Mide Ülseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Ülseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide ülseri (Gastrik Ülser) nedir?
Doku direncinin ortadan kalkması ve aşırı asit-pepsin salgısı etkisiyle midenin en içteki koruyucu tabakasında gelişen doku hasarıdır. Tedavi edilmezse mide duvarı içine doğru ilerler ve kanama, delinme, yırtılma gibi ek sorunlara veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir. 

Mide ülseri belirtileri nelerdir?
- Karnın üst kısmında yanma, ağırlık hissi, kemirici-kıvrandırıcı tarzda ağrı. Ağrı genellikle yemeklerden hemen sonra ortaya çıkar. Mide asidini nötralize edici ilaçlar (antasitler) veya kusma ağrıyı hafifletebilir. 

- Bulantı, kahve telvesi görünümünde kusma 

- Kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik 

- Koyu katran renginde dışkılama veya dışkıda kan varlığı 

Mide ülseri nedenleri
- Mide asit salgısını arttıran faktörler: Gastrinoma gibi endokrin tümörler, kalıtımsal etkenler, kronik anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar 

- Doku direncini azaltan faktörler: Aspirin türevi ilaçların uzun süreli kullanımı, sigara ve/veya alkol tüketimi 

- Diğer ilgili hastalıklar: Gastrit, kronik akciğer hastalığı, kronik eklem hastalıkları 

- Cerrahi girişimler, travma, yanıklar 

Yukarıdaki faktörler mide ülseri gelişiminde rol oynamakla beraber son yıllarda özellikle Helicobacter pylori adlı bir bakteri enfeksiyonu üzerinde durulmaktadır. Bu teoriye göre H. Pylori'nin mide doku bütünlüğünü bozarak ülsere neden olduğu düşünülmektedir. Mide ülseri vakalarının %73''ünde H. Pylori mevcuttur. 

Mide ülseri nasıl tedavi edilir?
Tedavinin temel amacı; şikayetlerin giderilmesi, ülser iyileşmesinin hızlandırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin engellenmesi yönündedir. 

- Doku direncini azaltan faktörlerin önüne geçilmelidir. 

- Tedavide diyetin yeri tartışmalıdır. Fakat vakaya özel kısıtlamalara gidilmesi ve süt gibi asit salgısını arttıran besinlerin kesilmesi ülser iyileşmesini hızlandırabilir. 

- İlaç tedavisinde vakaya göre; antasitler, sukralfat, H2-reseptör antagonistleri, proton pompa inhibitörleri (PPİ), bizmuth preperatları, carbenoxolone, prostaglandin E2 ve F2a, antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir. 

- Çeşitli antibiyotikler ve yukarıdaki bazı ilaçlar kombine edilerek Helicobacter pylori tedavisi yapılabilir. 

- Mide kanseri şüphesi olan ve kanama, delinme, tıkanıklık gibi komplikasyonlar gelişmiş vakalarda cerrahi tedaviye gidilebilir. 

Mide ülserinden korunmak için ne yapmalı?
- Midenizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durun. 

- Mümkün oldukça posalı gıdalarla beslenin. 

- Sigarayı kesinlikle bırakın. 

- Alkol alıyorsanız aşırıya kaçmayın. Aspirin türevi ilaçları kesinlikle alkolle beraber almayın! 

Mide ülserinin hangi aşamasında doktora gidilmeli?
- Mide ülseriniz varsa ve halsizlik, çabuk yorulma gibi kansızlık şikayetlerinden yakınıyorsanız. Ülseriniz, sizin fark edemeyeceğiniz şekilde gizlice kanıyor olabilir. 

- Mide ülseriniz varsa ve aniden şiddetli sırt ağrısı gelişirse. Ülseriniz mide duvarını deliyor veya delmiş olabilir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseri şikayetleriniz varsa ve kahve telvesi gibi koyu kan kusarsanız veya katran gibi koyu kanlı dışkı yaparsanız. Bunlar mide kanaması belirtileridir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseriniz varsa ve vücudunuz soğuyor, kendinizi bayılacakmış gibi hissediyorsanız veya gerçekten bayılırsanız. Bunlar yoğun kan kaybına bağlı şok belirtileridir. Acil olarak hastaneye gidin.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:07:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz Sancıları İnfantil kolik, bebeklerde 10-15 günlükken başlar ve sıklıkla 3-4 ay kadar devam eder. Kesin nedeni bilinmeyen ancak bağırsakların olgunlaşma eksikliğine bağlanan ve toplumumuzda gaz sancısı olarak bilinen bir durumdur. İnfantil kolik için çeşitli tanımlar yapılmaktadır. Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az...
»» devamını oku »»
Çengelli (Kancalı) Kurt
Çengelli (Kancalı) Kurt
Çengelli (Kancalı) Kurt ( Ankilostomiyaz) nedir? Ankylostoma duodenale ve Necator americanus adı parazitlerin etken olduğu barsak parazit hastalığıdır. Deriyi delerek topraktan vücuda giren kurtçuklar, lenf ve kan damarları ile akciğerle gelirler; burada hava keseciklerini ve bronşcukları delerek gırtlaktan yemek borusu yoluyla ince barsağa geçer ve erişkin biçime...
»» devamını oku »»
Prostat Kanseri
Prostat Kanseri
Prostat kanseri nedir? Prostat, erkek üreme sistemi organlarından biridir. Sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunur. Mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. İçinden, idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Prostat bezi fonksiyonları temel olarak testislerde üretilen testosteron adlı erkeklik hormonu...
»» devamını oku »»
Beyin Tümörü
Beyin Tümörü
Beyin tümörü nedir? Beyin, beyin zarları veya kafatasında gelişen selim ve habis urlar veya iltihabi yer kaplayan kitlelerdir. Beyin tümörü her yaşta oluşabilir. Beyin tümörleri beyin ve çevre dokulardan çıkabileceği gibi vücudunun herhangi bir yerinde kanser olan her dört hastadan birinde beyine yayılım (metastaz) söz konusudur.  Beyin tümörü belirtileri nelerdir? Beyin içi...
»» devamını oku »»
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi ( bph, selim prostat büyümesi, prostat hipertrofisi) nedir? Prostat, mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir organdır. İçinden idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Temel fonksiyonu, sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra mesaneden idrar çıkışını da...
»» devamını oku »»
Gebelik Sorunları
Gebelik Sorunları
Gebelik Sorunları nelerdir? Gebeliklerin çoğu tıbbi yönden olaysız bir biçimde ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesiyle sonuçlanır. Ancak her hamile kadın normal bir gebelikte aşağıdaki sorunların ortaya çıkmasına karşı hazırlıklı olmalıdır.  Gebelik sorunları belirtileri nelerdir? - İlk üç ayda Adetlerin kesilmesi, sabah bulantıları ve gebelik kusmaları, iştah...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder