Uykusuzluk

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Uykusuzluk hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Uykusuzluk (İnsomni) nedir? 
Uykusuzluk, "uykunun kalite ve süre bakımından yeterli olmaması" şeklinde tanımlanabilir. Uykuya dalmada, uykuyu sürdürmede güçlük ya da uyuduğu halde uykusunu alamamış, dinlenmemiş hissetme gibi şikayetlerle kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu durumun en az bir ay boyunca sürmesi ve haftada en az üç kez tekrar etmesi gerekir. 

Yetişkinlerin çoğu her gece 6-8 saat kesintisiz şekilde uyur. Birkaç gece az uyumak kişiye zarar vermez. Ancak uzun süren uykusuzluk kişide ciddi sorunlara sebep olabilir. Uykusuzluk en sık rastlanan sağlık sorunlarından birisidir. Bir yıllık zaman zarfında her üç kişiden biri uykusuzluktan yakınır. 

Uykusuzluk (İnsomni) belirtileri nelerdir?
- Uykuya dalmada güçlük 

- Erken uyanma, ağır vakalarda tekrar uykuya dalma güçlüğü 

- Huzursuz uyku, sık uyanma 

- Geceleri uyumada güçlük 

Uykusuzluk (İnsomni) neden olur?
Uykusuzluk, gündüzleri şekerleme yapmak veya her gün farklı saatlerde yatağa girmek gibi basit, yanlış uyuma alışkanlıklarına bağlı olabilir. Uykusuzluk nedenleri arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

- Alkol veya madde bağımlılığı 

Psikolojik rahatsızlıklar: 
Anksiyete, stres, depresyon, şizofreni 

Fiziksel hastalıklar: 
Özellikle kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas ve sindirim sistemi hastalıkları 

- Sigara ve kahve alışkanlıkları, geç yemek yeme ve geç saatte fizik egzersiz yapma 

- Yaşlılarda uykuya az ihtiyaç olduğu düşüncesi. Gerçekte uyku ihtiyacı 8 saatten az değildir. 

- Bazı ilaçlar asıl etkilerinden veya yan etkilerinden ötürü uykusuzluğa neden olabildiği gibi uzun süre kullanılan ilaçların bırakılması da aynı etkiyi yaratabilir. 

- Vardiyalı çalışan işçilerde uyku zamanı değişimi uykusuzluğa sebep olabilir. 

- Cinsel sorunlara bağlı gerginlik ve uykusuzluk görülebilir. 

Uykusuzluk (İnsomni) nasıl tedavi edilir?
- Sebebe yönelik tedavi yapılır. Somatik, psikiyatrik hastalıklar öncelikle tedavi edilmelidir. 

- Ağrılı durumlarda ağrı kesici ilaçlar verilir. 

- Geç saatlerde sigara, çay, kahve içilmemeli, gaz yapıcı yiyecekler yenmemelidir. 

- Çevresel sebeplere bağlı huzursuzluk durumlarında bunların halledilmesine çalışılmalı ve kişiler arası ilişkiler düzeltilmelidir. 

- Gevşetici ve rahatlatıcı ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Bu ilaçlarla iyi bir sonuç alınamıyorsa hipnotik ilaçlara başvurulur. 

Uykusuzluk (İnsomni) sorununda doktora başvurulması gereken durumlar
- Belli bir sebep olmadan, bir aydan daha uzun bir süredir uykusuzluk çekiyorsanız. 

- Uykusuzluğunuz belli bir psikolojik faktöre bağlıysa. Kısa süreyle uyku ilacına ihtiyacınız olabilir. 

- Aldığınız uyku ilacı artık işe yaramıyorsa veya işe yaramamasına rağmen ilaç almaya devam ediyorsanız ilaç bağımlılığı riski vardır. 

- Uyuduğunuz halde kendinizi uykunuzu alamamış gibi hissediyor veya gün içerisinde aniden başlayan uyuklama nöbetleri geçiriyorsanız. "Narkolepsi" adı verilen bir uyku bozukluğunuz olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 13:25:02
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Gut Hastalığı
Gut Hastalığı
Gut Hastalığı ( Damla Hastalığı, Zengin Hastalığı, Nikris) nedir? Kanda ürik asit seviyesinde aşırı artış (hiperürisemi) nedeniyle eklemlerde monosodyum ürat kristallerinin birikmesi sonucunda şiddetli ağrılara neden olan ani ve yineleyen artrit nöbetleriyle kendini belli eden bir hastalıktır. Çoğunlukla orta yaşlı erkeklerde daha sıktır. Kadınlarda menopozdan önce...
»» devamını oku »»
Favizm
Favizm
Favizm ( Bakla Zehirlenmesi) nedir? Vicia fava denilen baklanın yenilmesi ile konjenital glikoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği olan bazı kişilerde ortaya çıkan hemolitik anemi tablosu.  Favizmin Belirti ve Bulguları  - Karın ağrısı, bulantı, kusma  - Kas ve eklem ağrıları  - Sarılık  - Akut böbrek yetmezliği  Favizmin Tanısına Yönelik Araştırmalar - İndirekt (serbest)...
»» devamını oku »»
Crohn Hastalığı
Crohn Hastalığı
Crohn hastalığı nedir? İnce barsakların son bölümü (terminal ileum) başta olmak üzere, sindirim kanalının her bölgesini tutabilen ve nedeni bilinmeyen bir hastalıktır.  Crohn hastalığı belirtileri nelerdir? - Sağ alt kadranda veya göbek çevresinde devamlı veya kolik şeklinde karın ağrısı  - Diyare  - Ateş  - İştahsızlık, şişkinlik, kilo kaybı  - Eklem belirtileri  - Göz...
»» devamını oku »»
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler ateş "Enfeksiyöz mononükleoz" olarak da bilinen bu hastalığın nedeni "Epstein Barr virüsü" adı verilen bir uçuk virüsüdür. Tükürük temasıyla bulaştığından öpüşme hastalığı adı verilmiştir. En çok buluğ çağındakiler ile genç yetişkinlerde görülür, ancak zaman zaman daha küçük yaştaki çocukları da etkiler. Glandüler ateşin başlıca belirtileri Yorgunluk, ateş,...
»» devamını oku »»
Akciğer Absesi
Akciğer Absesi
Akciğer absesi nedir? Akciğer dokusunda gelişen bir nekroz ve erime odağıdır.  Akciğer absesi belirtileri ve bulguları - Ateş, terleme ve öksürük  - Öksürükle artan göğüs ağrısı  - İrinli, kokusuz veya gri-yeşil, kötü kokulu balgam; soluğun kötü kokması  - Kanlı balgam  - Kronik abselerde anemi, kilo kaybı, çomak parmak  Akciğer absesi nedenleri - Anaerob bakteriler  - Bronş...
»» devamını oku »»
Adrenogenital Sendrom
Adrenogenital Sendrom
Adrenogenital Sendrom nedir? Kadınlarda, böbreküstü bezi veya over kaynaklı androjen hormonlarının fazlalığına bağlı olarak erkeklere özgü cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasıdır.  Adrenogenital Sendrom belirtileri - Yüzde ve vücutta kıllanma   - Alından başlayan saç dökülmesi  - Adet görmeme  - Deride kalınlaşma ve akne  - Aşırı terleme  - Ses kalınlaşması  - Kas...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder