Posttravmatik Stres Bozukluğu

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Posttravmatik Stres Bozukluğu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Posttravmatik Stres Bozukluğu (PTSB) nedir?
Eskiden "savaş yorgunluğu" veya "bomba şoku" olarak bilinen posttravmatik stres bozukluğu (PTSB) günümüzde insanları derin şoka uğratan olaylardan kaynaklan bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanmaktadır. 

Doğal afetler, savaş veya başka felaketlerle karşılaşan kişiler bunlardan etkilenir. Bu etkilenmenin derecesi, kişiden kişiye değişir. Bir kişinin karşılaştığı kötü olay posttravmatikara karşı fiziksel ve psikolojik reaksiyonun derecesi, o kişide etkileri uzun süreli olabilen  stres bozukluğu görülüp görülmeyeceğini belirler. 

PTSB, olayı takiben hemen başlayabileceği gibi haftalar ve aylar sonra da ortaya çıkabilir. Tedavi ve olayın üzerinden zaman geçmesi belirtileri hafifletir. 

Posttravmatik Stres Bozukluğu Belirti ve Bulgular:
Deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler ve savaşlardan sonra kişilerde aşağıdaki semptomlardan biri veya birkaçı görülebilir: 

- Olayla ilgili geri dönüşler (flash back) ve rüyalar. Çocuklar olayı doğrudan anımsamasa bile tek bir görüntü akıllarında kalabilir. Rüyaların spesifik konuları olmasa bile içerikleri korkutucudur. 

- Uyku bozuklukları 

- Öfke patlamaları 

- Olayı hatırlatan durumlar karşısında yoğun stres 

- Baş ağrısı, sindirim yakınmaları gibi kronik fiziksel sorunlar 

- Çocuklarda konsantre olma güçlüğü veya öğrenme, konuşma güçlükleri 

• Aile ve işle ilgili gelecek beklentisini yitirme 

Posttravmatik Stres Bozukluğu Nedenleri:
- Kişide yoğun korku ve çaresizlik duygularını tetikleyen şiddetli travmalar. 

- PTSB''nin başlangıcı ve şiddeti, maruz kalınan tehlikenin süresi ve yoğunluğuyla orantılıdır. 

- Yoğun korkunun, beyinin korkuyla ilgili bölümünü fiziksel olarak tahrip ettiği düşünülmektedir. 

- Ailede anksiyete, anababanın ayrı olması, daha önce travmaya maruz kalma gibi öykülerin olması, PTSB ye katkıda bulunabilen risk faktörleridir. 

Posttravmatik Stres Bozukluğu Tedavisi:
- Selektif serotonin gri alım inhibitörleri (SSRI) adı verilen antidepresan ilaç grubu en etkili tedavidir. 

- Bireysel veya grup psikoterapisi önerilir. Terapinin hedefi hastanın olayın bütün ayrıntılarını hatırlamasını, yas tutma sürecini tamamlamasını ve yaşama devam etmesini sağlamaktır. 

- Çocuklar için oyun terapisi 

Posttravmatik Stres Bozukluğunda Alternatif Tıp ve Doğal Tedavi:
- Akupunktur 

- Biofeedback 

- Göz Hareketi Tedavisi 

Göz Hareketiyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden-İşlem (EMDR) tedavisi ile bazı klinik çalışmalarda çok iyi sonuçlar elde edilmiştir.Bu yöntemde hasta travmatik olayı zihninde canlandırırken terapisitin hareket ettirdiği iki parmağını gözleriyle izler. Her bir hareket setinden sonra olayla ilgili yeni duygularını ve unuttuğu anıları terapiste aktarır. Her seans 90 dakika kadar sürer ve gerektiği kadar tekrarlanır. 

- Masaj 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:00:07
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Mide-yemek borusu refleksi (gastro özofageai refleks) ve mide fıtığı Kusmanın yaygın olarak rastlanan bir nedeni, daha çok erken doğmuş ya da biberonla beslenen bebeklerde görülen mide-yemek borusu refleksidir. Bu durumda yemek borusu ile mide arasındaki vana/kapak düzgün çalışmaz ve midenin içindekilerin yemek borusuna geriye akmasına neden olur. Beslenmenin hemen ardından...
»» devamını oku »»
Lenfoma
Lenfoma
Lenfoma nedir? Vücudumuzda "lenf" adı verilen renksiz sıvıyı taşıyan çok küçük damarlardan oluşmuş bir ağ vardır. Bu ağa "lenfatik sistem" denir. Lenf sıvısı içinde, vücudumuzdaki enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaşan lenfosit adlı beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) bulunur. Vücudumuzdaki bu geniş ağın bağlantı noktaları bezelye büyüklüğündeki lenf düğümleridir. Lenf...
»» devamını oku »»
Çiçek Hastalığı
Çiçek Hastalığı
Çiçek ( Variola) nedir? Çiçek virüsün etken olduğu çok bulaşıcı bir infeksiyon hastalığıdır. Kuluçka süresi 10-16 gündür. 1979 yılından beri dünyada hiçbir vaka bildirilmemiştir Dünya Sağlık Örgütü ve 1980 yılında çiçek hastalığının yeryüzünden silindiğini bildirmiştir.  BELİRTİ VE BULGULAR  - Ateş  - Baş, sırt, kas ve eklem ağrıları  - Deri döküntüleri ağız, yüz, kolların...
»» devamını oku »»
Bronş Kanseri
Bronş Kanseri
Bronş kanseri nedir? Bronş epitelinden kaynaklanan habis tümör. En çok 40-60 yaşlarındaki erkeklerde görülür. Erkek:kadın oranı 8:1 kadardır.  Bronş kanseri nedenleri - Sigara  - Pnömokonyoz (asbestoz)  - Hava kirliliği  - Kronik akciğer infeksiyonları (kronik bronşit, tüberküloz)  - Uranyum tozu  - İmmünolojik bozukluklar  Bronş kanseri belirtileri nelerdir? - Öksürük: kuru...
»» devamını oku »»
Uyuz
Uyuz
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Etken, Sarcoptes scabiei adlı parazittir. Vücut temizliğine dikkat etmeyen ve fakir kişilerde görülen bir hastalık olarak bilinse de, aslında tüm sosyo-ekonomik sınıflarda görülür. Hastalık her yaş ve cinste, hijyenik kurallara uyulmayan ortamlarda bulunur. Özellikle kreş gibi kapalı yerler parazitin yayılması için...
»» devamını oku »»
Bronşiolit Nedir, Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit Nedir, Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit Bazen sonbahar sonunda ve kış aylarında bronşiollerin iltihabı salgını olur. Bunun nedeni nezle yapan virüslerden herhangi biri olabilir, ancak nezleden farklı  bronşiol denilen, akciğerlerdeki ince kanalların iltihaplanmasıdır. Bu kanallar bebeklerde ve küçük çocuklarda pek ince okluğundan, en çok onlar etkilenir. Bu  etkilenme bazen ölümcül olabilir. Bronşiolit,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder