Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kırım Kongo hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kırım kongo kanamalı ateşli hastalığı nedir?
Ateş ile birlikte çeşitli organ ve dokularda kanama ile karakterize seyreden hastalıklar "Kanamalı Ateşler" olarak isimlendirilmektedir. Kanamalı ateşlerin, biyolojik silah olarak kullanım alanı bulmaları günümüzde önemlerini daha da artırmaktadır. Viral kanamalı ateşler; kene, sivrisinek, kemirgen aracılığıyla nadiren de yabani ve evcil hayvanların kan ve dokularına temas ile bulaşan, ölüm oranı çok yüksek hayvan kaynaklı enfeksiyonlardır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), esasen hayvanlardan insanlara bulaşan ve virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Virüsün insanlar ve hayvanlara bulaşmasında keneler, önemli rol oynamaktadır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ilk kez 1944-1945 yılı yaz aylarında Batı Kırım steplerinde çoğunlukla ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görülmüş ve hastalığa Kırım Kanamalı Ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire'de ateşli bir hastadan izole edilen ve Kongo virüsü olarak adlandırılan etkenin, 1969 yılında Kırım Kanamalı Ateşi virüsü ile aynı olduğunun farkına varılmasıyla, hastalık bu tarihten itibaren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak adlandırılmıştır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), insanlarda yaklaşık %30 gibi yüksek bir ölüm oranı ile seyreden ciddi bir hastalık olmasına rağmen, insanlarda hayvanlardaki kadar sık görülmez. Hastalık, yayılımı sağlayan kenelerin dünyadaki dağılımı nedeniyle Afrika, Asya, Orta Doğu ve doğu Avrupa'da görülmektedir. Ülkemizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple, özellikle hayvancılığın yapıldığı ve gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere, 2002 ve 2003 yıllarının bahar ve yaz aylarında bazı illerimizde görülmüş ve Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalar neticesinde hastalığın KKKA olduğu doğrulanmıştır.