Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bebeklerin Doğumdan Sonra Düzenli Gelişimi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerin gelişim aşamaları
0-2 yaş
Tüm çocuklar kendilerine göre bir hızla büyür ve gelişir. Ancak sağlıklı çocukların çoğu, belli bir yaşta gelişim aşamalarına ulaşır.
Çocukların normal boy ve ağırlıkları çok geniş limitler içindedir, yalnızca bu limitlerin dışında kaldığı zaman kaygı duyulabilir. Çocuklar ilk iki yıl içinde en hızlı büyümeyi gerçekleştirirler. Daha sonra büyüme yavaşlamaya başlar, ve buluğ çağındaki kısa süreli hızlı büyüme dönemine dek daha yavaş ama sürekli büyüme gerçekleşir.
Çocuğunuzun ilk beş yılı boyunca kafa çevresi, ağırlığı ve boyu bir sağlık kliniğinde grafiklerle izlenmelidir. Bu grafikler, çocukların doğal olarak ne kadar büyüdüklerini gösteren matematiksel rehberlerdir. Kız ve erkekler için ayrı eğriler vardır çünkü erkekler daha uzun ve kilolu olurlar.
Grafikler normal bebeklerin büyüme oranlarını gösterir.
Ülkedeki çocukların kabaca yüzde 5' i eğrinin üstünde yüzde 5'se altında kalır. Çocuğunuz sağlıklı olduğu sürece eğrinin biraz altında ya da üstünde gelişim göstermesinin önemi yok.
Bebeğin gelişim aşamasında ne zaman hekime başvurulmalı?
Eğer çocuğunuzun boyu ortalama boy eğrisinin çok altındaysa çocuğunuzu hekime göstermeniz gerekir. Ayrıca, normal gelişiminin dışında bir değişiklik meydana geldiğinde, örneğin hızla kilo kaybediyorsa, derhal hekime başvurulmalıdır. Çocuğun normal etki eden bazı faktörler vardır. Kalıtım, tedavi edilmemiş sindirim sistemi hastalığı (çölyak hastalığı), ve kronik hastalıklar bu faktörler arasındadır. Ender olarak, boy kısalığı endokrin ya da kromozom bozukluklarından, aşırı boy uzaması da hormonal bozukluklardan ya da bazı ender görülen sendromlardan kaynaklanır. Eğer çocuğunuzun büyümesinde bir anormallik görürseniz bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.