Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni ve Rutinleri

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni ve Rutinleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerde Sabah 7 ila Akşam 7 Arasındaki Gündüz Uykusu
Yeni Doğan Bebeklerde Sabah Uykusu
Bir aylıktan daha küçük bebekler kalktıkları andan sabaha kadar bir buçuk saatlik bir sabah uykusuna hazırdır. Zaman içinde iki aylık olan bebekler neredeyse 2 saat uyumadan kalabilirler. Bebek iki saatten daha fazla uyanık kalırsa aşırı yorulur. Aşırı yorgunluk bir bebeğin uyuyamamasının asıl sebeplerinden birisidir ve bu duruma izin verilmemelidir. Altı aylıkken bebeklerin büyük çoğunluğu neredeyse 2,5 saat uyanık kalabilir.

Bir yaş civarındaki bebekler sabah uykusunu kesmelidir ancak genelde 15-18 aylıkken bunu yaparlar.

Yeni Doğan Bebeklerde Öğle Uykusu
Bir aydan daha küçük bebekler genelde 11.30'da öğle uykusuna hazırdırlar. İki aylık olunca bu süre tam öğle vaktine kadar uzayabilir. İdeal olarak bu, günün en uzun uykusu olmalıdır. Araştırmalara göre 12 ile 14 arasındaki gündüz uykusu bir sonrakinden daha derindir çünkü bebeğin doğal ihtiyacı ile aynı zamana denk gelir. Bebeğiniz altı aylık olduğunda öğlen uykusu da yarım saat daha geç başlar.

Altı ile dokuzuncu aylar arasında normalde saat 7 de kalkan bebekler ebeveynleri sabah ve öğle uykularını yarım saat ileri almazlarsa daha erken kalkmaya başlıyorlar.

Yeni Doğan Bebeklerde Öğleden Sonra Uykusu
Bebek daha önceki iki uykusunda iyi uyumuşsa bu uyku günün en kısa uykusu olur. Sekiz haftadan küçük bebekler genelde yarım saatle bir saat arasında bir zamana ihtiyaç duyar. 12 haftalık olduğunda bebeklerin çoğunluğu daha önceki uykularda iyi uyumuşlarsa 15-20 dakika ile yetinirler.

Bu uyku üç ile altıncı ay arasında yok olur. Bu yaştan sonra bebeğin öğleden sonra uyumasına izin vermek akşam huysuzlanmasına neden olur.

Nasıl Uyumalı?
Bebeğinizi Uyutma Esnasında Onunla Olan Uyku İlişkileri
Bebeğinizi uyutmak için sürekli onu sallıyor, besliyor veya meme veriyorsanız bir süre sonra bebeğiniz bunları uyku ile ilişkilendirecektir. Bu ilk haftalarda sorun olmaz, ancak bebek her 40-50 dakika içinde hafif uykuya dalarsa gerçek sorunlar çıkabilir. Sekiz ile on iki haftalık bebekler uyurken ebeveynlerinden yardım alırlarsa gece uyanmaları başlar. Gece boyunca bir kez beslenen bebekler her birkaç saatte mama ister, diğerleri ise ya emzik ya da ilgi beklerler.

Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse bebeğinizle uyku zamanında yeterince ilgilenerek bu sorunu önleyebilirsiniz. Bebeğinizin her seferinde ne kadar uyanık kaldığını ve ne kadar uyuduğunu not alın, uykuya dalmadan önce gaz çıkarması için 15-20 dakika ekleyin. Eğer bebeğiniz aç değilse, gaz çıkarmışsa ama hala uyumadıysa emzik vermeyi veya kucağınızda sallamayı deneyin. Kucağınızda veya meme emerken uyursa onu hafifçe uyandırın ki, yatağına gittiğinin farkında olsun.

Tok olduğu ve gaz çıkardığı yani uykuya hazır olduğu düşünülürse beş ile on dakika içinde uykuya dalmalıdır. Her ne kadar yirmi dakika uyumayan bebekler görmüş olsam da bu durum çok enderdir. Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse ve uyuması gerektiği halde uyumuyorsa büyük ihtimalle açlık sorunu vardır. Bebek ya açtır ya da beslenirken uykulu olduğu için doymamıştır.

Bebeklerde Yatma Zamanı Rutini
Uzmanların birçoğu yatak zamanı rutininin iyi uyku alışkanlıkları için önemli olduğunu düşünüyor. Ancak bu rutinin başlama yaşı ve içeriği konusunda çok ciddi görüş ayrılıkları vardır. Uzmanların çoğu düzenli banyo, beslenme ve uyku için altı hafta ile üç ay yaş aralığını doğru buluyor.

Bebek için rutinler ne kadar erken uygulanırsa ebeveynler o kadar az sorunla karşılaşır. Altı haftalık bir bebek onu odasında yalnız bıraktığınızda üç aylık bir bebeğe göre çok daha az huysuzlanır. Oturma odasında sepetlerinin içinde uyumaya alışmışlarsa ışıkların açık kalmasını isteyeceklerdir. Bu durumda gündüz kısa uykular başlayacak ve bir süre sonra bir rutin uygulamak neredeyse imkansız hale gelecektir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.08.2015 14:24:02
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yeni Doğanda Kundaklama ve Yapımı
Yeni Doğanda Kundaklama ve Yapımı
Bebek Kundaklama Doğumdan sonra birkaç hafta içinde birçok bebek uyurken veya uyanıkken o kadar çok hareket eder ki bu durumdan kendileri rahatsız olur. Bazen bebek o kadar hızlı döner ki kendisi bu rahatsızlığın kendi hareketinden kaynaklandığını anlamaz. Aslında düzenli yapıldığı takdirde ilk haftalarda tüm bebekler kundaklanmaktan hoşlanır . Bir bebeği kundaklamak için...
»» devamını oku »»
Çalışan Anneler ve Bakıcı
Çalışan Anneler ve Bakıcı
Beklerde ve çocuklarda bakıcıya bağlanma Zaman içerisinde bebekler kendilerine bakan kişiye bağlanırlar. Ancak babaları, büyükbabaları ve büyükanneleri, yakın aile bireyleri, arkadaşları ve sıkıca bağlanabilecekleri diğer kalıcı, duyarlı bakıcılarıyla olan ilişkilerinden de büyük yararlar elde edebilirler. O kişinin bir aile bireyi olmasından çok, çocuğa nasıl baktığı...
»» devamını oku »»
Akrabalarla Geçinme Zorunluluğu ve Çocuk
Akrabalarla Geçinme Zorunluluğu ve Çocuk
Akrabalarla iyi geçinmek zorunda olduğunu çocuğuma nasıl anlatmalıyım? İnsanın arkadaşlarını seçebileceği ama akrabalarını seçemeyeceği, evrensel bir gerçektir. Bu gerçeği çocuğa anlatmak çok güçtür, hele sizin de kabul etmeyeceğiniz kişiliklere sahip bazı akrabalarınızla iyi ilişkilerini sürdürmek istiyorsanız. Ancak çocuğu sevmediği akrabaları kabul etmeye zorlamak yanlış...
»» devamını oku »»
Bebekler Neden Ağlar ve Ağlayan Bebeğe Ne Yapılmalı
Bebekler Neden Ağlar ve Ağlayan Bebeğe Ne Yapılmalı
Bebekler neden ağlar ve ağlayan bebeğe ne yapmalı ilk haftalarda bebeğiniz çok sık ağlayabilir çünkü ağlamak onun için sizinle iletişim sağlamanın tek yoludur. Ağlamakla bebeğiniz size pek çok şey anlatır. Siz onun ağlayış biçiminden ne istediğini anlayarak isteklerini karşılarsınız. Bebeğin olası ağlama nedenleri aşağıda sıralanmıştır:  - Açlık;  eğer bebeğinizin aç...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Gündüz Uykusu ve Önemi
Bebeklerde Gündüz Uykusu ve Önemi
Bebeklerde Gündüz Uykusu Gündüz vakitlerinde bebeğin fazla uyuması akşamları sakinleşmesinde sorun yaratabileceği gibi gece uyanmasına da neden olabilir. Ancak az uyumasına izin vermek daha kötü sonuçlar doğurabilir. Birçok ebeveyn gece daha iyi uyur diyerek bebeğini gündüz ya çok az uyutuyor ya da hiç uyutmuyor. Bu hiç de doğru değildir. Bebek gün içinde o kadar yorulur ki,...
»» devamını oku »»
Büyük Ölçüde Davranış Bozukluğu Gösteren Bir Çocuk İçin Ne Yapabilirim?
Büyük Ölçüde Davranış Bozukluğu Gösteren Bir Çocuk İçin Ne Yapabilirim?
Büyük ölçüde davranış bozukluğu gösteren bir çocuk için ne yapabilirim? Durumun umutsuz bir şekil almaya başladığını fark ettiğinizde, antenlerinizi açıp, onu korkutup endişelendiren nedenleri ve ihtiyaçlarını anlamaya çaba göstermeniz için vakit çoktan gelmiştir. Bu durumda her ne kadar göreviniz çocuğun hatalı davranışlarını düzeltip onu disipline sokmaksa da, aynı zamanda...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder