Mide Ülseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Ülseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide ülseri (Gastrik Ülser) nedir?
Doku direncinin ortadan kalkması ve aşırı asit-pepsin salgısı etkisiyle midenin en içteki koruyucu tabakasında gelişen doku hasarıdır. Tedavi edilmezse mide duvarı içine doğru ilerler ve kanama, delinme, yırtılma gibi ek sorunlara veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir. 

Mide ülseri belirtileri nelerdir?
- Karnın üst kısmında yanma, ağırlık hissi, kemirici-kıvrandırıcı tarzda ağrı. Ağrı genellikle yemeklerden hemen sonra ortaya çıkar. Mide asidini nötralize edici ilaçlar (antasitler) veya kusma ağrıyı hafifletebilir. 

- Bulantı, kahve telvesi görünümünde kusma 

- Kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik 

- Koyu katran renginde dışkılama veya dışkıda kan varlığı 

Mide ülseri nedenleri
- Mide asit salgısını arttıran faktörler: Gastrinoma gibi endokrin tümörler, kalıtımsal etkenler, kronik anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar 

- Doku direncini azaltan faktörler: Aspirin türevi ilaçların uzun süreli kullanımı, sigara ve/veya alkol tüketimi 

- Diğer ilgili hastalıklar: Gastrit, kronik akciğer hastalığı, kronik eklem hastalıkları 

- Cerrahi girişimler, travma, yanıklar 

Yukarıdaki faktörler mide ülseri gelişiminde rol oynamakla beraber son yıllarda özellikle Helicobacter pylori adlı bir bakteri enfeksiyonu üzerinde durulmaktadır. Bu teoriye göre H. Pylori'nin mide doku bütünlüğünü bozarak ülsere neden olduğu düşünülmektedir. Mide ülseri vakalarının %73''ünde H. Pylori mevcuttur. 

Mide ülseri nasıl tedavi edilir?
Tedavinin temel amacı; şikayetlerin giderilmesi, ülser iyileşmesinin hızlandırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin engellenmesi yönündedir. 

- Doku direncini azaltan faktörlerin önüne geçilmelidir. 

- Tedavide diyetin yeri tartışmalıdır. Fakat vakaya özel kısıtlamalara gidilmesi ve süt gibi asit salgısını arttıran besinlerin kesilmesi ülser iyileşmesini hızlandırabilir. 

- İlaç tedavisinde vakaya göre; antasitler, sukralfat, H2-reseptör antagonistleri, proton pompa inhibitörleri (PPİ), bizmuth preperatları, carbenoxolone, prostaglandin E2 ve F2a, antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir. 

- Çeşitli antibiyotikler ve yukarıdaki bazı ilaçlar kombine edilerek Helicobacter pylori tedavisi yapılabilir. 

- Mide kanseri şüphesi olan ve kanama, delinme, tıkanıklık gibi komplikasyonlar gelişmiş vakalarda cerrahi tedaviye gidilebilir. 

Mide ülserinden korunmak için ne yapmalı?
- Midenizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durun. 

- Mümkün oldukça posalı gıdalarla beslenin. 

- Sigarayı kesinlikle bırakın. 

- Alkol alıyorsanız aşırıya kaçmayın. Aspirin türevi ilaçları kesinlikle alkolle beraber almayın! 

Mide ülserinin hangi aşamasında doktora gidilmeli?
- Mide ülseriniz varsa ve halsizlik, çabuk yorulma gibi kansızlık şikayetlerinden yakınıyorsanız. Ülseriniz, sizin fark edemeyeceğiniz şekilde gizlice kanıyor olabilir. 

- Mide ülseriniz varsa ve aniden şiddetli sırt ağrısı gelişirse. Ülseriniz mide duvarını deliyor veya delmiş olabilir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseri şikayetleriniz varsa ve kahve telvesi gibi koyu kan kusarsanız veya katran gibi koyu kanlı dışkı yaparsanız. Bunlar mide kanaması belirtileridir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseriniz varsa ve vücudunuz soğuyor, kendinizi bayılacakmış gibi hissediyorsanız veya gerçekten bayılırsanız. Bunlar yoğun kan kaybına bağlı şok belirtileridir. Acil olarak hastaneye gidin.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:07:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yüksek Kolestrol
Yüksek Kolestrol
Kolesterol yüksekliği nedir? Kolesterol, vücutta yeni hücrelerin yapımında, sinir hücrelerinin onarılmasında ve hormon üretiminde kullanılır. Kolesterol bütün hayvansal gıdalarda mevcut olduğundan et veya etli gıdalar yendiğinde doğal olarak kolesterol alınmış olur. Ayrıca vücutta da kolesterol üretilir.  Kolesterol, kan dolaşımında protein moleküllerine bağlanarak...
»» devamını oku »»
Amfizem
Amfizem
Amfizem nedir? Akciğer alveolleri arasındaki septumların yırtılması sonucu, alveollerin birbirleriyle birleşerek gaz alışverişi olmayan büyük hava boşlukları oluşturmasıdır.  Amfizem belirtileri nelerdir? - Nefes darlığı  - Öksürük ve balgam çıkarma  - Göğüs ön-arka çapında genişleme (fıçı göğüs)  - Morarma  Amfizem nedenleri - Alfa-I-antitripsin eksikliği  - Kronik bronşit...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Ve Çocuklarda Menenjit Belirtileri
Bebeklerde Ve Çocuklarda Menenjit Belirtileri
Menenjit nasıl anlaşılır? Bazen bebeğin ya da çocuğun ne tür bir hastalığa yakalandığını anlamak zordur. Beslenmeyi reddetme, kusma, döküntü ya da ateş gibi erken safhalardaki menenjit belirtileri daha az tehlikeli olan başka hastalıkların da belirtileridir. Ancak, bakteriyel menenjite ya da septisemiye yakalanmış bir çocuk büyük bir hızla  kötüleşir. En küçük bir kuşkuda...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Görme Bozukluğu ve Göz Anatomisi
Çocuklarda Görme Bozukluğu ve Göz Anatomisi
Çocuklarda göz problemleri "Göz bebeği, göz merceği ve saydam tabaka" gözün ön bölümünde bulunur ve gözün yalnızca bir bölümünü oluştururlar, ayrıca arkada retina bulunur. Göz merceğinin biçimi silier kaslarla belli bir ölçüde değişebilir; yakındaki nesnelere odaklanmak için büyür ve uzaktakiler için küçülür. Göz merceği nesneden gelen ışınları eğip bükerek, ışığa duyarlı...
»» devamını oku »»
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz ( Malta humması) nedir? Hasta hayvanların eti, sütü ve süt ürünleri ile insana bulaşır. Deri ve solunum yoluyla da bulaşabilir. Bakterilerin karaciğer, dalak, kemik iliği ve lenf bezlerinin retiküloendotel hücrelerine yerleşmesiyle ortaya çıkan hastalık, yıllarca sürebilir.  Bruselloz neden olur? - Brucella abortus (sığırlarda)  - Brucella melitensis (keçilerde)  -...
»» devamını oku »»
Farenjit
Farenjit
Farenjit nedir? Boğaz ve yutak bölgesi dokularının akut iltihabıdır. Enfeksiyonun kendisi çok ciddi olmamakla beraber, farenjit sonrası görülebilen akut romatizmal ateş veya böbrek iltihabı gibi komplikasyonlardan dolayı önemini korumaktadır.  Farenjit belirtileri nelerdir? - Boğaz ağrısı  - Yutkunma güçlüğü  - Geniz akıntısı  - Ateş  - Baş ağrısı  - Boyun bölgesindeki lenf...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder