çalışır. Bazıları bu yoldan yaşamlarındaki otorite temsilcisini cezalandırmayı düşünür. Hepsi hasta olup, uzman yardımına muhtaçtır.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk